Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 11:03 - Царят на Нубия ,Тервел с нубийската войска и с флот помага на Анастасий II 713-715
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 3655 Коментари: 0 Гласове:
3



  За етое собитие за царя на Нубия който помогил на греческий имп Анастасия с флотата си и по суша от Солун,гдето било неговото Нубийско царство разказват троица автори и това ни позволява да разберем и името на царя и това че е бил върло богат пич. Патриарх Никифор .  "Артемий(Анастасий II 713-715),който бил заточен в Солун,отново се опитал да завладее императорската власт и се заел да извърши следното.Той писал на патриций Сисиний с прозвище Рендакий,който се намирал по това време в земята на българите,изппратен тогава от императора,за да получи военна помощ срещу сарацините,да му сътрудничи в това начинание,а да убеди и българите да му съдействуват.Сисиний обещавал да стори Това Артемий (Анастасий II б.а.) писал също на магистъра Никита ,с прозвище Ксилинит,който бил в Константинопол,както и на патриций Исай,който бил началник на т.нар. императорски Опсикион;(писал) и на Теоктист,който бил най-първият от императорските сецретари по времето,когато той царувал,и на Никита,по прякор Антракс,началник на градските стени-да си спомнят за старото приятелство и да бъдат готови да му сътрудничат,да отворят града и да го приемат като император. Обаче съдържанието на писмото било веднага известено на имепратора. Той заловил получателите на писмата ,подложил ги на мъчения и те признали.На магистър Никита и на Теоктист отсякъл главите,а останалите,след като ги измъчил не малко им отнел имотите,изпратил ги на заточение.Артемий (Анастасий IIб.а.) пък заедно с патриций Сисиний и българите достигнал чак до Хераклея, а заедно с тях дошли и лодките ,които водели от Солун и които те наричали еднодръвки .Императорът обаче писал на българите да предпочетат мира и да му предадат враговете. А те започнали да се оправдават,поискали извинение и обещали да спазят условията на мира. Те пратили вързани Артемий (Анастасий II б.а.)  заедно с архиерея на Солун и мнозина други,а на патриций Сисиний отрязали главата,изпратили и нея и се завърнали в своите земи."   Гадният фанариот се е опитал да отнеме нубийската писменост от царя на Нубийците от Солун и изобщо не споменава за нея Патриарха Никифора е недостовернъй . Фанариотина е подменил нубийци с българи,но се е издал ,че са нубийци,защото всички знаят,че българите нямали кораби и лодки и не разбирали от мореплаване,та камо ли да отидат от Солун до Цариград с лодки.                                                                                                Агапий Менбиджи,десети век
‘‘Некъв греческий патриций проводил на заточения имп Анастасий II 713-715 писмо, в което отричаше импа Леон и думаше,че не заслужава властта и казваше „Империята на теб повече приляга” Той казваше че това писмо изразява единодушното чувство на поданиците на империята относно възшествието на Леон и заточението на неговия съперник и че Анастасий поради това трябва да действува и да потърси средтсва.Анастасий прочете това писмо и бе обаян. Послепатрицият му писа писмо от името на другите патриции и го молеше да дойде. Впрочем Анастасий побягна през нощта, пристигна при Царя на Нубия, поиска неговото покровителство и го помоли за помощ. Нубиецът го подпомогнал  с многобройна войска. Тогава Анастасий тръгна и дойде до Цариград. Но гърците не го искаха. Когато нубийците видяха, че гърците не го приемат, те го предадоха на гърците и на техния император Леон, който го окова във вериги и го хвърли в тъмница завинаги. След това нубийската войска се върна при владетеля си. След това Леон заповяда да погубят Атанасий и патрициите. Но не е могъл да погуби Нубийската азбука и тя сега краси колекцията на Британския музей наред с българо-персийските букви на царя Иван на Загора .

 и добре че е добрият стар Теофан за да научиме и името на царя на Нубия .
Теофан "През същата година Никита Ксилинит писал на Артемий в Солун да отиде при Тервел,за да се отправи с българска помощ срещу Лъв (Лъв III Исавър),който му дал войска и педдесет кентенария злато. И като ги взел ,простигнал при Константинопол. А понеже градът не го приел,българите го предали на Лъв и след като били приети приятелски от него забърнали се . Императоръут го убил заедно с Ксилинит.Той конфискувцал и имота на Ксилинит,който бил магистър и притежавал голямо богатсво.Българите обезглавили също и патриций сисиний с прозвище Рендаксис,като съмишленик на Артемий, а архиепископа на Солун предали на императора. И той бил обезглавен с Артемий "

добрия стар Теофан ни казаи името на царя на Нубия от Солун ,Тервел. Че не е този от Мадара е ясно.Къде ти . Българите тогава не познавали парите ,всички знаят това.Също  двамата са починали в различни години.(пак добрия стар Теофан ни казва и това ) един кентенарий е равен на сто литра или 7200 номизми.50 кентенария са 360 ооо нумизми.

На българския цезар Тербелий от Мадара му дали 50 либри злато записано на скалата край Мадара . От една либра се секат 72 номизми или на Тервелий му дали 3 600 номизми. А нубийския Тервел им заел на гадните ромеи 360 000 нумизми ! Та това е само един процент от това което име е заел нубийския цар Тервел от Солун.

Е тея парички ако му ги върнат на Васко Нубиеца с лихвбите за 1300 години ще може да изплати външния дълг на държавите започаващи с Б на север от екватора и пак да му останат пари да си купи Африка и да пресуши Асуанския язовир за където са скрити тайните нубийси знания по писане на абецедета и приводнявания.



Тагове:   солун,   тервел,   флот,   войска,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850181
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031