Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 10:34 - Граничар Цонков невинен!
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 2045 Коментари: 5 Гласове:
0



Междувременно граничарят стана баща на малкия Михаил, независимо, че близо две години преживя тежките изпитания по обвинението му в убийство - Снимки Николай Недев Българинът, обвинен от собствената си държава за това, че я  защити от турски бракониери, е окончателно оневинен
  Българският граничар Михаил Цонков, обвинен от държавата за това, че е изпълнил служебния си дълг, е окончателно обвинен след близо две години унизителни битки и опити за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара. За да угоди на Турция, бившето правителство на тройната коалиция БСП- НДСВ- ДПС реши да пожертва граничния полицай, който на 17 април миналата година влезе в сблъсък с бракониери на калкан от южната ни съседка. По време на яростния отпор от страна на нарушителите от оръжието на Цонков бе произведен изстрел, който рани смъртоносно единия от рибарите и малко пъ-късно той почина на път за болницата. Екшънът се разигра в териториалните води на България, близо до Резово.
Въпреки безспорните доказателства, че бракониерите са засечени по време на промишлен улов без разрешение в наши води и проведените два следствени експеримента, които изясниха как точно се е стигнало до фаталния изстрел, щастливата за Цонков развръзка нямаше да се случи без силния обществен натиск. А най-последователна кампания в негова защита проведе родолюбивата телевизия СКАТ. С подкрепата на Инициативен комитет от журналисти и няколко неправителствени организации в цялата страна започнаха подписки, протестни демонстрации, митинги с едно и също искане - „Да защитим граничар Михаил Цонков!“. С днешния завършек на делото страната ни доказа, че има гражданско общество, което може да бъде по-силно и от държавните институции, често подлагани на политически или международен натиск.

Следственият експеримент край Цариво беше провеждан два пъти и все беше в полза на екипа, превзел лодката на абордаж /Цонков е с картечен пистолет/
image

Окончателното определение на Военно-апелативен съд е от 13 ноември 2009 г. В закрито съдебно заседание в състав председател полк. Владимир Димитров и членове Димитър Фикиин и Петьо Петков е отменено определението на Сливенски военен съд от 12 октомври т.г. С него сливенските магистрати поискаха делото срещу Цонков да влезе в съда (уважавайки жалбата на турците Енгин и Заим Ерджан, братя на починалия бракониер Елчън) и отхвърлиха постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, обявено още в края на миналата година.
„Прокурор Байчо Кулев от Окръжна военна прокуратура е посочил ясно на базата на какви доказателства е приел описаната фактическа обстановка. Тези доказателства са непротиворечиви на други такива свидетелски показания и най-вече на заключението на петорната експертиза от 20. 05. 2009 г.“ се казва в определението на висшите магистрати.

Мотивите на съда:
„След отказа на рибарите да се подчинят на законното искане на граничните полицаи да спрат лодката си, която незаконно е навлязла в териториалните води на Република България и законосъобразно произведените предупредителни изстрели, се е наложило граничарите да се качат на рибарската лодка. Непосредствено преди това рибарите са се опитали да наранят граничните полицаи и да ги отблъснат с дълги дървени пръти и метални предмети. Независимо от законните предпоставки – оказване на съпротива в граничната зона, обвиняемият не е произвел изстрели срещу нарушителите, а е започнал борба да постави помощни средства – белезници на пострадалия. При оказаната съпротива и борба между тях пистолетът е изпаднал и в определен момент даже е попаднал в ръцете на пострадалия, а впоследствие му е отнет обратно от обвиняемия. В хода борбата пистолетът е бил държан и от двамата, оставал е в определен момент висящ, закачен на ремък на жилетката на обвиняемия. При тази обстановка и при липсата на категорични доказателства обвиняемият да е произвел безпричинно изстрели е невъзможно да се ангажира отговорността му, че не е държал пистолета си в кобура, тъй като от една страна опасността за здравето и живота му не е преминала, а от друга той не може да носи отговорност, че при сблъсъка с пострадалия пистолетът е изпаднал и останал да виси само на ремъка. Основна вина за възникване на опасната ситуация има пострадалият, който освен, че е нарушил държавната граница, което може да се дължи на грешка или заблуда къде се намира лодката му, при всички случаи е имал задължение да се подчини на разпорежданията на граничните полицаи, които несъмнено е възприел като такива видно от лодката и униформите им. Да се гради обвинение при тази фактическа обстановка срещу полицай Ц. би означавало да му се вмени обективна отговорност, което е недопустимо в нашето наказателно право.“

 imageБащата Пенчо Цонков:
Не успяха да жертват момчето ми!
Вие сте в течение на цялата борба и всички перипетии, през които минахме, как ни връщаха делото на два пъти, какви следствени експерименти бяха правени. В крайна сметка протестът на прокурор Байчо Кулев изигра своята роля. А Военен апелативен съд потвърди неговото постановление за прекратяване на наказателното производство. Самото определение на ВАС пък е окончателно и не подлежи на жалби и протест. Така синът ми Михаил е  оневинен. Никога не съм се съмнявал в правотата му, но до последно не бях сигурен как ще отсъди българският съд по това дело. Знаете за натиска от Турция Мишо да бъде превърнат в жертва. Сега съм щастлив и най-сетне мога да си отдъхна.

imageВалери Симеонов: Да запомним 26 ноември 2009 г.
Датата 26 ноември 2009 г. трябва да се запише в календара като паметна за България, за Бургас, за гражданското общество! В четвъртък Военно-апелативният съд публикува на стоята електронна страница   решение с мотиви да оправдае окончателно граничар Михаил Цонков (виж стр.1). И аз, и баща му Пенчо Цонков знаехме, че има такова определение още от 13 ноември, но тъй като в България по това знаково дело имаше на няколко пъти обрат под натиска на "доброжелателната" ни южна съседка, предпочетохме да замълчим, докато не бъде обнародвано.
 Това е победа за телевизия СКАТ, чиито репортери и оператори не спряха да работят в защита на граничар Цонков, инициираха събирането на подписка в негова подкрепа от цялата страна..  Изказвам благодарността си и към всички структури на ПП"Атака" от тогавашното време, които помагаха за организирането на повсеместния протест.
С оневиняването на почетния гражданин на Бургас Михаил Цонков поздравявам всички българи! Дай Боже да имаме повече такива победи, за да си върнем България.
Валери Симеонов е собственик на СКАТ ТВ, общински съветник в Бургас
в-к "Десант"


Тагове:   невинен,


Гласувай:
0



1. анонимен - zQkxNfdkSCWISDvwksN
25.05.2011 13:14
Stands back from the keyboard in amazement! Thakns!
цитирай
2. анонимен - IbJsVtXCO
26.05.2011 13:14
oP6mcH <a href="http://vimjhmyhcotu.com/">vimjhmyhcotu</a>
цитирай
3. анонимен - ofSiEpWuPkitJL
26.05.2011 18:26
rcEtqk , [url=http://sbwihorytbpg.com/]sbwihorytbpg[/url], [link=http://xckzrzleabcv.com/]xckzrzleabcv[/link], http://ppsskmwkecdu.com/
цитирай
4. анонимен - bsMjQnEu
28.05.2011 17:12
LsM1IC <a href="http://zrwnxrqezdeg.com/">zrwnxrqezdeg</a>
цитирай
5. анонимен - QOlZaJGRcpoIceXG
31.05.2011 19:25
lD4PIs , [url=http://fvfpyfaezyvu.com/]fvfpyfaezyvu[/url], [link=http://jfzlouvnigyp.com/]jfzlouvnigyp[/link], http://tirhmuihiybb.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692953
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031