Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 13:52 - Лечков прилапа пазара без пазарлък
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
0



  Не им е хептен отрязан пътя, така каза Лечков, за да успокои търговците на пазара, разкопките обаче са страшни - снимки автора и архив Търговците стачкуват, но не знаят, че банковият депозит за разширяването му вече е опразнен
Търговците от общинския пазар в Сливен поискаха по-ниски наеми за магазините и сергиите. Като причина те посочиха трудния достъп до тържището заради разкопаните и кални улици, както и финансовата криза. Повече от шейсет наематели депозираха протестна подписка до шефката на местния парламент Мария Григорова.
  Недоволстват и собствениците на бензиностанции и търговски обекти в района, чийто бизнес също е стопиран от разораните улици.

Кметът Лечков обаче отговори на тъжбата им без много да се допитва до експертите. "Не го гледам сериозно това искане, ние не можем да се съобразяваме с един, двама или петима. Ами комфорта, дето ще получат после?! Плюс това -  не им е хептен отрязан пътя. На пазара не виждам какво им пречи да работят..."

Всъщност искането на търговците е в крайно неподходящ момент. Защото  се готви  преструктуриране на фирмата така че  всички приходи ще започнат да влизат директно в общината. „Дано кметът не пропуска подробността, че очакваните постъпления са "хептен" от бизнеса на тези търговци“, реагираха от иници5ативния комите.

На октомврийската сесия м.г. сливенските общински съветници решиха фирма "Общински пазари“  да се преобразува като от активите й да бъдат извадени сградите, паркингите и прочее недвижимости, както и всичките пари, които дружеството печели. Всичко това  да преминава през счетоводството на общината. Предложението бе прието без много възражения - с 26 гласа "за" и с вялата съпротива на т. Нар. опозиция от БСП, които се съпротивиха с 6 гласа. Единственият, дръзнал да се изкаже срещу предложението, бе  съветникът от партията-столетница доц. Иван Андреев. Той обясни на Лечков, че тезата му за децентрализацията на държавата не се връзва със собствените му стремежи да концентрира всичко в свои ръце.

На последната общинска сесия се прие и правилник за дейността на "Общински пазари". Готви се и смяна на досегашния управител Теди Друмев.

Повечето от общинските дружества в града под Сините камъни са вече в историята или в период на ликвидация. Кметът се зарече да ги премахне още по време на предишния си мандат и това обещание бе спазено. Под предлог, че общинските фирми са "черни касички" на БСП, Лечков ги разтури и обеща, че ще запази само тези, които не са на загуба. "Общински пазари" внасят дивидент в общинската хазна от средно 100 000 лв. годишно и са на печалба. Пред журналисти Лечков обоснова проектопредложението си с думите:"Работим отдавна да става предприятие към кмета. Да не е отделно звено и да се контролира от главният счетоводител на общината. Не е тайна, че от години има съмнения за бизнес над масата и под масата."

Индикация, че се върши нещо нечисто даде и  решението на сливенският общински съвет да изпразни събрания банков депозит на „Общински пазари“, предвиден  за разширяването на северната му част. Местните парламентаристи всъщност са решили да деактуват и продадат терена, предвиден за разширяване, а парите от депозита вече са отишли по друго предназначение.

Жалка история
  Историята на сливенския пазар е изключетилно интересна. Тя е  свързана с името на известния търговец и дарител Хаджи Мина Пашов, който през 1900 година дарява на Сливенското училищно настоятелство сграда в центъра на София, в близост до Царския дворец. Дълги години тя се отдава под наем заради местоположението си, а постъпленията се използват за образованието в Сливен. Eдин друг сливенски кмет с много противоречива репутация – Христин Петков продаде суперскъпата сграда на пъпа на София, а част от парите щедро даде за построяване на сливенския пазар. Според дарителската воля на Хаджи Мина Пашов през 1997 година Общински съвет Сливен взе решение 50% от приходите от наеми на пазара да се насочват към подпомагане на културата, образованието и  специално за талантливи деца.

През 2006 година пазарът бе ремонтиран и обновен, но с тежко бреме, което падна върху плещите на сливенските граждани - 350 хиляди лева облигационен заем.  Днес пазарът има претенции да е сред най-модерните в страната.

А надеждите на сливналии са щедрото дарение на Хаджи Мина Пашов, преминало през различни перипетии и достигнало до тях под формата на пазар, да не се изпари под редките пръсти на настоящите управници.
Петър Василев, в-к Десант

  svejo_url="http://www.desant.net/show-news/19916/"; svejo_title="Лечков прилапа пазара без пазарлък "; svejo_skin="compact"; svejo_theme="blue"; svejo_bgcolor="[FFFFFF]";
    image Йордан Лечков image Христин Петков


Тагове:   Лечков,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697440
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930