Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 13:31 - Мартеницата между кича и традицията
Автор: dodoiv Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6791 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За дълбоките и стародавни корени на мартеницата е изписано много, къде с догадки, къде по-сериозно, къде легендарно. Това, което си остава 100 % сигурно е, че тя си остава чисто българска традиция, макар че тя разбираемо е разпространена на много места в старото етническо българско землище - в някои части на днешна Румъния, Македония, Гърция, Сърбия, Албания. В последно време национални телевизии прокарваха внушение, че тази традиция е и румънска. В традициите на северната ни съседка на 1 март мъжете подаряват на жените украшения, на които са закачени преплетени бял и червен конец. Не бива да се забравя, че тези в тези земи до късно се пише на кирилица, което е видно от т. нар. от науката влахо – български грамоти, а и до днес в румънския език поне 25 % от корените на думите са български и няма как да не е така, след като земите на днешна Румъния са били част от Горно-дунавската територия на старата българска империя. А знайно е, че дори и когато населението на една територия остане в друга държава или бъде прогонено, или смени езика и вярата си, то последни си отиват и продължават да се предават традициите в празничната система.

Една от най-разпространените легенди у нас, адаптирана в редица народни песни, е известната история за дъщерята на Кубрат – Хуба асоциирана с Хуба(ва). Гълъб пренесъл бяло-червен конец до Аспарух като послание от пленената от хазарите Хуба и призналия властта им по-голям брат Баян /Батбаян/. Според легендата сетрата на Аспарух вързала на птицата бял конец като знак българските племена да се съберат, обаче имало нападение на хуните и конецът се обагрил с кръвта на Баян, но птицата стигнала до Аспарух и той с конницата се притекъл на помощ и там нейде около дунавския Онгъл се сложило началото на днешна България. Това, разбира се, е доста спорно, но кара днес немалко производители на мартеници да пришиват белия и червения конец към знака на династията Дуло.

Според някои хуманитаристи мартениците са били разпространени в част от пред-зороастрииският ирански свят. А последователите на Зороастър /Заратустра на Ницше/ ги видоизменили в обряда Кощи. По тези земи после били запазени единствено при Калашите живеещи близо до древната страната Бактрия, чиято принцеса Роксана някога заслепила Александър Велики. После мартениците били вързани с хайдутите и тяхното пролетно излизане по Балкана, а цялата тъмна предистория кара Стефан Веркович да вкара мартеницата в прословутата си мистификация „Веда Словена”.
Някои изтъкват като славянска традиция да се връзват ритуално с наричания боядисани прежди по дървета и храсти около извори и реки, но не е абсолютно доказано

Познавам ентусиасти, които се опитаха да въведат мартеницата в метрополията Лондон, но и до ден днешен не съм чул да са успели, Китай обаче успя да се намести и сега заема широк дял от българския пазар.

Но да видим как след всичките тези метаморфози традиционните Пижо и Пенда се превръщат в Батман, Спайдърмен и Барби или масовия десант на кича сред мартениците. Така обредът започва да съжителства с налаганата и от медиите масова култура в една странна симбиоза на традиция и комерсиалност като преминем през образите на фолкзвездите до футболните звезди, които вървят ръка за ръка. Носталгични настроения бяха довели до появата на ухиления образ на Тато, сранно съжителстващ с Че Гевара по мартениците, някак естествено много преди да стане премиер се появи и Бойко Борисов, но днес сякаш не е толкова популярен. Появи се и образа на родеещия се с дядо Коледа Осама бин Ладен, който впоследствие бе ликвидиран според официалната информация. Миналата година очаквахме сега да изникне полковник Муамар Кадафи и да превърне Баба Марта в Баба Муамарта / както се шегува един приятел/, но пък либийското величие бе ликвидирано едва ли не пред камерите. Сред мартениците имаше галерия образи от Трактора и Хамстера.
image
и Октопода.
image
Производител и търговец на уникати и сувенири на сливенското ларго ми сподели мнението си, че ескалацията на напрежението в Северна Африка или чичовата арабска пролет няма голяма реакция в мартеничарската индустрия. Той самият се замислял да произведе някои полит-шаржове, но се притеснявал от бързия заник на българските политици, но на всички Честита Баба Марта и да спи зло под камък!



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Добре де
01.03.2012 13:46
И след като разбрахме, че е традиционно българска, пак не разбрахме от къде идва обичаят
цитирай
2. ka4ak - Здраве!!!
01.03.2012 13:58
Гарнирано с Обич!:)))
цитирай
3. ivankalilova - Здравейте! 10 дена продавах м...
01.03.2012 20:19
Здравейте!
10 дена продавах мартеници.......и наистина масовият потребител купува кич, дори за децата си .....това харесвали ......анимационни герои , и какви ли още не ,,герои''.
А мартениците...истинските, много рядко някой забелязва.....за огромно съжаление !
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!Много здраве и късмет!:)))
цитирай
4. apostapostoloff - Голяма, ама много голяма
02.03.2012 08:07
глупост и досада е мартеницата. Повръща ми се от тези отвратителни езически обичаи!
цитирай
5. dodoiv - И след като разбрахме, че е тради...
02.03.2012 09:44
анонимен написа:
И след като разбрахме, че е традиционно българска, пак не разбрахме от къде идва обичаят

Е, така е, както се казва нямаме толкова стари извори и писмени паметници :))
цитирай
6. анонимен - Louisette
03.03.2012 14:35
Happy Баба Марта from Belgium
http://retriever-louisettesblogs.blogspot.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693156
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031