Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 14:22 - Лечков крал, крал, та се нас.ал според razkritia.com
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
2




imageГероят от незабравимото американско лято през 1994-та година Йордан Лечков,  който в момента е кмет на Сливен, бе начетен по десет ревизии след проверка на Агенцията за финансова инспекция. Оказва се, че известният като любител на енфието (а може би и на други вещества?) Лечков е създал структура от фирми на познати, роднини и приятели, които да печелят неизменно обществените поръчки.

Приятелският кръг от фирми на бившата футболна звезда се оказват любими на кметските хора, но какво било учудването на проверяващите експерти, когато не могли да открият нито една сделка, която да е направена по закона. Става въпрос за обществени поръчки през 2007-ма година, които касаят продържителни проекти за огромни суми.

Въпреки че процедурите са публични, при Лечков те минавали на полуотворени врати.  Паметта на „екзекутора на германците“ усложливо е забравила да спази Закона за обществените поръчки. Той не уведомява обществеността чрез Държавен вестник и други медии за намеренията на общината през годината и разпраща уведомления до фирмите в самия ден на търга. Естествено те нямат време да реагират, а поръчките се печелят от предварително запознати с далаверата хора на Лечков.

За тези нарушения на кмета са съставени четири акта за административно нарушение. Този и още факти изнася в свое разследване вестник „Сега“.  Особено облагодетелствани от Лечков са две фирми. Те печелят обществена поръчка за 4 години и продължават да работят по нея и днес. Става въпрос за това кой ще строи общинските сгради, ще прави основен ремонт и саниране на съществуващите и ще доставя съоръжения за техническата инфраструктура. Другата е за поддържане на училищните постройки, отводняване и водоснабдяване на населените места в общината, благоустрояване на инфраструктурата, както и за поддръжка на уличното осветление.

Това си е сигурен и доходоносен бизнес, особено във времената на световнта финансова криза. Заради пропуските на Лечков основно три сливенски фирми се явяват на конкурсите с перфектни документи. „Гради“ ООД почти винаги е на първо място. Шеф на фирмата е Димитър Шейретов, който освен това бе първи и в листата на Лечков за общински съветници. След избирането му Шейретов се оттегля от общината, защото бизнесът му бил по-важен.

Другата фирма е Гражданско дружество „Стройинвест“, което е съставено от няколко подразделения – „Топстрой Декор“, „Лукском“ и „Бул-гейт“. Техен управител е Коста Петков – близък приятел на Лечков и на кмета на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов.

Преди да стане градоначалник, Славов е бил управител на втората фирма – „Лукском“, както и на цялото дружество „Стройинвест“. После той прехвърля собствеността на фирмата си на същия този Петков. В писмото си общинските съветници твърдят, че продажбата на дяловете е станала за смешната сума от 5000 лв., макар покрай обществените поръчки в Сливен фирмата да има вече над един милион лева оборот. Петков назначава за управител на „Лукском“ брат си Евгений, който същевременно е управител и на дискотеката в сливенския хотелски комплекс „Империа“. Шеф на комплекса е Диана Лечкова – сестра на сливенския кмет.

Доскоро шеф на третата фирма „Бул-гейт“ бе Радостин Русев-Радото, общински съветник от ГЕРБ в Сливен. След като в сила влезе законът за конфликт на интереси, Радото я прехвърли на племенника си – 24-годишния Мартин Стефанов.

Третото място при обществените поръчки е за „Билдинг ТД“ ЕООД. Но то е само проформа, тъй като комисиите, които отварят подадените оферти и при двете процедури, единодушно предлагат на кмета да сключи рамкови споразумения и с трите класирани фирми. Те предвиждат за всяка конкретна нужда на общината да се подписва отделен договор с трите фирми. Така освен разни постоянни ремонти и поправки на училища и детски градини „Билдинг ТД“ например се обзавежда с най-апетитния такъв договор – за построяването на бъдещия Сити-център на града. Той ще се намира на градския площад до общината и заради него предстои да се премахне бюст-паметникът на една от легендите на Сливен Добри Чинтулов. „Гради“, „Билдинг“ и „Стройинвест“ съвместно ще градят и нов жилищен комплекс върху 116 дка, които се намират в централната градска част на мястото на бившия парашутен полк, южно от паметника „Орлето“.

Освен тримата класирани участника оферта и за двете обществени поръчки е подал още един кандидат – ГД „Конструс плюс“, но той винаги е бил отстраняван от конкурсите заради „несъответствие на представените с офертата документи и изисквания на възложителя“. При второто си отстраняване „Конструс“ най-накрая решава да се оплаче в Комисията за защита на конкуренцията. Когато копие от жалбата пристига в община Сливен, кметът Лечков отново нарушава закона, като го скрива. Според финансовите ревизори той е трябвало да го препрати на изпълнителния директор на Агенцията по обществените поръчки, но не го е направил в указания срок, който е до десето число на следващия месец. Съставен му е нов, вече пети акт за административно нарушение. Но той не е последен.

Лечков не е поискал декларации от трите класирани фирми, че не се намират във фалит и че собствениците им не са осъждани. Това нарушава чл. 47 от ЗОП. Следват нови два акта за двата непоискани документа. При липсата на такива декларации законът не позволява изобщо подписване на рамкови споразумения, пишат ревизорите и му налагат следващите два, вече осми и девети, поредни актове.

По същия криминален начин е дадено на концесия и сливенското сметосъбиране. Печели я Гражданско дружество „ЛТБ-България-ХГ“, което само на пръв поглед звучи различно от класираните в предните търгове фирми. Всъщност шеф на това дружество е познатият ни вече дискотечен управител Евгений Петков. Мажоритарни собственици в него пък са фирми също с познати имена – „Топстрой декор“ и „Лукском“. Различен единствено е поредният отхвърлен кандидат – Консорциум „Заубермахер Комунал Инвест Сливен“. Неговата жалба до Комисията за защита на конкуренцията също не е препратена от община Сливен в Агенцията по обществените поръчки. Така Йордан Лечков закръгля актовете си на десет.

Йордан Лечков учудващо не е притеснен от нередностите. Според него всичко е законно, но въпреки това е платил наложените му глоби. Обаче не казва на колко лева възлизат те.

„Бих ви посъветвал да отнесете този въпрос до Агенцията по обществените поръчки, тъй като те са проследили цялата процедура и не е имало проблем“, каза той. Лечков заяви, че и в момента отново го проверявали, този път от новото правителство, но не посочи за какво.

Източник: razkritia.com
 



Тагове:   крал,   Лечков,   насал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698101
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930