Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2010 11:36 - Сливналия ще лежи 12 г. и половина за шпионаж
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1307 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2010 11:40


Сливналията Петър Зикулов бе осъден вчера от румънския съд. Малко след като бе обвинен, в Сливен почина майка му Диана Зикулова. Ще направим преглед на темата, която следихме. Информация за присъдата разпространи Медиапул:

Българин и румънец бяха осъдени на лишаване от свобода в Румъния за шпионаж в полза на Украйна.

Румънски съд даде на българина Петър Зикулов и на румънеца Флоричел Аким по 12.5 години затвор. Зикулов е признат за виновен за шпионаж в полза на Украйна, а Аким в държавна измяна, съобщи Франс прес.

Зикулов и румънският подофицер Флоричел Аким, служител в румънското военно министерство, бяха арестувани в края на февруари 2009 г. по обвинение, че са предавали срещу заплащане секретна военна информация на служител от украинското посолство в румънската столица.

Арестуваният от румънските служби българин е племенник на дългогодишния началник на българското военно разузнаване отпреди 10 ноември 1989 г. (РУМНО) ген.-полковник Васил Зикулов.

Петър Зикулов е бил помощник-военен аташе в Букурещ в периода 1998-2000 г. След като се уволнява от армията, Петър Зикулов се установява със семейството си в Румъния, където поставя основите на шпионска мрежа, според твърдения на румънските медии.

Ето и по- ранното развитие във факти и коментари:


 

Обвиненият за шпионаж в Румъния българин не е давал информация от България?

19 март 2009 16:32 | Владислав Велев

 

Засега няма данни обвиненият в Румъния в шпионаж български дипломат Петър Зикулов да е давал на румънците информация от България. Това каза след изслушване в парламентарната комисия по отбрана шефът на служба "Военна информация" генерал-майор Пламен Студенков. Той направи уговорката, че този въпрос не е бил обсъждан на заседанието.

Зикулов е бил офицер от военното разузнаване от 1998 до 2002 година, докато е бил помощник военен аташе в българското посолство в Румъния. Според Студенков обаче, обвиненият българин не се е занимавал с незаконна дейност по това време.

Ето какво още каза генерал Студенков:

„Както от нашите натовски партньори, така и пряко от нашите румънски колеги няма никаква информация, няма и най-малък намек за намаляване на доверието, а бих казал точно обратното. С румънските колеги поддържаме изключително добри отношения и аз използвам възможността да им благодаря за това. И както от тяхна, така и от наша страна продължаваме именно в този дух на добро взаимодействие и сътрудничество с тях”. 

Външно помага на Зикулов с правна защита

13 март 2009 16:41 | Доброслав Иванов 
 

„Няма промяна в становището на Министерство на външните работи, доколкото господина не е свързан с български държавни институции. Той е работил в Румъния като частно лице и за това в което е обвинен българските държавни институции нямат нищо общо.”


Така министър Ивайло Калфин коментира при посещението си в Сливен случая с обвинения в шпионаж Петър Зикулов.


„Това което можем и това, което правим чрез посолството, е да му помогнем той да има максимално добра правна защита, докато се води процеса.
Няма никакви данни този случай да се свързва с български институции, така че към него се отнасямекакто към всеки български гражданин, който е изпаднал в подобна ситуация”, заяви Калфин.

Задържан за шпионаж в Румъния българин остава в ареста

5 март 2009 16:47

 

Върховният касационен съд на Румъния остави в ареста българина Петър Зикулов, който бе обвинен в измяна чрез предаване на тайни и шпионаж. Според румънските закони тези престъпления се наказват с лишаване от свобода за срок от 15 до 25 години.

 

В случай, че Петър Зикулов сътрудничи на властите, наказанието може да бъде намалено наполовина.

 

Министерството на външните работи ще окаже на сънародника ни всякаква консулска помощ, а когато започне съдебният процес, в залата ще присъства представител на посолството ни в Букурещ.

