Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 10:02 - Над 3 хиляди бяха осигурени в Сливен за възстановяване на храма в Болград
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 2702 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.04.2012 10:03


Още в началото на кампанията за възстановяване на Свято – Преображенския събор в Болград – Бесарабия, Украйна, който бе сериозно увреден от пожар на 26 януари 2012 г., бяха осигурени над 3 хиляди лева.

Кампанията започна след като историкът доц. Пламен Павлов алармира за бедствието, а от местната организация на ВМРО – НИЕ направиха предложение на кмета. Членове и симпатизанти на организацията също пуснаха своята лепта за храма.

На официалното откриване в пълната голяма зала на драматичния театър в Сливен вечерта на 3 април Сливенският митрополит Иоаникий обяви, че митрополията ще дари над хиляда лева плюс една своя месечна заплата от 815 лв.
image
„Дойдох тук, за да стана съпричастен на една благородна идея, на едно възвишено дело, на една необходима помощ”, каза в словото си владиката и сподели дълбокото си вълнение, когато гледал картини от пожара на катедралата в Болград, което сравни с мъката, която са изпитали преселниците от сливенския край в Бесарабия, мъка, която е трудно човек да си представи"

„Макар и хората в Бесарабия да живеят поколения наред извън пределите на страната те са от нашия род – българския, а за много от тях корените са от Сливенския край. Сега те имат нужда от средства, за да възстановят храма и чуят отново звука на камбаната, която ги събира заедно и поддържа паметта им се казва в посланието на кмета на Сливен Кольо Милев, който е патрон на благотворителната кампания под Сините камъни. На концерта бе прочетено като поздравителен адрес писмото до кмета на Олга Бурило –  Велчева, председател на Българския куртурно – просветен клуб „Трандафил” от гр. Тернопол, който е член на Асоциацията на българите в Украйна. В писмото освен поздрав за родолюбивата инициатива се казва: „Макар и да не сме много тук, обединява ни желанието да запазим и предадем на децата си българския дух и същност”, коментира още митрополит Иоаникий.

Очаква се община Сливен да отпусне за благородното начинание 5 хиляди лева, но по-ценното на старта на кампанията бе отношението на сливналии, които аплодираха бурно изявите на откликналите за благотворителност училищни състави, показали майсторство в областта на автентичния български фолклор.
image
В първия от серията благотворителни концерти участваха певци и състави от 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов”, 2 ОУ „Хр. Ботев”, 11 СОУ „Константин Константинов”, 12 СОУ „Елисавета Багряна”, ансамбъл „Тракийче” и много солови изпълнители, носители на награди от национални конкурси.

Кампанията в Сливен продължава в рамките на Великденската общинска културна програма с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен на 11 април ( сряда ) от 18 ч. в зала „Зора”, а на 17 април ( вторник ) в зала „Сирак Скитник” от 18 ч. ще има концерт църковни песнопения под диригентството на Тодорка Бинева. Изпълнители на заключителния концерт ще бъдат хип-хоп група „Сънрайз” при НЧ „Зора 1860” и приятели на 18 април ( сряда ) от 18 ч. в зала „Зора”. Тогава официално ще бъдат обявени резултатите от кампанията.

От ВМРО – НИЕ изказаха адмирациите си за бързата родолюбива реакция на кмета Милев, за добрата организация на отдел „Култура и вероизповедания” към община Сливен в името на възраждането на общобългарската солидарност.

Сметката, на която можете да изпратите Вашите дарения:
ОТ БЪЛГАРИЯ
В ЛЕВА:
Банка ДСК
Получател: ИКВСПС (Инициативен Комитет за Възраждане на Свято-Преображенския Събор)*
IBAN: BG57STSA93000020206880
BIC: STSABGSF
_______________________________
* не е необходимо да се изписва цялото наименование на комитета

 
Снимките са предоставени от Георги Ангелов



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692767
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031