Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 14:17 - По следите на изгубеното в прехода време
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
1



21 години по-късно след преврата в редиците на комунистическата върхушка в България светлина в тунела няма. Не защото под натиск или режисура не се промениха много неща, дори и под външно влияние. В Евросъюза и НАТО в условията на ограничен суверинитет милата ни родина няма много избор и това гарнирано с нескончаема корупция и смяна на политически проекти, няма как да не отчайва. Това най-добре е видно от демографската картина на „материала” на премиера и от може би вече двата милиона в чужбина, за повечето от които аз не вярвам, че ще се върнат. Така, както нямаше наплив през тези 21 години от стари невъзвращенци и техни потомци. Безкрайният т. н. „преход” умори интелектуалния потенциал на нацията и сега той се лута предимно в злободневни проблеми, отвличащите маньоври и телевизионни проекти, че дори и сериали. Но такъв протяжен сериал като прехода не е гледан в нито една държава и при нито една национална катастрофа.

Що се отнася до самата дата през 1989 г. – не можах да я отпразнувам, после се оказа, че не е и трябвало. Лежах с хепатит „А” в инфекциозната болница в София, един пациент не издържа и излезе да се напие, защото тогава Тато се струваше на хората несменяем като Лили Иванова. Дали пък не е еволюирал?
image
 

Та, в болницата в съседната стая имаше едни чакащи протези негри, май от братска Ангола, кой без крак, кой без ръка и бяха ги набутали сред инфекциозно болните – ей така размесени. На друг етаж бяха близо до отделението, където лежаха „клиентите” на вече дошлия и в България СПИН. Ние не биехме негрите – хранехме ги. Кой питам аз ни нареди на една нога с тях. Не бяха ли онези, които се правеха на рицари на кръглата маса и които договориха само и предимно само свободата на словото, свободата да си лаеш, който и до днес все повече се ограничава. А икономическите инструменти оставиха на задкулисните режисьори. Е, чудно ли е тогава какво се случи при преразпределянето на баницата, накъде поеха активите и накъде се насочиха – не към развитие, а към бързи печалби и постоянна преориентация на сферите, фалитите. Така си и отмря площадната демокрация, то вече няма и смисъл от нея, защото след това пак идват сламените хора, а не скачащите.

Та както се казваше в брадатия соц-виц, цитиращ лозунг: „ 20 години народна власт – 20 години цирк!”. Повечето си останахме мечки -поостарели, чакаме си резервата…




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692915
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031