Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2010 09:17 - Генерал дава банкет на държавна издръжка?
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 9762 Коментари: 3 Гласове:
1



Небезизвестният командир на сухопътни войски ген. Иван Добрев давал на Сливенски минерални бани голям банкет по повод своето пенсиониране тази вечер, довериха за блога военни от Сливен. Казват софрата била на държавна сметка. Били приготвени глиган и шиле. Сред поканените били бригадни генерали и други ВИП-ове.

В организацията се вихрел

бившият старшина Киро Димитров, по-известен във военните среди като Киро Кюфтето

За последните житиета - битиета на генерала в-к Стандарт направи серия публикации, които прилагам надолу:

Бойци строят генералски сарай Подозират човек на Иван Добрев за нелегална сеч край "Ново село"

Шефът на Сухопътни войски впрегна цяло поделение за лични нужди, твърдят негови колеги

  image
Ген. Иван Добрев
  Поредната скрита бомба цъка в армията. Този път тя е заложена на най-високо ниво във военната йерархия. Командващият Сухопътните войски ген. Иван Добрев дерибейства и ползва бойците като слуги. Това заявиха пред "Стандарт" колеги на генерала. Според тях Добрев отдавна използва служебното си положение за лично облагодетелстване, като е създал мрежа от доверени лица, които му вършат частни услуги.
Оказва се, че цялата ремонтна работилница на бившата Трета армия в Сливен е била впрегната да строи къщата на Добрев в град Гълъбово, откъдето е съпругата му.
Историята е публична тайна в Сливен, но силните връзки на генерала му пазят гърба при всички досегашни рокади в Генщаба и военното министерство, твърдят бивши офицери.
"Още докато беше командир на Трети армейски корпус, а и впоследствие, военното поделение работеше за Добрев". Това обяви пред "Стандарт" генералът от резерва Димитър Димитров. Той наследи ген. Добрев като командир на Трети армейски корпус, чийто щаб беше в Сливен. Впоследствие обаче Димитров бе пенсиониран.
"Повечето материали за къщата на Иван Добрев в Гълъбово са правени в сливенската работилница. Това са външни порти, врати, дограма, дървенията по покрива и други. Всички работеха за него", категоричен е генерал Димитров. Според него от поделението са изчезнали цели три тира с цветни метали, за които се говори, че са заминали към Гълъбово. Пак за там са тръгнали и строителни материали от разрушения изнесен команден пункт на щаба на армията край село Камен.
"Лично аз съм сезирал органите за сигурност, но някъде нагоре нишката се късаше", казва генералът от резерва.
Настоящият командир на поделението майор Генчо Канев отрече работилницата да е обслужвала генерал Добрев като частно лице. Пред "Стандарт" обаче дърводелецът Стефан Цигуларов призна, че той лично е направил порталната врата за къщата му. Тя е от специално отлежало дърво, обясни Цигуларов, който е работил по дървенията заедно със свои колеги. Съседи от Гълъбово пък казаха, че в строежа на къщата са участвали сержанти от Сливен. Единият от тях е вече бившият старшина Киро Димитров, известен сред военните в Сливен като Киро Кюфтето. "Стандарт" установи, че портална врата, досущ като тази на генерал Добрев в Гълъбово, има и на сливенската улица "Софроний Врачански". Там е къщата на подполковник Иван Неделчев. Доскоро той беше командир на армейската работилница. За никого в Сливен не е тайна, че Неделчев е протеже на генерал Добрев, който му е кум. Точно по времето на Неделчев работилницата обслужваше най-много генерал Добрев, твърди генерал Димитров. Днешният командващ Сухопътни войски очевидно храни топли чувства не само към подполковник Неделчев, но и към неговата съпруга Мария. Защото Добрев я назначава за негова секретарка в щаба на Трети корпус, където той беше командир. По-късно Мария Неделчева прави бърза кариера като войник и сержант в танковата бригада. Офицери от елитното поделение твърдят, че цялата си служба там Мария Неделчева е изкарала на диванче пред телевизора във видеоцентъра. Всички виждаха, че тя лентяйства, но се страхуваха от генерал Добрев, твърдят военни от бригадата. Според тях много скоро Неделчева може да стане офицер. Добрев съдействал за преместването й в друг град, а тя завършила задочно висше образование.
Всъщност просперитетът на семейство Неделчеви се дължи на приятелството на генерал Добрев с бащата на Мария - Димитър Чернопеев. Той е бивш горски и е сред най-доверените хора на генерала, твърдят военни. Дълги години Чернопея, както му викат, е бил горска стража в района на Ново село. Според запознати той е водил т.нар. специални бригади за изсичане на гората край полигона.
Бъдещата американска база "Ново село" е огромна по територия, а дължината й е повече от 15 км. На голяма част от нея са разположени разкошни дъбови и букови гори, които са били подложени на невиждана сеч. Със сигурност от района са изнесени стотици, ако не хиляди кубици дървен материал по чисто нелегален начин, твърдят работещи в поделението.
Кой стои зад всичко това може да установи само проверка на военното министерство и прокуратурата.
Георги Мангинов

