Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 10:34 - Сливенска връзка в нов октопод, засмукал Несебър
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 6540 Коментари: 0 Гласове:
0



В броя си от 21 април в. „Вашият глас" описа в подробен репортаж състоянието на улиците в новия квартал на Несебър „Черно море".
image

Липсата на пътна инфраструктура и на улично осветление все още са проблем номер 1 за собствениците на жилища там. Наш репортер се опита да разговаря по темата с Клара Каравасилева, директор на дирекция „Устройство на територията, капитално строителство и контрол на строителството". След известни увъртания по телефона г-жа Каравасилева не намери начин да отговори на въпросите ни. А те бяха съвсем прости - докога квартал „Черно море" ще тъне в мрак и кал, кога ще стартира изграждането на така дългоочакваните от живущите там улици и зелени пространства и какво точно ще бъде изградено за отпуснатите от бюджета на общината 2 млн. лева? Въпроси, на които всеки гражданин има право да знае отговора, а не да разчита на слухове. Именно затова решихме да направим собствено проучване на проблема.

На 23 февруари т.г. на заседание на общинския съвет е гласувана сумата от 2 млн. лв. за изграждане на пътната инфраструктура в жк. „Черно море". Открита е и процедура по реда на Закон за обществените поръчки (ЗОП) с предмет изграждане на улици във въпросния комплекс. Тръжни документи подават общо 12 фирми. След изтичане на законоустановения срок на заявилите желание за участие се изпращат покани за среща, на която комисията съобщава класиралите се до втори етап фирми. Това са само четири от подалите документи фирми Консорциум „Роуд инженеринг 2010 - Несебър", „Бургаспътстрой" АД, „Път 2004" ООД от Бургас и Сдружение по ЗЗД „Пода Юг" - Бургас. Останалите осем комисията автоматично декласира, без право на отваряне на ценовите оферти. Огромно е обаче учудването на отхвърлените участници, когато разбират причината за отказа - а именно, факта, че са посочили в офертите си прекалено дълъг гаранционен срок от 15 години. Това според комисията не е реално, тъй като след осмата година задължително ще се наложи преасфалтиране. Така печеливши се оказват онези изпълнители, посочили по-малък гаранционен срок. Сумите предложени от четирите класирали се фирми са за „Път 2004" ООД 5, 833 000 лв. без ДДС, Сдружението по ЗЗД „Пода Юг" 7, 558 000 лв. без ДДС, „Бургаспътстрой" АД 6, 649 000 лв. без ДДС и Консорциум"Роуд инженеринг 2010" 6, 864 000 без ДДС. В крайна сметка обществената поръчка се печели от Консорциум „Роуд Инженеринг 2010" - Несебър.

„Според мен факта, че декласираха повечето участващи фирми заради 15-годишния гаранционен срок, който подадохме, е абсолютно незаконно. Комисията взима под внимание тезата на някакъв професор, според който положеният асфалт издържа максимално до 7-8 години. Това съвсем не е така, защото има направени асфалтови покрития, на които не се е налагало ремонт повече от 20 години. Освен това никъде в тръжната документация не беше посочено изискване за гаранционен срок от 7-8 години", обясни Иван Запрянов, управител на консорциум „Когер и партньори", София, една от декласираните фирми за изпълнение на поръчката за изграждане на улици в жк „Черно море". Той допълни още, че според него е имало изтичане на вътрешна информация.

„Мисля, че сделката е свързана с обслужване на нечии интереси, защото не е реално обществената поръчка да се спечели от несебърска фирма, при условие, че участват международни фирми с авторитет и доказали се в качественото сторителство на пътища. Нямам нищо против, но тук става въпрос за подадена нереално ниска цена, която обаче в последствие набъбва, поради доказани лоши геоложки условия или нещо подобно. Докато ние не можем да си позволим да дадем ниски цени, с които после да извършим качествено поръчката. Специално за себе си мога да кажа, че допълнителен плюс за моята фирма е и това, че работим с кариера, която се намира в близост до Несебър (в с. Каменар), от което се спестява доста за транспортни разходи", обобщава Иван Запрянов.

