Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 18:22 - Следят сателитно царски орли
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Сателитно проследяване
на млади царски орли прави Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), съобщи Теодора Петрова. Движенията на птиците се следят в реално време с GPS предаватели, които бяха поставени на 7 млади царски орела през лятото на миналата година. Целта е опазване на царския орел и ловния сокол.

Орлицата София, която мигрирала през есента на юг и прекарала зимата в Сирия, в момента е на път обратно към България. Птицата останала няколко месеца близо до сирийския град Хамах, където явно е открила подходяща временна територия с добри условия за пребиваване и хранене. На 16 март тази година тя потеглила на север и започнала обратна миграция към родната България. София прелита над Южна Турция в близост до крайбрежието, като в момента се намира близо до езерото Бейсехир в района на Анталия. Птицата спира за почивки и лов по пътя си, но се движи с доста голяма скорост на северозапад. В някои дни орлицата минава по 200 км. за един ден.

София се излюпи миналата пролет близо до Сливен. На 2 юли 2009 г. й бе поставен сателитния давател.

image

Тази година предстои поставянето на сателитни предаватели на още 7 млади царски орела. Това е първата мащабна програма за сателитно проследяване на птици, извършвана някога у нас.

Според БДЗП данните от проследяването не винаги са добри. Те дават все повече потвърждения за тенденция за висока смъртност при младите царски орли. От 7-те птици с поставени трансмитери, доказано живи са само две - София и Топола (която в момента също пребивава в Турция, където прекара зимата). Останалите 5 орлета имат трагична или неясна съдба. Перун бил намерен мъртъв на 1,8 км от гнездото само месец и половина след като се научил да лети. Той загинал при токов удар от необезопасен електрически стълб. Дора загинала близо до град Текирдаг в Турция. Тя била открита и изследвана от турските учени, които установили, че причината за фаталния й край е инфекция на сърцето. В същия район изчезнала и Мара. Получените данни показват, че тя най-вероятно също е загинала, въпреки, че тялото й не е открито за изследване. Севда също загинала в Турция, застреляна от бракониер. Съдбата на Борил останала неизвестна след като предавателят му се изключил в планински район в югозападната част на Саудитска Арабия на 20 октомври.

„Благодарение на сателитното проследяване за първи път имаме възможност да следим движенията на младите царски орли и да научим много повече за заплахите, пред които са изправени и за причините за намаляване на популацията им. По този начин ние можем да търсим по-ефективни решения за опазване на този световно застрашен вид", коментира Светослав Спасов от БДЗП, ръководител на проекта.




Тагове:   орли,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698631
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930