Старозагорски военни: Генерал Добрев е Ванко 1 в армията Началникът вдигнал втора вила с войнишка пот, уреждал дами на мисии
"Знаете ли на кого викат Ванко 1 в Българската армия?" С тази загадка се обадиха завчера по телефона в кореспондентския офис на "Стандарт" в града на липите. "На командира на Сухопътни войски генерал Иван Добрев", довърши мъжът, без да чака отговор. Оказа се, че е офицер от Старозагорската 2-ра лека пехотна бригада, който обаче отказа да се представи. За сметка на това пък изреди един куп злоупотреби и далавери на генерала още от времето, когато е бил командир на Трети армейски корпус в Сливен, под чието командване бе и Старозагорската бригада. Повечето от тези сигнали бяха потвърдени от други офицери, сержанти и войници, които не искат да бъдат цитирани от страх, но са готови да свидетелстват при започналата проверка срещу ген. Добрев.
Оказа се, че освен в Гълъбово чевръстият генерал е стегнал двуетажна къща и в чирпанското с. Спасово. Публична тайна е, че дърводелецът на бригадата прекарваше месеци наред на генералската виличка, докато я направи като кукла, твърдят старозагорските воини.
След като оглави Сухопътни войски, Добрев се е развихрил още повече. Ремонти, доставки, търгове - нищо не е ставало без армейския Ванко 1. Той директно е изпращал фирмите, които ще строят, ремонтират или продават стока в поделенията. В края на миналата година например е наредил да се изплатят предварително около 50 хил. лв. на софийска фирма за ремонт на санитарните възли в батальона за материално снабдяване на Старозагорската бригада. Самият ремонт, на практика на два кенефа, е бил извършен едва март-април т.г. Други две софийски фирми, посочени пак от Добрев, пък са ремонтирали учебните и битови корпуси в щаба на бригадата до парк Аязмото.
Сред най-скандалните сделки според нашия източник е и доставката на ръчни фенерчета за поделенията на Старозагорската бригада. Цената на тези очевидно лукс фенерчета е била по 150 лв. бройката. Само за един от батальоните доставката, направена естествено от генералска фирма, е била за 36 хил. лв.
Добрев е вкарал в печелившия бизнес в армията и сина си. Лавката в хасковското поделение се обслужвала от фирма, зад която стояло генералското отроче. Съвсем скоро е била осуетена проверка на този иначе не малък търговски павилион, като се разбрало кой стои зад него. В същия този хасковски батальон Добрев имал и няколко протежета от нежния пол. Едната от тях, сержант, се готвела да заминава на 5-а задгранична мисия с генералската протекция. Дано този път проверките срещу армейския Ванко 1 не бъдат стопирани, молят се старозагорските воини. Не е тайна, че сигнали срещу ген. Добрев са изпращали отдавна и бившият командир на Старозагорската бригада ген. Димитър Димитров, и други висши офицери, и спецслужбите от поделенията. Всичко обаче е потъвало като в склад на мърляв старшина.
Матей БОНЕВ

