Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 17:11 - Искат сливенски квартал да стане село
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.11.2010 17:12


Жители на сливенския квартал „Речица” от следващата седмица ще започнат подписка за отделяне на квартала от Сливен в отделно населено място, за да имат избираем кмет, а не кметски наместник. Това обявиха днес на пресконференция от ръководството на ВМРО – НИЕ
image
при представянето на национална акция, в която бяха раздавани „фалшиви банкноти от 50 евро, в които бяха посочени проблемите в усвояването на евросредствата.

Според ВМРО – НИЕ съвсем реална е опасността община Сливен за загуби над 44 милиона средства от Европейския съюз. Неусвоените пари могат да бъдат и много повече, тъй като има много проекти, които съвсем лесно може да изгорят, ако се срине изцяло подмяната на водопроводната и канализационна мрежа по Оперативна програма „Околна среда” и че по този проект има арбитражни съдебни процедури, от изхода на които може да се появи допълнително утежнение на общинския бюджет, ако общината бъде осъдена да плаща компенсации заради междуличностния конфликт, който се зародил вътре в един приятелски кръг.

От партията посочиха, че проектът трябваше на приключи следващия месец, а вместо това в центъра на Сливен има „сталинградски” ями. Беше обвинен кмета Лечков, че е излъгал жителите на „Речица” с предизборно обещание за канализация и не били разходвани целево средствата от общинския заем от 11 милиона евро, теглен в миналия мандат и за тази цел. Заради това с още няколко организации по време на обществено обсъждане и пред общинския съвет ще бъде представено аргументирано становище за отхвърляне на новия общински кредит, готвен от администрацията.

Според представителя на жители на „Речица” Живко Бъчваров вместо реализация на проекта в квартала е изградена тоалетна.

От местната организация заявиха още, че издигат кандидатурата на председателя на партията Петко Атанасов за кандидат за президент на България. Младият лидер имал вече натрупан управленски опит като 2 мандата заместник – кмет на Пловдив и всички качества за да тегли сравнително новата формация напред. Местното ръководство декларира, че няма нищо общо с проекта „АБВ”.

„Напомняме още, че по Сливенския проект има арбитражни съдебни процедури, от изхода на които може да се появи допълнително утежнение на общинския бюджет, ако общината бъде осъдена да плаща компенсации заради междуличностния конфликт, който също да напомним се зароди вътре в един приятелски кръг. Освен това предстои произнасяне на КЗК, така че рискът още се увеличава и за т. н. Трето рамково споразумение с фирми – близки до властта изпълнители. Според публикуваното в Държавен вестник споразумение, то е с прогнозна стойност 177 милиона и 5 хиляди лева за различни строителни дейности в общината. Срокът за изпълнение е 48 месеца и едва ли ще бъде спазен, а сроковете на завършване са много важни за това дали ще бъдат изобщо усвоени някакви европари.

В национален мащаб ВМРО – НИЕ предприе кампания срещу слабото усвояване на фондовете от Европейския съюз, защото е много реално да изгубим 13 милиарда евро, които са определени за страната до 2013 г. След този срок парите ще бъдат загубени безвъзвратно. Според най-оптимистичната прогноза на управляващите от тези пари ще бъдат усвоени 20 %, докато в Унгария те са 42 %. Примерът с провала на програма САПАРД и масата злоупотреби с нея неусвоените 150 млн също не дават повод за оптимизъм. В това време страната плаща членски внос в Европа, спазва ангажименти, участва в мисии.

Какво направиха управляващите – измениха Закона за обществените поръчки, така че вместо да предпазва инвестициите, той дава правно основание за разчистване на сметки, макар и не конкретно точно това напомня сливенския случай. Така срокът на проектите изтича докато се точат съдебни дела, които може да заведе почти всеки.

Освен това има сложни административни процедури, корумпирани и необучени чиновници”.



Тагове:   квартал,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697032
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930