На този етап той се е отказал да подава жалба, защото смята, че това е безсмислено. „Тук става въпрос за нагласена сделка и за мен това ще е само още едно наливане на пари в община Несебър. Веднъж вече внесох 8 хил. лева депозит, които вече 4 месеца ми задържат, а знаете парите в брой колко са необходими в днешно време. Сега, ако подам жалба, ще трябва да внеса още 7 хил. лева, които освен това, независимо от резултата, остават невъзвръщаеми", твърди Запрянов.Екип на в. „Вашият глас" се добра до решение на община Несебър от 20 април, с което обявява, че на първо място в проведената открита процедура от Закон за обществените поръчки (ЗОП) „Изграждане на улици в жк „Черно море" - Несебър" е консорциум „Роуд инженеринг 2010 - Несебър" с управител Димитрина Димитрова. Дотук всичко изглежда наред. Решаваме да проверим кой участва в този консорциум. Оказва се, че той е учреден от три фирми „ЛС-груп" ООД, „СЛЕ груп" ООД и „Бул-гейт" ЕООД. Първите две фирми са собственост на Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов с един и същи адрес в Несебър. Третата фирма е със седалище Сливен и е управлявана от Мартин Стефанов. Управителят на консорциума се оказва, че е управител и на „ЛС-груп" ООД.

През 2009 г. „ЛС-груп" ООД участва в конкурс за закупуване на почивната станция „Хасково БТ", печелят конкурса за сумата от 847 000 лв. Така или иначе сделката не е финализирана, тъй като възниква правен проблем от трета страна за собствеността на земята. В началото на 2010 г. същата фирма закупува хотел „Несебър" (бившата вятърна мелница). На място проверихме какво се случва там. Оказа се, че от хотела са „захапали" и терен публична общинска собственост, който е предвиден за озеленяване, показа проверка в кадастъра. В момента този терен е залят с щампован бетон, а зелени части липсват (виж снимката). Време е вече общината да се погрижи за публичната си собственост. Друг интересен факт около хотела е, че само седмица след закупуването му господата от „ЛС-груп" успели да се снабдят с акт 16, научихме от достоверен източник. Обществено известно е, че хотелът е построен от собственика на имота. Няколко години подред той се е опитвал многократно да се сдобие с акт 16, който се издава от общината и с който получава право за ползване. Такъв обаче той така и не получава и изпада в несъстоятелност, като имотът е обявен за публична продан. Като спасители се явяват настоящите собственици от „ЛС-груп", които придобиват имота. Седмица след това е издаден акт 16 за въпросния хотел!

Също така „ЛС-груп" ООД е изпълнител на спорния строеж на сградата в кв. 56 по планът на град Несебър, която се намира срещу пицария „Кинг-конг" на ул. „Отец Паисий". Въпросният обект е един от петте сигнала, който подадоха в средата на януари 2010 г. от партия ДЕЛА до Окръжната прокуратура в Бургас. Със заповед на кмета се променя конфигурация на терена, който обаче граничи с общински имот. Според специалисти законът е ясен и щом има засягане на общинска собственост, трябва да има и съгласуване с общинския съвет. Както може да се очаква такова липсва. Наш репортер се разходи до въпросния строеж и завари няколко строители, които се занимаваха с довършителни работи. Обектът е почти пред завършване и части от него вече се отдават под наем. На въпроса ни кой е изпълнител на този обект, работниците казаха: „Фирмата е „ЛС-груп". Ако си търсите апартамент направо се свържете с шефа", обясниха бачкаторите и вежливо оставиха мобилния му телефон. Справка в системата ДАКСИ показва, че на въпросния номер отговаря Стоян Тенев, управител на „Лайф стайл пропърти" ООД, чиито собственици са въпросните Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов. Говори се даже, че двамата мъже са били концесионери на плажа на НСА в Равда през 2008 г., като формално документите са се водили на тъста на единия от съдружниците.

„Имах взаимоотношения със Станимир и Лъчезар през 2008 г., когато кмета Николай Димитров им беше дал плажа на НСА в Равда. После си поделиха едни шест декара имот с известната несебърска фамилия Тулеви. Теренът започваше от самия пясък и беше разделен на две. Едната част я получи Лъчезар като обезщетение", обясни пред наш човек Христо Константинов, заместник-ректор на НСА. Малко след като стават концесионери на плажа започва строителството, като тежките машини са минавали по крайбрежната алея, като дори през лятото там се копаеше (за което разполагаме с видеоматериал, б.а.).

