Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2018 14:41 - БЕДНОСТ, БОГАТСТВО И БЪДЕЩЕ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 1869 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Зададох си въпроса какъв би бил един контрапротест на протеста на майките на увредени деца.

Отговорът дойде бързо – протест на майките на надарените деца.

Защо няма такъв? Ако имаме някаква, макар и несъвършена система за подпомагане на увредени деца и семействата им, то система за подпомагане на надарени нямаме никаква. Техните майки дори не могат да издигнат черни плакати с надпис „Системата ни убива!“

Да не би затова да сме бедни?
Ако не бъде култивиран, един талант може да бъде унищожен още в зародиш. А унищожаването на талант е най-малкото морално престъпление. 
Имам познати с надарени деца, които също като семействата на увредените са в голяма финансова криза. И ще поясня защо.

Когато в детето ти бъде разпознат талант, не може да го оставиш сам да се развива. Цялото семейство трябва непрекъснато да го наблюдава и да се грижи за него. Единият гол талант не върши работа – родителите трябва да изградят и характер, който да се справя с всички видове предизвикателства, с които ще се сблъска в живота.
Трудностите пред такива родители са много.

Най-напред – задължително пари за уроци години наред при най-реномирани учители. Всички останали членове на семейството се подчиняват и понасят всякакви лишения. Ако става дума за музикален талант – трябват пари и да се купи качествен инструмент. Други видове дарби също изискват да се вложат еднократно големи средства и често на хората се налага да вземат заеми. 
После – непрекъснато, ежедневно и ежечасно трябва да отделяш от времето си, да следиш детето да не изостава в училище по другите предмети, за да не стане едностранно развита личност. Да се научи да се справя с хорската завист и злоба, интриги и подлости, каквито в живота му ще има много повече, отколкото в живота на един обикновен човек без дарба. Да го научиш да потиска всички желания, които ще го отклоняват от пътя, направо да се отказва от себе си, понякога и от най-елементарните детски удоволствия. Да организира времето си и да е дисциплинирано. В живота му почти да не съществува „иска ми се“, да преобладава „трябва“. Да развиеш в него и психическа, и физическа устойчивост. Да го научиш, че успяват тези, които си поставят подходящи цели и ги следват неотклонно, въпреки всички препятствия, които ще срещнат по пътя. Да не се отчайва при неуспех. Да го следиш, но без да го потискаш, и да разпознаваш моментите, в които трябва да му помогнеш.
Трябва, трябва, трябва...

Което означава, че и ти трябва да бъдеш много силен, умен и отдаден човек. Много често на единия от родителите се налага да се откаже от собствена професионална кариера.

А никой не може да ти даде гаранция, че вложените усилия и средства няма да бъдат напразни. Най-неочаквано за всички детето ти може да се срине психически и да зареже всичко. И такива примери имам около себе си.

Неведнъж сме срещали призиви за финансова подкрепа на талантливи деца, чиито родители нямат средства дори да ги изпратят на конкурс в чужбина. Непрекъснато се упрекваме, че нашите таланти получават признание само ако се покажат навън. А талантливите хора са радост и гордост не само за семействата си, но и за цялата нация. По време на нашето Възраждане богатите българи специално са издирвали надарени деца, за да им плащат обучението в реномирани европейски училища и университети.

Унижават ли се родителите, когато искат пари от другите за своето дете? Унижават се. Да не би талантливото дете да няма право на достоен живот и добри условия за развитие?

Светът се движи напред от талантливите, а техните постижения се ползват от всички. 
Да ме прощават майките на увредените, но когато имам възможност, помагам на надарените. И винаги съм получавал в отговор благодарност, а не „малко даваш, не ми стига“. 
А в богатите държави, в които се помага повече на увредените, се помага десетократно повече на надарените.

Много ясно защо – защото бъдещето е в тях.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - България не е бедна държава и затова
22.06.2018 18:06
тя щедро подпомага надарените си деца. Бедна държава е Судан. Най- бедните държави в ЕС пък са Малта, Кипър и Естония. Имо още куп европейски държави, които са много бедни. България не е между тях!

Вие явно хал хабер си нямате от тези неща и затова сте съчинила тук някакви нелепици.

За разлика от вас аз съм много осведомен, интелигентет и надарен човек. Затова цели три години получавах щедра стипендия от нашата държава, за да напиша доктората си в най реномирания чуждестранен университет.
цитирай
2. radostinalassa - Ама това е било отдавна
23.06.2018 20:23
А сега над около 500 лв доход даже не се дават детски добавки. Те отиват при циганчетата, които не знаят и в 5 клас да четат, с малки изключения. Явно се толерират по - тъпичките деца. Това е ясно на всички, особено по вас.
цитирай
3. kolevdobri - Имате ли морално право да се изявявате тук?
24.06.2018 13:44
apostapostoloff написа:
тя щедро подпомага надарените си деца. Бедна държава е Судан. Най- бедните държави в ЕС пък са Малта, Кипър и Естония. Имо още куп европейски държави, които са много бедни. България не е между тях!

Вие явно хал хабер си нямате от тези неща и затова сте съчинила тук някакви нелепици.

За разлика от вас аз съм много осведомен, интелигентет и надарен човек. Затова цели три години получавах щедра стипендия от нашата държава, за да напиша доктората си в най реномирания чуждестранен университет.

След като не допускате коментари в блога си! Само питам. Нищо лично.
цитирай
4. kolevdobri - Браво на автора!
24.06.2018 13:45
Гласувам "За". Ако можех, щях да гласувам няколко пъти. Поздравления за написаното, за начина на излагане...Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902056
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031