Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 17:46 - Победа: Измислени етноси взеха главата на шефката на НСИ
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1979 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2010 18:02


Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева подаде оставка, съобщиха Дарик радио сайтовете на вестник Труд и dnes.bg.
image
сн. БГНЕС
Да благодарим на всички медии, които разтръбиха тези проблеми. Да благодарим на всички организации на ВМРО - НИЕ, които аказваха перманентен натиск в последните дни, да благодарим и на бившите съпартийци от "Пиротска" 5, че се присъединиха към натиска. Не се сърдим на медиите които ни бъркат. Сами я докарахме дотам. Но ето повече от днешната информация:


 

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева депозира оставката си при премиера Бойко Борисов. Така Коцева поема отговорността за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет във връзка с неточни формулировки за етническия произход на гражданите.

Все още не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще приеме тази оставка. Самата Мариана Коцева обясни, че поема отговорността за дискредитирането на българските граждани чрез изброените възможности за определяне на техния етнически произход. Коцева поясни, че в интернет формата на преброителната карта в графата за определяне на етнос са били изброени всички възможни отговори, посочени от гражданите по време на предишното национално преброяване и на практика Националният статистически институт не е определял конкретните отговори, тъй като няма тази компетентност.

Въпреки това Марияна Коцева подава оставка, за да продължи процесът по подготовка на същинското преброяване в спокойни условия.

По думите й анкетна карта в интернет е IT решение, подготвено от консорциума, спечелил обществената поръчка за интернет преброяването, но то било съгласувано и със специалисти. То било направено под формата на падащо меню, което вместо стандартните четири варианта за произход - български, турски, ромски и друг, свободно посочен вариант, са били изредени всички възможности, отбелязани при предишното преброяване.

Четирите варианта ще присъстват в преброяването на място, което започна от вчера в три области у нас. Коцева беше категорична, че интернет преброяването не е провал.

 Елена Бейкова, Дарик радио



и от днес.бг:

Така Коцева поема отговорността за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет във връзка с неточни формулировки за етническия произход на гражданите.

Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов, но не се е срещала с него.

„Оставям на него да реши дали ще я приеме“, каза тя.

Напрежението около нея се засили заради пробното преброяване на населението у нас по интернет, където в графите попаднаха несъществуващи етнически групи като българомохамедани, българогагаузи и африканци.

Още след появата на анкетните карти от ВМРО й поискаха оставката.

На въпросите, свързани с етническа група, при основното преброяване има три основни етнически групи – българска, турска и ромска, и четвърта възможност – друга.

Точно там падащо меню е възприето в електронния вариант от ИТ специалистите, където се появяват "афроамериканец" или "българомохамеданин", които не са определения за етническа принадлежност.

Коцева обясни, че те са включени, тъй като това са отговорите, които хората са давали при предишното преброяване на населението.

"Изброените възможности в електронната система са такива, каквито са посочили като възможни отговори българските граждани при предишното преброяване и няма субективна преценка кой етнос да остане и кой да се премахне. НСИ няма компетенции и задача да се произнася какви етноси има в страната, както и че е важно да се гарантира правото на всеки да се самоопредели", обясни тя.

По-рано днес Коцева заяви, че всеки има право да определя себе си така, както реши.

„Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец“, пошегува се тя.



Тагове:   победа,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Няма нужда
08.09.2010 18:15
Додо, когато "бившите ви съпартийци" от Пиротска 5 ходиха да се срещат с Коцева и да искат това, което стана, ВИЕ от НИЕ се занимавахте с имотите тна Пълдин тур, или каквото и да е там парче от баницата в Пловдив. Елементарно е, стана преди 5 дни, недей да лъжеш така, не сме забравили още, скоро беше дявол да го вземе.
цитирай
2. dodoiv - стига верноподанничество
08.09.2010 18:24
стига верноподанничество, слушкайте си там и си папкайте
цитирай
3. анонимен - Мурджо
08.09.2010 22:34
Те ти т'ва е. След като наританите станаха за смях с подписката, сега се опитват да се прилепят на гърбовете на чуждите идеи, развити с ефективен резултат. ПЛАГИАТИ, пукайте се от яд!
цитирай
4. анонимен - четете повече, ако можете
09.09.2010 18:31
Аве вий малоумни ли сте, или какво? ВМРО реагира на 02.09 и излезе още същия ден след срещата в НСИ, има го навсякъде из медиите. НИЕ реагира на 06.09, има го и в Труда дори. Кой към кого се прилепи, вашта сметка прилепска:)))) А за слушкането и папкането сте много прави - гледам Славчо как за има-няма 3 години се наду с поне 20 кила отгоре, та и аз като него искам да стана един ден когато порасна:)))
цитирай
5. анонимен - Четем, четем. Не бой се!
10.09.2010 06:53
Четем, четем. Не бой се!
цитирай
6. dodoiv - я стига
12.09.2010 08:43
в Труда го пуснах аз целенасочено на 6 септември, вие ли ще ни кажете каква е била стратегията
цитирай
7. анонимен - Поздрав за каракачанските овчарки
13.09.2010 18:14
Стратегията е да се тъпчеш, тъпчеш, тъпчеш и като се натъпчеш пак да се тъпчеш. Това е вечната стратегия на прасенцето Красьо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698765
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930