Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 15:29 - Правнучка на македонски войвода прави поредно дарение на музея в Стралджа
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 4878 Коментари: 5 Гласове:
0



Сирма Тодорова е на 75 г. 
image
56 от тях е прекарала в Стралджа със съпруга си Тодор. Родното място на Сирма е с.Петрово, Санданско, което се намира само на 18 км. от Кулата. Селото е току под Али Ботуш планина, където активно шетали четници.

При поредното си дарение за музея в Стралджа в разговор с историка Георги Стоянов Сирма Тодорова отворила дума за предците си и станало ясно, че известния македонски войвода дядо Илия Кърчовалията е  свекър на баба й, съобщиха от общинския пресцентър.

Сирма не само знае за четническите подвизи на  Кърчовалията, но и за връзката му с Яворов. „Аз съм израстнала в къщата, в която се събирали четниците  и Яворов е правил своите срещи с Илия Кърчовалията”- разказва Сирма Тодорова. Тя прибавя и спомена, че харамията винаги носел със себе си бележник, а четниците, за да го поканят на софрата , току  му подхвърляли :”Хайде , интелигенцийо, спри да пишеш!” Чест гост в този дом бил и Гоце Делчев.

Тези дни  Сирма  ще предаде на музея една от най-скъпите си снимки, на която е синът на дядо Илия Кърчовалията и нейната майка.
image
Това потвърди и Георги Стоянов, директор на музея, който допълва информацията за воеводата.

Сирма Тодорова никога не забравя своето родно място, макар че отдавна се счита за стралджанка. Признава, че носталгията за Пиринско я обсебва непрекъснато и тя е принудена да я гони с песен. Най-често пее „Черни горо, черни сестро” или „Море сокол пие”. В такива моменти очите й греят, а усмивката  гони сълзите.

Разказва, че македонските песни почти винаги са тъжни, защото  хората в този край  са страдалци.

 

Кой е Дядо Илия Кърчовалията ?

 

Той е роден 1856 г. в с. Кърчево, днес в Гърция, припомня Георги Стоянов, Директор на Исторически музей – Стралджа.

Починал е през 1918 г. в същото село. От малък се занимава с четническа дейност. Той е участник в четата на Стоян войвода още през 1878г. по време на Кресненското въстание. През 1879 г. се запознава с Гоце Делчев. През 1897 г. той участва активно в акции организирани от Гоце Делчев. Като един от най-опитните воеводи  познаващи Али Ботуш планина /южните склонове на Пирин/, той се явява дясната ръка на Гоце Делчев във всички военни действия. Организира първите чети на ВМРО  през 1899 г. , които успешно извършват подривна дейност под негово ръководство придвижвайки се по непознати за турския аскер планински пътеки. За него подробно пише четника  Георги Баждаров  в книгата си „Спомени”, издадена в София 1920 г.

За сериозната връзка помежду им свидетелства  описанието на битката при разбиване четата на Гоце Делчев при с.Баница. При срещана на оцелелите с дядо Илия Кърчовалията  той ги пита: „Какво стана с Гоце?” Тъжният отговор е „Оставихме го под пепелищата на Баница…”  Ето как четникът описва мъката на стария харамия:” Той оброни глава, едри сълзи потекоха из очите му и цял половин час плака неспирно като дете. Без да продума” А когато новината се понесла като черен облак над една земя, вече преситена от скръб , Македония плакала заедно с него.

По време на четничеството си в Македония  Пейо Яворов има многократни срещи с опитни воеводи между които и дядо Илия Кърчовалията. За това свидетелства и една тяхна обща снимка, копие от която притежава и на  стралджанския музей. Освен нея  музея очаква дарение от Сирма Тодорова  на уникална снимка, на която е сина на дядо Илия Кърчовалията и нейната майка. Тази и други снимки от четническия период  в Македония допълват още веднъж  всестранната връзка на Яворов с воеводите от този край, превърнал се за него във втора родина и карат стралджанци да се чувстват горди, че такъв революционер и поет е живял и в техния град.

Комитските премеждия на четниците в района на Али Ботуш са живо описани от П.Яворов в неговите „Хайдушки копнения”.

Дядо Илия Кърчовалията включва и един синовете си - Митьо Илиев Кърчовалията  в четническото движение по време на Балканската война.  Той остава жив, напускайки родното си село Кърчево, /днес преименувано село Каридохари на гръцка територия/, премества се в с. Петрово, Петричко /родното село на баба Сирма/, където и умира през 1932 г.

В процеса на издирвателската работа на музея касаеща миналото на Стралджа и стралджанци  специалистите се натъкват на интересни факти, личности и събития, отразяващи  моменти от историята. На уникалните снимки се виждат характерните за Македония  народни носии, които са пренесени и в стралджанския край, най-вече от бежанците в село Атолово /някога заселено само с бежанци от Тракия и Македония/, с които ще се обогати етнографската част на музея.




Гласувай:
0



1. анонимен - weOmGDXwGM
25.05.2011 02:49
I thank you humbly for shanrig your wisdom JJWY
цитирай
2. анонимен - RmqtQlqQwKGppoAv
25.05.2011 15:18
Fbs60A <a href="http://qtnppgeoiudc.com/">qtnppgeoiudc</a>
цитирай
3. анонимен - caCFnnMJIYJRb
25.05.2011 19:22
JYXsyg , [url=http://iheqfdwxpzvw.com/]iheqfdwxpzvw[/url], [link=http://wzfuhxputunn.com/]wzfuhxputunn[/link], http://vradvhndonob.com/
цитирай
4. анонимен - rDlwOfXmUDFMrO
28.05.2011 17:37
pDO5FD <a href="http://grrrkzdodrgl.com/">grrrkzdodrgl</a>
цитирай
5. анонимен - tZbBMyFWiTxmSxC
31.05.2011 19:06
Et99CU , [url=http://hpdpyfzbmxsv.com/]hpdpyfzbmxsv[/url], [link=http://jdehfdwnneyj.com/]jdehfdwnneyj[/link], http://qbnhcwtdmona.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693238
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031