Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 09:27 - ВСС уволни съдията Иван Димов
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1994 Коментари: 0 Гласове:
0



Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Иван Димов
image

 като съдия в Сливенския окръжен съд заради контакти с Красьо Черния, съобщи Дарик радио. С 15 гласа "за", 2 "против" и 5 "въздържали се" Висшият съдебен съвет освободи Димов от съдебната система, тъй като с контактите си с Красьо Черния е нарушил Кодекса за етично поведение и е уронил престижа на съдебната власт.
През май Комисията по корупция на съвета не намери основание да накаже председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и Иван Димов за връзки с "октопода".

Комисията за борба с корупцията и професионална етика на Цони Цонев е правила проверка на Пенгезов дали има основание да се образува дисциплинарно производство срещу него за връзки с групата на "октопода", по-специално с финансиста на групата Николай Велков, и дали председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е звънял на Пенгезов на 28 януари, 20 минути преди Софийският апелативен съд да гледа мярката на Антон Петров-Хамстера. Комисията е изслушала Йовчев и Велков и тъй като са викани хора, външни на съдебната система, Цонев отказа да разгласи какво са говорили.

Комисията е изслушала и тримата апелативни съдии, които са гледали мярката на Хамстера и на които Пенгезов е съобщил за разговора си пред председателя на ДАНС на следващия ден. Комисията е изслушала още двама съдии - шефа на Военно апелативния съд Петьо Петков и зам.-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Грозев, присъствали на разговора между Пенгезов и Йовчев.

Комисията излезе със становище, че Пенгезов не е нарушил етичния кодекс на магистрата, не е уронил престижа на съдебната власт и няма основание срещу него да се образува дисциплинарно производство.

Проверен е и бившият член на ВСС Иван Димов, отново заради записаните в килията разговори между членовете на групата на "октоподите". За него също не са открити такива данни.

Цони Цонев подчерта, че от над 1000 номера в тефтера на Красьо Черния, включително такива на министри, зам.-министри, шефове на агенции, полицаи и депутати, единствено съдебната власт се е самосезирала и е наказала 18-те магистрати, контактували с Красьо Черния.

 

Иван Димов бе депутат от ОДС по време на упправлението на Иван Костов, той бе основател и на клуб "Сенатор". Името на Димов особено много нашумя по време на аферата с опита за поглъщане на сливенския завод "Декотекс" от холдинга на Николай Банев АКБ корпорация. Димов обаче влезе във ВСС от квотата на ДПС. След като бе уволнен оттам следа скандала с Красьо Черния, той се върна на работо в окръжен съд Сливен до вчера. Димов е известен и като масон.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698177
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930