Войници: Браво на “Стандарт”, че каза истината

Кореспондентският пункт на в. "Стандарт" в Сливен бе залят от обаждания на бивши и настоящи военни. До един те поздравяваха вестника за смелостта да изнесе нелицеприятните факти около дейността на генерала и неговите приближени в Сливен. Повечето обаче държаха да запазят анонимността си, без значение дали са действащи или вече в резерва. Страхът от Добрев е голям, не ни се сърдете, казваха читателите. Те припомниха, че слабостта на генерал Добрев - Мария Неделчева, която от негова секретарка мина през войничка, сержантка и е на път да стане офицер, е приета на служба в нарушение на закона. Тя е станала кадрови войник, когато е била 31-годишна, а изискването е да бъде до 30 години, твърдят бивши офицери. Забравили сте да пишете за Кольо артелчика, когото ние в танковата бригада наричаме Несменяемия, казаха от елитното поделение. Те припомнят, че артелчикът е бивш старшина, който работел в хранителния блок на бригадата и след пенсионирането си е останал отново там. При всяко идване на генерал Добрев в поделението той първо отивал до столовата при Кольо артелчика, твърдят военните и припомнят, че дъщерята на Кольо е назначена за кадрови войник в танковата бригада. Освен с бивши старшини генерал Добрев дружи и с офицери от резерва. Най-добър приятел в Сливен му е полковникът от резерва Илия Илиев, който на практика кадрува в Сливенско и Ямболско. Формално Илиев е началник на пункта за продажба на недвижими и движими вещи в Ямбол, но всяко назначение през последните години в Сливен се съгласува с него, а след това и с генерал Добрев, твърдят офицерите. Илиев давал разрешения и за ползване на вилата на минералните бани.
Георги Мангинов

Пазят му два апартамента

В "Ново село" е изграден хотел, в който генерал Иван Добрев има специален апартамент. Там никой не влиза, пази се само за него, твърдят от обслужващия персонал. Работещите са възмутени, че често няма пари за един катинар, но за механата на генерал Добрев винаги се намират средства.
Генерал Добрев има апартамент и в почивната база на Трета армия в местността Минералните бани край Сливен. Там за комфорта на командващия Сухопътни войски вече много години се грижи друг негов довереник - Киро Димитров. Той не само е работил на къщата му в Гълъбово, но заедно със съпругата си винаги са били особено близки на генерала, твърдят запознати. Съпругата му се е водела перачка в танковата бригада, но на практика е икономка на вилата. Самият Киро също се водел на щат към бригадата, но рядко стъпвал там. Той е сигурно единственият старшина в Българската армия с персонален джип. С колата нееднократно е обслужвал семейството на генерал Добрев, пътувал е и до къщите му в Чирпанско и Гълъбово.
Днес Киро вече е пенсионер, но продължава да работи във вилата. Откакто армията стана професионална, на мен и съпругата ми е много тежко. Вече не издържаме, сподели пред "Стандарт" икономът. Той се оплака, че основната му заплата е 248 лева и сигурно сам ще напусне. В Сливен няма бивш или настоящ военен, който спокойно и безпрепятствено да е ползвал вилата на Баните. Всички знаят, че там се ходи само с личната благословия на генерал Добрев. Според запознати, ако се направи ревизия на изразходваната по документи нафта, ще се получи количество, с което Българската армия може да провежда учения цяла година.

В Сливенската бригада роптаят срещу артелчик с командирски гръб Кетъринг вкисна чорбата на войската Бягаме от казармата, за да пазаруваме салам, жалват се танкисти


 

Войници от танковата бригада в Сливен бягат от казармата, за да пазаруват от близки магазини храна. Вече не издържаме и се обръщаме към медиите да помогнат, споделиха танкисти. Бойците от елитното поделение редовно пазаруват в близките магазини, за да се нахранят. Обикновено танкистите купуват кренвирши, салам, хляб и лютеница. Храната, която ни дават, е с много лошо качество, имаме болки в стомаха от нея, твърдят войниците. Те са пускали рапорти заради некачественото ядене, но без резултат.
 