Осигурен е адвокат на задържания в Румъния българин

4 март 2009 21:24
 

Задържаният за шпионаж в съседна Румъния българин Петър Зикулов вече има осигурен адвокат, заяви след днешното правителствено заседание заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

 

Той уточни, че от българска страна на Зикулов е била дадена възможност сам да избира адвоката си и той го е направил. Обжалването по случая ще се гледа утре.

 

Задържаният българин е бивш служител в българското посолство в Букурещ. Мандатът му като военно аташе е изтекъл. Той и румънският военен подофицер Флоричел Аким бяха задържани по обвинение в измяна и шпионаж. Българинът има консултантска фирма в Букурещ и обвиненията са за продаване на военни тайни на трета страна извън Европейския съюз и НАТО.

Възможно е шпионският скандал „Зикулов” да е част от широко мащабна операция

04.03/18:25 | Доброслав Иванов
 

„Страхувам се да не стане много по-голям скандал от случая с обвинения в шпионаж в Румъния Петър Зикулов, защото има много съмнителни неща в това, което излиза на повърхността”, заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на Общинския съвет в Сливен Марин Кавръков, който е бивш офицер от Държавна сигурност.

Румънската прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу арестувания в Букурещ български гражданин, който е от Сливен. Той и румънският военен подофицер Флоричел Аким бяха задържани по обвинение в измяна и шпионаж. Българинът има консултантска фирма в Букурещ и обвиненията са за продаване на военни тайни на трета извън ЕС и НАТО страна.

Според Кавръков, е възможно да се подготвя някаква по-широкомащабна операция, която може да забърка Русия, в по-голяма степен Украйна и България и да се получи един сериозен политически скандал и  чрез украински дипломат информацията да отива направо в Русия, „защото в последните години всичко което става по света започва от Америка или от Русия”.

„Според мен, ако Петър Зикулов беше главният, нямаше да се даде публичност в случая, каза Кавръков и допълни:

„Защо, ако българинът е предавал информация до 2007 година, е задържан през 2009 година без доказателства, при положение, че обикновено се прави разработка, за да се хване агента в момента на предаване на информацията, а такова нещо няма. Възможно е информация от Румъния и Украйна през българина да е отивала в Русия директно, защото не се знае в този бизнес кой е главният - дали пенсионираният български офицер, или отзованият дипломат от Украйна. Ако Зикулов е събирал и предавал на украинците информация след като е излязъл от „органите”, какво е правил, когато е бил офицер от Разузнавателно управление на министерството на народната отбрана /РУМНО/ и когато е бил длъжен да събира информация в България. Не може ли да се допусне, че и тогава е предавал информация и на българите и на украинците или на руснаците?”.

На въпрос дали е възможно Петър Зикулов да е продължил да работи и за България и сега да е осветен, както се случи с Алексей Петров, Кавръков отговори:

„Всичко е възможно, но при положение, че той официално е освободен и се счита за офицер от запаса и по скоро е продължил да работи като разузнавач неофициално от свое име и за своя сметка, а не от името и за сметка на държавата.

Очаквам тази история или да се потуши, ако се раздвижат българските и другите разузнавателни централи или да се разрази по-голям дипломатически и политически скандал, ако е замислен.

Украйна и Румъния имат проблеми и интересите им се преплитат в Молдова, а тези на Русия и Украйна – в Молдова и Приднестровието. Много от териториите на сегашна Украйна са били румънски, унгарски и  словашки. Така, че нормално е Украйна да се интересува какво прави Румъния по отношение на сега безспорни, но в миналото спорни територии.

„Познавам лично Петър Зикулов”, каза още в интервюто Марин Кавръков „Той беше придаден за около година към групата на Първо главно управление на Държавна сигурност, защото структурата на РУМНО нямаше разработени позиции в окръжните центрове. Зикулов изпълняваше рутинни действия по изучаване на контингента от „оперативно интересните” лица и връзки, което е съвсем нормална дейност за един начинаещ офицер от разузнаването и контраразузнаването. Преки впечатления от работата му нямам, но той мина през Сливен, откъдето са минали много кадри заради Трета армия и много от тях продължават да работят. Той официално служеше в парашутния батальон, който беше разузнавателно поделение. Там служеха и повечето от кадрите на специалния курс по военно разузнаване от Великотърновското военно училище.