В момента на територията на спортната база в Равда има останал един терен, който по думите на зам.-ректора ще им донесе доста главоболия. „Става въпрос за една фалшива реституция тука, в която няма как да не участва и Николай Димитров. Половината от терена изгоря, защото остана в нашата база и не може да се застроява. Даже шефът на прокуратурата излезе с постановление, че има нарушение", обясни Христо Константинов. Припомняме ви, че през януари т.г. кметът Николай Димитров издаде заповед за събарянето на оградата на НСА с цел да се осигури достъп до имотите на реститутите.

Участващата в консорциум „Роуд инженеринг 2010" фирма „Бул-гейт" е една от трите, които непрекъснато се явяват с „изрядни" документи и печелят обществени поръчки в община Сливен. До преди да влезе в сила законът за конфликт на интереси фирмата е била собственост на Радостин Русев-Радото, който е общински съветник в града. Оказва се, че г-н Русев е бил в предизборния щаб на Йордан Лечков през 2007 г. В момента, в който влиза в сила въпросният закон, неудобен за много хора, Радото прехвърля фирмата на 26-годишният си племенник - Мартин Георгиев. Въпросният Русев е тартор на циганската махала в града на Сините камъни, шушукат местни хора. Те разказват под сурдинка, че именно той е издигнал Данчо Лечков за кмет на Сливен. Освен, че Радото е близък с бившата футболна звезда се оказва, че има още едно „звездно" приятелство. На мач в Сливен на трибуните той е бил забелязан с кмета на Несебър Николай Димитров, увериха екипа ни запалянковци присъствали на футболната среща.

През април месец т.г. Окръжната прокуратура в Сливен поиска отстраняването на Йордан Лечков от кметския пост, тъй като срещу него бе повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение. Едно от обвиненията срещу него е по чл. 283 за търговия с влияние. Лечков се опитал да въздейства върху бившия шеф на данъчното Петко Дюлгеров, за да прикрие резултати от данъчни ревизии на определени фирми, една от които е именно „Бул-гейт".

Малко по-задълбочена проверка на екипа на в. „Вашият глас" ни прехвърли в съседната община на Сливен - Ямбол. Оказва се, че фирма „Бул-гейт" е доста известна и там. Тя е печелила много от обществените поръчки и в ямболска община, при които става въпрос за милиони левове. В местните среди се говори, че кметът на Ямбол Георги Славов бил в много тясна връзка със сливенския кмет Лечков. Дори ямболии го наричат „неговия придатък".

През февруари т.г. регионални и местни медии в Ямбол съобщиха за проведен търг, след който сливенската „Бул-гейт" и ямболските й посестрими „Диана комерс" и „Полис строй" ще си поделят 5 млн. лева. Парите са от спечелен проект по оперативна програма „Регионално развитие". Той е за преустройството на бившето училище „Страшимир  Кринчев" в Ямбол в комплекс за социални услуги за деца и възрастни на стойност 5.53 млн. лева. От търга с различни доводи са били отстранени други известни участници като „Трейс инвест" и обединение „АВС - ГБС", зад което стоят „АВС-инженеринг" и „Главбулгарстрой".

Сливенската „Бул-гейт" е тясно свързана с приятелския кръг на Георги Славов, която стои зад гражданското дружество „Еко EU Технолоджи", което държи поръчката на ямболското сметище на стойност 6 664 704 лева. Една интересна подробност: преди да стане кмет, Георги Славов е бил съдружник на Радостин Русев в ГД „Стройинвест" - Сливен, което сега извършва почти всички строителни дейности в града под Сините камъни.Срещу кмета Георги Славов oкръжна прокуратура - Ямбол повдига обвинение за нанесени щети на общината за над 2 млн. лева във връзка с изграждането на водопровод. Тя иска дори отстраняването му от поста, но засега съдът реши да не го прави. Разследването и събирането на доказателства продължава.

В материала са използвани текстове от други печатни и електронни медии.

image
image

снимки: в-к "Вашият глас"


Тагове:   несебър,   връзка,   нов,   октопод,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698588
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930