Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 12:21 - Черна Богородица под „охрана и отбрана” в Сливен по Никулден
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 2611 Коментари: 0 Гласове:
2



Уникална икона на Света Богородица, смятана за чудотворна, ще бъде изложена по Никулден в Сливен за храмовия празник на църквата „Св. Николай Чудотворец” в квартал „Клуцохор”. Иконата пристига от несебърския храм „Успение Богородично”, където се съхранява благодарение на поръката на Сливенския митрополит Иоаникий. Черната Света Богородица ще бъде поставена под истинска „охрана и отбрана” по желание на църковното настоятелство и много миряни и ще бъде изложена в  „Св. Николай” денонощно за поклонение между 4 и 6 декември. Иконата няколко пъти е била похищавана от крадци, потвърди свещеноиконом Методи Попов, предстоятел на храма и член на Епархийския съвет.
image

„Почитта и спълпотворението към годините не стихвали, но с тях не стихва и похитителския интерес към нея. Известни са няколко случаи на кражби на иконата, като тя е била връщана след малко или много перипетии отново на мястото на своето съхранение”.

За слуховете покрай тези кражби, пише даже централната преса. Говори се за внезапна смърт сред младежи и катастрофи, като възмездия заради кражбите на иконата. Веднъж жителите на Несебър дори разсипвали захар по улиците, което иначе си е далеч от християнството.

Чудотворната икона се нарича Черна Богородица, заради редките в иконописта тъмни багри, разказа отец Методи:

„Произходът на т. нар. черни изображения на Пресвета Богородица се крие в първите векове на християнството, като за техен първоначален автор се счита първият иконописец – Св. Апостол Лука. Църковното предание говори, че една от тях е всеизвестната на Иверския манастир в Атон, която е изобразена и на Самарското знаме”.

Тези тъмни икони  в миналото са съпътствали войската и са смятани и за военни икони.

Предполага се, че Несебърската икона е от 13 век, пленена от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница при разбиването на войската на Теодор Комнин и така вероятно иконата е била военна плячка. Тя според преданието е покровителка на Несебър и многократно е спасявала града от нападатели. Отец Методий разказа още, че Черната икона изцелява бесновати (буйстващи) хора. В несебърския храм още имало запазени халки от вериги, където завързвали бесноватите, когато им четяли молитви.

Заедно с иконата на 4 декември в 11. 30 ч. в Сливен ще бъдат посрещнати и мощи на осем светии, сред които и тези на Св. Киприян Български, който е считан за християнизатора на Русия. На 5 декември от 11 ч ще бъде четена и т. нар. Киприянова молитва, която клира чете срещу магии и уроки. Това е единственото подобие на екзорсизъм сред източното православие. В клуцохорския храм клисарките вече започнаха подготовката на житото за Никулден,
image
за празника в църквата ще има и пържен шаран.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1696074
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930