Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 16:35 - Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1915 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2009 10:28


Във връзка с поредното повдигане на въпроса за датата, на която трябва да се празнува Рождество Христово и тиражираното вече предложение за изместването на празника отново по Юлианския календар с 13 дни напред потърсихме мнението на Сливенския митрополит Иоаникий, който е председател на Богослужебната комисия към Светия Синод на БПЦ.
image
Такова предложение вече е внасяно през 1997 година и тогава е било подкрепено от покойния Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски – Николай, Ловчанския митрополит Гавриил и покойния секретар на Свения Синод Геласий.

 

Съществува ли възможност Светия Синод да разгледа едно предложение за преместването на Коледа на 7 януари?

 

Има постъпило писмо, но още не е разгледано. Не може да се даде окончателен отговор както пише в някои вестници. Работата е сложна и то не става така.

 

Вие допуснали ли сте за разглеждане от Светия Синод на това предложение?

 

Има резолюция за разглеждане в пълен състав от Синода, защото този въпрос не е само за Богослужебната комисия. Но това е сложен въпрос. Хората празнуват така от 40 години и не е така, както някои си го мислят.

 

А Синодът ще се занимае ли с това на Следващото заседание?

 

Да, сигурно ще се занимава, но не мога в резон да кажа. Има архиереи, които не са съгласни, точно знам, да се премества календара, защото хората са вече свикнали приели и сега ще ги объркаме и ще ги смутим.

 

Досега в България е имало такива прецеденти – свещеници да служат с разрешение на патриарха по стария обред?

 

Те са малко и редки в случая. Има такива, но тези които се наричат старокалендарци те служат така, но те не са към нашата Църква и не са ръкоположени от нея. Така че това е наистина сложен въпрос и не може както си мислят някои да се реши със замах.

 

Кога ще заседава Синода?

 

Заседанията са днес, на 2 и 3 декември и после от 8 до 18 декември.

 

И ще разгледате предложението за преместването на празника?

 

Да.

 

Излязоха информации и това може би, не зная дали има някаква връзка с това предложение, но още в края на октомври в медиите се появиха информации за изказвания на Тивериополския епископ Тихон от чужбина за това, че трябва да се обединим възможно най-скоро и да служим заедно с католиците. Как ще коментирате?

 

Зная за случая, но няма да стане сега. Не е възможно.

 

Ние все пак стоим някъде междинно по отношение на празничната система и не сме нито като Русия по отношение на празничната система, нито като католиците и в случая нова става нещо като открита дискусия. Вие какво мислите?

 

Да, но румънската църква е като нас, гръцката също, както и Цариградската патриаршия.

 

Ако се случи такова изместване на Коледа и евентуално Светия Синод вземе решение за това, тогава не биха ли се преместили и другите големи църковни празници като Йордановден и Ивановден?

 

Тогава всичко се премества, защото има подвижни и неподвижни празници. Ще се преместят Йордановден, Сретение Господне, Ивановден и всички празници през цялата година. Тогава няма да заговяваме на 14 ноември срещу Рождество Христово, а на 27  ноември и всичко ще се промени от началото до края.

 

Коледа по българските земи за последен път е била празнуване на 7 януари през 1968 година, а преместването на празника е било отразено в църковното календарче за 1969 година. Тогава Рождественския пост дори е бил съкратен с 13 дни, колкото е било необходимо да се прибавят за приравняване към Грегорианския календар.

Светските власти в България приемат този календар много по-рано – през 1916 година, когато веднага след 31 март „утре” е било с дата 14 април.

 

За да допълним картината и поставим тема за размисъл публикуваме и това:

 

коментар на ,,dveri.bg.

архим. Севастиан — 29 Октомври 2009 - 10:22

Римокатолическата църква: Българските православни призовават за "спешно" обединение (+ видеоклип)

http://www.dveri.bg/content/view/10124/33/

 

Автор Златина Иванова

сряда, 28 октомври 2009

 

Авторитетни издания на Римокатолическата църква в Европа коментират срещата на Тивериополския епископ Тихон с папата, която той осъществи в Рим по време на VIII-ия събор на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Официозът на Ватикана "L"Osservatore Romano" цитира думите на епископ Тихон към Бенедикт ?VI: "Ние трябва възможно най-скоро да се обединим и най-накрая да служим заедно". Той е казал също, че "ние не трябва да щадим никакви усилия", за да работим за възстановяването на "общението между православни и римокатолици", тъй като "хората не разбират нашите различия и дискусии". "Католиците няма да станат православни и обратно, но ние трябва да застанем пред олтара заедно".

 

Епископ Тихон е уверил папата, че като управляващ Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ представлява желанието на всички участващи в събора на епархията свещеници, които са дошли в Рим, за да "изразят пред папата своето желание за обединение, както и защото той е епископът на Рим, градът, който е домакин на нашата асамблея".

 

Фактът, че Тивериополският епископ Тихон си позволява да говори за уния с папата не само от името на свещениците в епархията, но и като изпълняващ длъжността митрополит на епархия на Българската патриаршия, е създал основателни впечатления в Римокатолическата църква, че БПЦ е готова да предприеме такива стъпки. В същото време напомняме, че Св. Синод на БПЦ вече няколко години преустанови участието на Българската църква в официалния православно-римокатолически диалог с аргумента, че той не води до сближаване на ученията на двете църкви. Въпреки че българските медии дадоха гласност на случая, засега не е последвала реакция на разграничаване от страна на ръководството на Българската църква. Духовници и миряни от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия са изразили силното си безпокойство от съобщенията в световните медии и са потърсили за мнение митрополит Йосиф.




Гласувай:
1



1. doriana - Абе, крачка назад! Той юлиянския ...
01.12.2009 16:38
Абе, крачка назад!
Той юлиянския календар е доказано, че закъснява с 11 минути годишно и затова било наложително въвеждането на Григорианския, ама карай. Те и дедетата от тия партиаршии са като юлиянския календар - изостават, ама не с 11 минути годишно, а въобще...
:)))))))
цитирай
2. анонимен - След като с мълчаливия благослов на Светия синод,
01.12.2009 17:17
45 години религиозните празници не се честваха въобще и много традиции изчезнаха, сега е най-добре да ги честваме два пъти всеки - по Юлианския и по Грегорианския календар, за да наваксаме пропуснатото.
цитирай
3. анонимен - Предложение
04.12.2009 12:47
Аз Безименний раб божий предлагам да се приемат нови закони.
1. Да се забрани неупотребата на алкохол. Всеки гражданин да произвежда минимум 100 кила ракия, един тон вино, няколко бута под козирката.
2. Да се забрани работенето през делничните дни, и да се обяви всеки ден за празник. В неделя да се почива.
АМИН!
цитирай
4. анонимен - Може и светите отци да са прави да ...
04.12.2009 13:07
Може и светите отци да са прави да изместват датата за Коледа, но такава операция трябва да се прави по-внимателно. В тия вълчи времена стана модерно постоянно нещо да се променя или да се връща по стар тертип. С такова връткане напред-назад до никъде няма да стигнем. Кога ще си вземем поука.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697365
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930