Кариерата на военен аташе е добро развитие за офицер от военното разузнаване, но това че е работил в близка държава, която не е активен район говори, че доста е имал да учи за да премине в някоя от тогавашните държави от НАТО, където изискванията и подбора трябва да бъдат по-високи. Ако кариерата му се беше развила правилно, след Румъния може би той щеше да работи в друга държава като военен аташе или да се върне в анализаторски център в управлението”.

Марин Кавръков потвърди роднинската връзката на офицера от резерва с бившия шеф на РУМНО генерал Васил Зикулов, който е първи братовчед на бащата на обвинения българин.

„Процесите на чистки във военното разузнаване бяха по-бавни и по-внимателни, защото се смяташе че е най-далече от политиката, Така коментира Марин Кавръков оставането на работа на Зикулов след разместването на пластовете в специалните служби.

Той е работил и по гръцко направление, със сигурност е бил на школа в бившия СССР. Това означава, че знае най-малко три езика и информацията, с която разполага един бивш офицер е интересна за много хора. Ако погледнем практиката в Америка всеки офицер, който излезе от службата го вземат на работа в някоя газова, нефтена компания или голям концерн. Такива хора бяха могли да бъдат ползвани, както от бизнеса, така и от конкурентно разузнаване, както предполагам е и в нашия случай и след като държавата не иска да работи с Петър Зикулов, вероятно някой или както изглежда Украйна е ползвала услугите му. Повърхностно е да се смята, че Украйна няма интерес към Румъния, защото се стреми към НАТО, смята Марин Кавръков.

 

 

 

 

„Петър Зикулов е честен и сериозен човек,  който се опитва да помогне на българските фирми да изнасят стоката си, познавам го и съм работил с него, заяви пред Дарик собственикът на фирмите „Тропик” и „Цитрон” Азиз Садула.

 

Припомням, че Зикулов и румънският военен подофицер Флоричел Аким бяха задържани в Румъния по обвинение в измяна и шпионаж.

 

По думите на Азиз Садула, Зигулов се занимава с търговия и работи в румънска фирма. „Според мен  той е патриот и обвиненията срещу него не са сериозни”, каза още г-н Садула.

 

 

Азиз Садула : „Петър Зикулов е честен човек”

4 март 2009 13:50 | Невена Николова

Повдигнаха обвинение срещу задържания в Румъния българин

3 март 2009 17:56

 

Румънската прокуратура повдигна обвинение за шпионаж срещу арестувания в Букурещ български гражданин Петър Зикулов.

 

Зикулов и румънският военен подофицер Флоричел Аким бяха задържани по обвинение в измяна и шпионаж. Българинът има консултантска фирма в Букурещ и обвиненията са за продаване на военни тайни на трета извън ЕС и НАТО страна.

 

Българското посолство прави всичко възможно в рамките на правомощията си за изясняване на случая и за оказване на правна помощ на арестувания. Румънската страна официално обяви, че обвиненията не са към България и деянията му нямат нищо общо със страната ни.

 

Петър Зикулов е задържан с прокурорско нареждане за 29 дни, което е максималният срок в Румъния. Срещу Флоричел Ачим ще бъде повдигнато и обвинение за измяна.

 

Върховният касационен съд на Румъния ще разгледа в четвъртък молбите на Аким и Зиколов за наложената им мярка предварителен арест от 29 дни.

 


 



Тагове:   шпионаж,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - БРАВО !ЕДИН РУСКИ ИБРИК, СИ Е НАМ...
19.06.2010 11:46
БРАВО !ЕДИН РУСКИ ИБРИК , СИ Е НАМЕРИЛ МАЙСТОРИТЕ!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698453
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930