Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 15:11 - Съветски военен паметник не е изваден от националния регистър
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1897 Коментари: 0 Гласове:
0



Паметникът на съветската армия на Хамам баир в Сливен все още фигурира в националния регистър, който е изготвен преди промяната на закона, който повелява статут на военни паметници да имат само тези на български военни, опълченци и членове на македоно-одринското опълчение., съобщиха на пресконференция областният управител Марин Кавръков и  секретарят на комисията полковник от резерва Александър Александров, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областна администрация.
image

Все още фигурира и паметна плоча на загиналите руски воини в Котел до ветеринарната лечебница, но те са извадени от областния регистър. Все още не е рагледано предложението от септември 2008 г. на местната комисия тези паметници да бъдат извадени от националния регистър. Помолен да коментира устойчивото схващане от премълчаната история на Сливен, че на Хамам баир са разстреляни от съветски военен трибунал военослужещи за криминални престъпления, областният управител отговори:

„Нека искам да слагаме пръст в стари рани, аз мога да разкажа много, защото съм се интересувал. Нека да се занимават по-специализирани служби и органи, нека историците да си кажат думата и едва тогава администрацията да коментира”.

Поддържането на руските и съветски паметници е задължение на Руската федерация, но това не значи, че ние няма да ги опазваме, изпратен е и доклад за състоянието им на генералния консул, каза още Кавръков.

88 са военните паметници от област Сливен, вписани в областния регистър регистър. Те са открити и в процеса на двегодишната работа на комисията "Военни паметници" към областния управител. Паметниците са регистрирани и подрепени с данни и снимки. Обработения текстов и снимков материал е изпратен в министерството на отбраната за актуализиране на данните за областта в Националния регистър.

Военните паметници са общонародно достояние и се намират под закрилата на държавата, каза полк. Александров.

Те са публична общинска собственост.

Държавата и общините са задължени да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина. От Комисията припомнят на Общинските съвети в област Сливен, че при планиране бюджета за 2010 година трябва да заделят и средства за реставрация, проектиране на строителство и поддръжка на военните паметници на своите територии. Комисията е препоръчала на кмета на община Сливен да се разгледа предложението за поставяне паметна плоча в кв. „Сини камъни” в гр. Сливен, в памет на единствения сливенски военнослужещ р-к Кирил Киров, загинал през 1992г. в мисия на ООН в Камбоджа”.



Тагове:   паметник,   регистър,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697121
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930