Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 14:14 - ВМРО - НИЕ показа Другата България в Ямбол
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 4312 Коментари: 5 Гласове:
0



Днес, 26 февруари (събота), от 11 часа партия ВМРО – Национален Идеал за Единство проведе пресконференция на тема  ,,Другата България – проблемите на малките общини и мерки за тяхното разрешаване’’.  На пресконференцията пресъстваха Димитър Димитров – организационен секретар на партия ВМРО – Национален Идеал за Единство, Станислав Колев – председател на общинския комитет гр. Ямбол, Стоян Дойчев – зам. – председател на общинския комитет гр. Ямбол, както и областния координатор за област Ямбол Стойчо Димитров.
image 
снимка: архив
Гости бяха Петко Георгиев и Галя Янкова – членове на ръководството на ВМРО – Национален Идеал за Единство в община Елхово.

 

                                  Другата България

 

 "...нашият православен народ е достигнал до такова гнусаво скотско положение,щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на света,което да го накара да се стресне и протествува против своитe скотски теглила.Тука се подиграват с имота ти,с живота ти,с децата ти и с най-свещените предмети на твоето съществувание,а ти мълчиш,като риба,търпиш като вол,молиш се богу,като най-последния грешник и чакаш второто дохождане на Месия,за да добиеш награда за своите петвековни страдания!"

 

                                                                                                        Хр.Ботьов 1875г.

 

Двадесетгодишният преход изправи България пред проблеми, които поставят под въпрос както оцеляването и като държава,така и  физическото съществуване на българската нация. Дълбоката морална и икономическа криза, резултат на национално ю безотговорна и откровено антибългарска политика на правителствата от двадесет годишният преход, доведоха до разпадане на държавността,доброволен отказ от суверенитета на България и геноцид спрямо българския народ.

Съзнателното криминализиране на българската икономика и политика от стратезите на прехода донесе и очакваният резултат, обедняване на българите, масово напускане на страната, маргинилизиране на широки обществени слоеве, противопоставяне на етническа,политическа, професионална и всякаква основа. Грижата за човешките права на българският гражданин, за правото му на живот,правото на труд,не са на дневен ред. Влизането в Шенген и Еврозоната са приоритет на всяка политическа сила, много по важна от физическото оцеляване на българското население, което е с най-ниски доходи в Европа и трето по смъртност.

Разпадането на държавноста,създаването на политически проекти,ежедневната психотронна война срещу българският народ,съчетани с мизерното същест-

вуване,доведоха до апатия и чувство за обреченост в хората или по скоро липса на чувства, като поведените на заколение.

Нарушаването на конституцията и основните закони не прави впечатление никому, защото това е ежедневие.

Законодателната и съдебната власт са функция на изпълнителната, а независимите медии в България са екзотика и са обявени за престъпни. 

Уморените от екперименти образование, здравеопазване оцеляват на принципа - "болен здрав носи", а властта настройва пациенти срещу лекари,воюва срещу науката, но не и срещу собственото си безхаберие.

Едно поколение - жертва на прехода си отива, а друго расте, не виждайки переспектива за живот в собствената си държава.

Загубата на пазари за български стоки унищожи традиционни производства в земеделието, хранително вкусовата и леката промишленост и съчетана със заблудата, че България ще печели само от туризъм и услуги акумулира безработица и обезлюдяване на малките населени места, съсредоточи в областните центрове голям брой жители и съответно проблеми в транспорта, инфрастуктурата и устройството на територията. С лека ръка беше създаден проблем, който ще тежи в годините. От едната страна остават големите пренаселени градове със своите тежки градоустройствени проблеми и Другата България, тази на дефинираните като селски общини.              

Според националната дефиниция селски райони са общини, в които няма населено място с население над 30 000 души. Така на територията на страната има 20 преобладаващо селски области или 321 общини, класифицирани като селски. Тези селски общини обхващат 81/% от територията на страната и 42% от българското население.

В тази - Другата България, безработицата няма нищо общо с официалната статистика, доходите са под минималните, а физическото оцеляване – всекидневен въпрос.

НАТРУПАНИ С ГОДИНИТЕ ПРОБЛЕМИ СА: 

Лоша инфраструктура. От двадесет години пътната мрежа или изобщо не е ремонтирана или са извършвани козметични поправки. Това води липса на транспортни връзки и липса на инвестиционен интерес, възпрепятствуване на здравната помощ и връзките с другите населени места.

