Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 09:19 - Позиция на ВМРО - НИЕ по повод правото да знаем
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
1



ПОЗИЦИЯ НА ВМРО-НИЕ ОТНОСНО МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН

НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ

 

 

28 септември бе „Международен ден на правото да знам”. В развитите европейски държави това означава правото на достъп до информация.  Това е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни демократични права.

В България липсата на това права има една особено уродлива и страшна проява. Достъпът до досиетата на агентите от 6 управление на ДС е придружаван с подписване на декларация за поверителност, с която жертвите на доноси да продължават да бъдат жертви. Тази декларация задължава да се пази авторитета, работното място и финансовото положение на този, който ги е следял, подслушвал, който си е играел с живота и реализацията им. Този който е градил кариера, материално благополучие и влияние по недостоен и антидемократичен начин. Както на всички българи е известно 6-ти отдел на ДС се е занимавал с битово доносничество и е погубил хиляди кариери, и е сринал безброй човешки съдби.

image

ВМРО–НИЕ настоява да бъде премахната тази унизителна декларация за поверителност, защото през последните години станахме свидетели на наглото и агресивно поведение на част от станалите известни на обществото доносници. Не добре защитените  доводи за тяхното огласяване още веднъж доказват, че ако обществото не е информирано достатъчно, значи дейността на доносника продължава да бъде изгодна и подкрепяна от определени влиятелни среди в държавата. А подписването на тази декларация означава да продължаваш да мълчиш за дейността на доносника.

За обществото са останали без категоричен отговор значими въпроси като запалването на Партийния дом, създаването и реализирането на ДПС, ВИС, СИК, Мултигруп, раздадените държавни пари за създаване на фирми и прането им чрез тях.

Неясната ни и нереализирана политика в защита на националните ни интереси, както и сервилното ни отношение към някои от съседите ни поражда съмнение в качеството на кадрите, които я подготвят - ако част от тях са доносници, това означава, че не са свободни да решават в полза на обществото, а на тези, от които са зависими.

Искаме и имаме право да знаем кои са доносниците, и какво са писали за нищо неподозиращите граждани. Искаме и имаме право да знаем къде и колко доносници работят на места, които определят политическото и икономическото развитие на България, защото е видно, че в останалите страни от Източна Европа се подобрява живота на обикновения гражданин, а при нас за 20 години благополучие демонстрират само бандитите.

Искаме и имаме право да бъдем страна, която да бъде независима от зависимите към ДС доносници.

Ние, от ВМРО най-болезнено усетихме „липсата на правото да знаем”. Именно тази липса на достъпа до информацията и на правото да знаем истината, помогна на такива доносници като Красимир Каракачанов твърде дълго да се задържат на политическата сцена. И така с действията си за последните 20 години обезсмислиха усилията на хилядите родолюбиви българи, борещи се и защитаващи  националните интереси.

 

ВМРО – Национален Идеал за Единство



Тагове:   позиция,   Ние,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697055
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930