 

image
Българските рейнджъри в Ирак се хранят наравно с американците, но у нас рискуват да останат гладни
ФОТО БТА

Четирите фирми - "П. Дусман"-България ЕООД", "СЕЙЛ Комерс", "Бултабекс 2000" и "Петробилд", спечелиха конкурса за кетъринга в армията.
От 1 януари в танковата бригада също минаха на фирмено хранене. Столичната "Сейл Комерс" приготвя храната в кухня майка. Според униформените яденето се разнася до щаба на бригадата, изнесения батальон в местността Батмиш и село Сотиря. Колата, която вози чорбата, е един остарял "Фолксваген" с ламарини за баките, разказаха войниците. Според тях това е в разрез с всякакви санитарни изисквания. Преди въвеждането на кетъринга яденето в танковата бригада се разпределя от един човек. Това е артелчикът на поделението старшина Кольо Колев. От началото на годината той излиза в пенсия, но на практика нищо не се променя. Колев става представител на кетъринговата фирма, която храни войниците, и пак той разпределя храната. Яденето е не само с лошо качество, но и не ни стига, твърдят жалващите се бойци. Те обаче държат да останат анонимни, защото се опасяват, че ще бъдат подложени на тормоз от командирите.
В танковата бригада всички са категорични, че артелчикът Колев е свързан с голям шеф в София. Той пък бил близък на командващия Сухопътните войски ген. Иван Добрев. Самият Добрев е бивш командир на Трети армейски корпус и на танковата бригада в Сливен. Когато генерал Добрев идва в бригадата, двамата с артелчика се отделят насаме, казаха офицери от щаба на поделението. Според тях генералът и артелчикът от години били сродени като кум и кумец. Още като командир на Трети армейски корпус генерал Добрев закрил кухните в свързочния полк и инженерния полк в село Сотиря, като оставил само тази в танковата бригада, където храната разпределя неговият човек артелчикът Колев. Слуховете в Сливен говорят, че артелчикът гледал животни в близко село. Командващият Сухопътни войски ген. Добрев категорично отрече да има връзка с кетъринговото хранене в поделението. Той призна, че има добри отношения със старшина Колев. По думите му не е получавал сигнали от танковата бригада за нарушения в кетъринга, но ще възложи проверка.
Близки на генерала твърдят, че някой нарочно се опитва да опетни доброто име на ген. Добрев. Представител на фирмата "Сейл Комерс" не бе открит за коментар. Компанията е регистрирана в електронния фирмен регистър ДАКСИ на адрес в столицата - "Незабравка" 25, Парк-хотел "Москва". Фирмата обаче е сменила адреса си отдавна, казаха от управата на хотела. На телефона, посочен в регистрацията, отговаря друга фирма.
В момента в танковата бригада се хранят наборните войници и всички, които дават наряд. Очаква се в края на годината, когато армията ни бъде изцяло професионализирана, да започне храненето на всички кадрови. Те щели да отделят между 30 и 60 лева месечно за храна от своите заплати. Самото ядене ще става срещу издаване на специална карта, твърдят от танковата бригада. Вчера никой от щаба на поделението не бе открит за коментар. На портала на поделението обясняваха, че командирът и заместниците му са в щаба. От щаба пък казваха, че са заминали към основния район на поделението. Оказа се, че в бригадата липсва и артелчикът Кольо Колев, който бил навън по работа. Жалващите се войници са категорични, че техните командири се страхуват от властта на генерал Добрев.
За проблеми в кетъринга информира в началото на септември и самият военен министър Веселин Близнаков. На отчета си той призна, че има проблеми с фирменото хранене в много поделения. По думите му се водят преговори с компаниите и по-голямата част от противоречията са изгладени. Близнаков категорично отказа да уточни какви са проблемите и има ли злоупотреби. Според него това е конфиденциална информация.
Преди време шефът на Управление "Логистика" в Генщаба ген. Бойко Рабаджийски съобщи, че в отделни поделения са констатирани случаи на предлагане на еднообразна храна, недостатъчно разнообразие на пресни плодове и зеленчуци. Има и отделни проблеми, за които се информират страните по договорите. Все още не във всички поделения са въведени по три различни дневни менюта, от които военните да избират.
Със заповед на министъра на отбраната са определени четири основни приложения, по които се хранят различните категории военнослужещи, дневните стойности са от 6,12 лв. до 6,91 лв. на човек с включен ДДС.
Георги Мангинов
Александра Златинова
 



Тагове:   дава,   банкет,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - do manginov
28.10.2010 20:48
koi ti pla6ta da pi6e6 tezi izmi6iotini MANGINOV
цитирай
2. анонимен - м
13.01.2011 08:30
лъжата произлиза от истината
цитирай
3. анонимен - м
13.01.2011 08:31
всичко това е истина
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697436
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930