Пощите не са редуцирани като услуга, а в селата под 800 души предстои закриването им в близките 5 години. Липсава интернет и възможност за извършване на плащания за битови разходи, получаване на пенсии. На всички е ясно, че за възрастните хора пощите са единствената връзка със света.            

Закритите и предстоящите да бъдат закрити училища и детски градини принуждават и малкото останали млади семейства да напуснат родните си места. 

Острият дефицит от квалифициран лекарски персонал, липсата на общопрактикуващи лекари и нередовните им посещения в малките населени места на практика лишава населението от медицинска помощ. Изпълняващите функцията на квалифициран  персонал фелдшери, на практика са без правна квалификация, което криминализира дейността им. Нарушените транспортни връзки възпрепятствуват закупуването на лекарства и не малка част от болните се самолекуват с ветеринарни лекарства.

Абдикирането на държавата от ветеринарното дело, доведе до невъзможност да се контролира заболеваемоста по животните. Понасят се щети от селските стопани и в същото време трябва по банков път да привеждат суми за извършени услуги.

Липсата на инвестиционен интерес към тези населени места се дължи, както на лошата или вече несъществуваща инфраструктура, липсата на комуникации, така и на липсата на работоспособно население. Друга причина за отсъствието на инвеститори са тежките и тромави процедури на Програмата на развитие на селските региони. Тази програма  е с бюджет 3 241 938 392 евро. От началото на стартирането й са приети 11049 проекта, като са одобрени само 6863 броя заявления за подпомагане на стойност едва 0.881млрд. евро. В последният доклад на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове  разплатените средства по тази програма са на стойност 293 623 млн.евро. Съществува сериозно забавяне на процеса на договаряне на подадените заявления за подпомагане. В допълнение на това,недобре планираният прием по отваряне и затваряне на периодите за подаване на документи,както недостатъчният административен капацитет и неподготвеност на кадрите водят до допълнително натрупване на заявленията и удължаване на срока за тяхната обработка. И в тази програма пречка пред кандидатите са излишни изисквания  и неяснота за срока за разглеждане на проектите. На практика се събират нови проекти без да са разгледани стотици стари. Подадени проекти са отхвърляни след година забавяне, поради изчерпване на бюджета, като извършилите разходи фермери и производители остават без компенсация. Това води до негативно отношение към европроектите, създаване на усещането, че мерките насочени към селските региони не са за обикновения човек и нежелание за разработване им. Забавянето на евросредства по вина на Комисията по европейските въпроси има, но нито веднъж България не е реагирала като равноправна държава в ЕС.

Програмата е за развитие на селските региони,но селата под 500 души не попадат в голяма част от мерките.

Крайно незадоволителна е усвояемоста по ОП"Транспорт" насочена към реставрация и изграждане на пътни трасета в малки и средни населени места-едва  1%, а бюджетът по тази програма е почти четири милиарда лева.

Промените в избирателният кодекс позволяват в тези села за кметски наместници да се назначават партийни "парашутисти", които не познават проблемите и не милеят за региона, не пребивават постоянно в там и не изпълняват задълженията си добре.

В същото време това крайно бедно население, живеещо от пенсии, помощи за безработни и преводи от работещите в чужбина близки е най-съвестния данъкоплатец. Изградена в годините психология ги кара преди да помислят за насъщния, да уредят първо взаимоотношенията си с държавата. Точно може би заради това върху тях се стоварват нови и нови данъци-данък "колиба", данък "магаре", евентуални такси "електромер","водомер",а защо не и въздухомер...

Ако управляващите, които за месец получават годишните доходи на средностатистическият селянин, само два дни бъдат поставени в тези условия ще залеят европейските институции с вопли и жалби.

Дори обновяването на православните храмове е затруднено, защото по времето на социализма, по-голямата част от тях са обявени за паметници на културата, за да бъдат оставени на разрухата от войнстващия атеизъм. Сега стърчащите стени и развалини не подлежат на възстановяванеотново са жертва на бюрократични процедури на Министерството на културата.

В другата България се плаща за всичко,което не получаваш:

Плащаш за сигурност,но нея я няма.

Плащаш винетка за пътища,които ги няма.

Плащаш здравна осигуровка,но не е сигурно,че ще има кой да ти изготви и смъртния акт.

Плащаш за сметоизвозване,което не се извършва.

Плащаш за факта,че си жив,но това не е съвсем сигурно...

