Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 16:35 - Всеки сам решава дали да впише етническа принадлежност при преброяването
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
0



Преброителната карта, както и инструментариума за същинското преброяване от 14 март до 24 март  2011 г., ще бъдат преработени, съобщи  директорът на Териториално статистическо бюро Сливен Антон Георгиев.
image 
Хората ще могат отново да се преброят сами електронно, но ще трябва да съобщят своя уникален идентификационен номер, който ще получат от системата на преброителите, които ще ги посетят в дома им. Преброителните карти ще бъдат еднакви и в тях няма да има посочена определена етническа принадлежност, като всеки сам по желание ще я вписва. Същото важи за религия, майчин език и нетрудоспособност.

Един от основните проблеми, тествани по време на електронното преброяване е този, че хората не са могли да определят годината на строежа на сградата, в която живеят, вида й и квадратурата на отделните помещения, както и при определяне на данните за домакинства и семейства.

Общо в страната електронно са се преброили 23 хиляди и 626 лица, най-много са те в столицата – 5 хиляди и 846, най-слаба активност е имало в областите Кърджали, Смолян и Видин. Сливен е в зоната на „златната среда”. В областта електронно са се преброили 370 души. От тях 200 жени и 170 мъже. 45 %  от преброилите се по интернет са висшисти, 39, 6 % имат сключен брак, разведените са 5, 1 %, 41, 2 % са несемейните, 6, 4 % живеят заедно без брак. От всички преброени 96, 9 % са се определили като българи, 1, 2 % от турска етническа група и като роми – 0, 1 %.

Има малки разминавания при посочването на майчин език, като процентите, съответстващи на посочените три етнически групи са съответно: 97, 3; 1, 2; 0, 1.

58 % от участвалите в електронното пробно преброяване са трудово заети, 15 % са учащите, 10 % пенсионерите и 5, 4 % са безработните.

 

 

Само пенсионери, роми и учители подавали приходи и разходи на статистиката

 

Териториалното статистическо бюро Сливен ежемесечно изследва постъпленията на 90 домакинства от Сливенска област, съобщи съобщи Светлана Манолова, н-к отдел "Демографска и социална статистика".

Домакинствата, които записват приходите и разходите са случайно подбрани. Те записват ежедневно в специални дневници всеки един разход, дори за хляб мляко и олио и всички получени приходи – парични или натурални. За това домакинствата получават 20 лева месечно. Изследваните домакинства всяка година се сменят. Много от хората отказват да сътрудничат. Хващали се почти само пенсионери, цигани и учители. Първите две групи по социални причини, а последните като по-отговорни. По-заможни са само средно 5-6 от 90-те наблюдавани домакинства, отбеляза директорът на Териториално статистическо бюро Сливен Антон Георгиев. Поради това, че статистиците влизат в домовете, понякога има спор с Агенцията по заетостта при наблюдаването на безработицата, но нашите изследвания са по-реални, защото не всички безработни са регистрирани в бюрото по труда, изтъкна Георгиев.

Днешният ден за първи път се празнува като международен ден на статистиката. Това е решението на Общото събрание на ООН, което гласува резолюция по въпроса в началото на месец юли 2010 г. С това си решение ООН ще продължи да насърчава развитието на националните статистики и да подобрява тяхната съпоставимост, да координира статистическата работа, свързана със събирането, съхранението и разпространението на информация.

Генералният директор на ЕВРОСТАТ заявил, че българската статистика работи изцяло по утвърдената европейска методология и е уважаван и желан партньор. В отговор на зададен от журналистите въпрос той поставил оценка 5 по шестобалната система на българската статистика с аргумента, че така оставя възможност за усъвършенстване.



Тагове:   дали,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692690
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031