Наричаните в социалистическите времена "села със затихващи функции", на практика вече съвсем са затихнали. Сега затихват цели общини.

Обезлюдява се българска земя давала живот и прехрана на милиони. България заприличва на оглозгана рибена кост, започваща от София, по контурите на магистралите и големите областни градове. За да спрем този процес трябва да се изправим и да погледнем истината в очите.  Най-после да проумеем ,че България е една. Влизането в ЕС, НАТО, сега в Шенген и Еврозоната е правилния път, но е нищо, ако  не се подобри живота на българина.

Вяра, морал, родолюбие, отговорност не е само част от абреавиатурата на партията ни, а това от което се нуждае България сега!

Нашият основен приоритет е преодоляване на икономическата криза,повишаване на икономическата мощ и социалният статус на отделния български гражданин.

Не може да има силна държава, когато българските граждани живеят на прага на оцеляването.

Не може да има България, ако не помислим за себе си - българите от вчера, днес, утре!

Трудният път на възстановяване на българското село минава през съзнанието на българина живеещ там, чрез преодоляване на наслоеното и натрапвано мнение, че от него нищо не зависи и възстановяване на производството.

МЕРКИТЕ, които предлагаме са приложими, и част от тях в една или друга форма са опитвани с доказан положителен ефект.

1.Изборност на кметовете на населени места, независимо от броя на населението. Това връща вярата на хората в демократичното начало и традиционните ценности на българската общност. По - големи правомощия на кметовете на селата, чрез внасяне на промени в ЗМСМА. Обособяване на отделен бюджет за селата, което ще даде възможност на кметовете да ангажират местни жители, да извършват ремонти по стопански начин и  с доброволен труд. Използуване на възможностите на Оперативните програми по заетостта, като се даде възможност на селските кметове да кандидатствуват за дейности по чистотата, поддържането и опазване на реколтата.

Въпреки приетият вече закон е възможно да се проведат избори в селата под 350 души и назначеният кметски наместник на практика да е избран.

2.Създаване на работеща стратегия за развитие на селските региони включваща:

-Реални приоритети в областта на икономиката;

-Активен и привличащ работна ръка общински център;

-Пръстен от съживени села осигуряващи суровина;

-Работещи структури по изработване на програми, чрез оптимизиране на общинската администрация;

-Общински браншови сдружения на производителите с цел реализиране на пазара на краен продукт;

-Общинска политика за създаване и запазване на традиционните за региона професии;

-Съобразяване на образователната насоченост с регионалните потребности;

-Равнопоставеност на чуждестранните и българските производители; 

3.Акцент върху организиране и стимулиране производството на екологично чиста земеделска продукция, която има висока цена в ЕС и по света, в предвид увеличаващото търсене и гарантираната реализация;

4.Развитие на културния туризъм в тези райони със съпътствуващите го икономически дейности;

5.Стимулиране отглеждането на местни породи животни,по програми от ЕС;

7.Организиране на подвижна общинска аптека;

8.Създаване на общински фирми за дейности, по които липсва инвестиционен интерес;

9.Възстановяване общинската собственост върху ВИК;

10.Данъчни облекчения за инвеститори в селата;

11.Облекчаване режима за пряко излизане на пазара на дребните селски стопанства;

12.Преференции за пенсионерите,които се завръщат трайно от големите центрове в селата;




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - ADmxRHENdvVJNAw
25.05.2011 08:32
IJWTS wow! Why can't I think of thngis like that?
цитирай
2. анонимен - XHyCiLiLapcbKmCA
25.05.2011 15:39
vZCdBe <a href="http://jklriwhqsuyl.com/">jklriwhqsuyl</a>
цитирай
3. анонимен - TIGMiwEWsAbFquX
26.05.2011 18:21
EJGceL , [url=http://htbqpskuugdy.com/]htbqpskuugdy[/url], [link=http://hjzilvmcjciw.com/]hjzilvmcjciw[/link], http://gsaqxkfehpmj.com/
цитирай
4. анонимен - rEamXCfEyqDqTsFhbH
28.05.2011 16:51
zqHSIg <a href="http://sevrmlqlhnva.com/">sevrmlqlhnva</a>
цитирай
5. анонимен - FRLdgUZjPYMHVpjXZUd
31.05.2011 19:16
B9pZoQ , [url=http://jqejjmolxfml.com/]jqejjmolxfml[/url], [link=http://odjozezynchb.com/]odjozezynchb[/link], http://kgjfhiwzfryp.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693139
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031