Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 20:31 - ПРЕДЯВИХА ОБВИНЕНИЕ КЪМ ЛЕЧКОВ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО СЛУЖБА
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1902 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2010 09:09


image
И двамата гледат надолу, може би заради слънцето. Снимката е от първата копка на придобилия скандални измерения воден проект. Кой ще плати индулгенцията, може би тоя, дето е по-отдолу. Днес се чу, че вътрешният министър се обадил да попита Радостин - Русев - Радото дали вече има 20 хиляди подписали се срещу Лечков. Колкото и да са те, вече е ясно, че ще падат глави, а дали ще има уестърн е въпрос на много пари...

Обвиниха Йордан Лечков - Труд

Сливенският кмет Йордан Лечков вчера бе привлечен като обвиняем за злоупотреба със служебното положение. Това съобщи Пламен Стефанов, и. д. шеф на окръжната прокуратура в Сливен.

Едно от обвиненията е, че кметът не е спазил решение на общинския съвет за продажбата на битака в града, и щетите само по неустойките били за близо 1 млн. лв. Освен това Лечков подал заявление в кадастралната служба, в което били посочени неверни обстоятелства. Поискал да бъде издадена скица на 30-ина декара земя, като посочил, че е общинска, а в терена бил включен дори парцел на Горското. Кметът притискал бившия директор на данъчните в Сливен, за да прикрие резултати от данъчни ревизии на фирмите “Булгейт”, “Лукском” и “Спорт-палас”. Прокурор Стефанов обаче обясни, че няма да се иска отстраняването на Лечков от длъжност.

“За 7 години, откакто съм кмет, сигурно съм положил над 30 хиляди пъти подписа си. Целта е да бъда отстранен от поста”, бе коментарът на Лечков.

Всички бързо да ме разследват - и НАП, и ДАНС- 24 часа


 

Йордан Лечков от вчера е с предявено обвинение за престъпление по служба. Преди дни от прокуратурата оповестиха досъдебно производство с последвала значителна щета за общината. Вчера Лечков се запозна с материалите по обвинения за безстопанственост, превишаване на служебни права с цел облага и за подписване на документ с невярно съдържание. И.д. окръжният прокурор Пламен Стефанов отклони въпроса дали ще иска отстраняване на Лечков от кметския пост.

- Г-н Лечков, за какво ви обвиняват?

- Не знам точно, сочат престъпления по служба. Адвокатът ще ми разясни.

- Какво предполагате?

- Цирк. Връщам се 7-8 месеца назад, когато подадох сигнала “Кутията на Пандора” за корупция и конфликт на интереси в местната данъчна администрация. Прокуратурата изобщо не е работила по него. Пращал съм и сигнали за измама с европари, по които също няма проверки. Сега същите сигнали са впрегнати срещу мен. Това е работа на прокуратурата и следствието. Да има съд, той ще каже дали съм престъпил закона. Сливенската прокуратура рекетира - не се разследват моите сигнали, а потенциалните обвиняеми по тях се използват за свидетели срещу мен. Колко прокурори имат къщи и хотели по-големи от моите? Аз няколко пъти съм проверяван за произхода на парите ми.

- Как си обяснявате това?

- От 7 г. бъркам сметките на всички. С активното ми присъствие в града обезличих тук БСП и НДСВ, а другите съвсем се изгубиха. Не е тайна, че ГЕРБ в региона съм аз. През следващите 4-5 г. предстои съществен приток на пари. Предсрочното ми отстраняване е удобно за тях. Това не е октопод, а сливенски стоножки. Всеки понеделник започвам да вадя по една и да показвам докъде й стигат крачката.

- Уволнихте 5-има от заместниците си.

- Да, двамата по строителствотоне си контролираха работата. Спекулира се, че Радостин Русев ми бил приятел, а сега го гоня заради личен интерес. Винаги съм приемал този, който иска да работи. Заповядай, докажи се - получаваш пари, проваляш се - не получаваш нищо.

- Разочарова ли ви положението на обвиняем?

- Напротив, подготвен съм. От 7 г. ме атакуват с проверки. Когато ГЕРБ дойде на власт, още в началото поисках от Бойко Борисов и той да ме провери, да сме начисто в отношенията. Не съм го подвел, не съм го излъгал, както и той мен. Кмета на Ямбол и депутатите на ГЕРБ в два района аз съм посочил. Не са ми рода, нито приятели, а са полезни.

- Сега и двамата с кмета на Ямбол Георги Славов имате проблеми с прокуратурата.

- Като има съмнения - да има проверки и съд. Само така ще се изчистят нещата, а не да ме държат разкрачен до изборите догодина. Правя молба чрез вас - всички да ме проверят по-бързо, за да си продължа работата. ДАНС и НАП да заповядат намомента. Защо се търси конфликт с ГЕРБ или че Бойко искал да ме хвърли курбан? Ако искам да правя нещо нередно, Бойко ли ще въвличам? Предупреждавам всички стоножки срещу мен да слагат каските. Няма да ме подчинят. Аз съм известен с това, че нито давам, нито вземам. Не съм в схемата.



танцуващият с властта - Труд

 

В кулоарите на парламента сливенски депутат бил запитан наскоро от колега: “Ей! Какво става в твоя град?!” “Как какво?! Военно положение!”

Лаконичният отговор, казват, никак не бил шеговит. От два месеца насам градът живее подогромно напрежение. Насред изкопите за нови тръбопроводи, финансирани по европроекти за 80 милиона лева, гръмна скандал. Кметът Йордан Лечков и съуправителят на сдружението изпълнител “Хидросистеми” Радостин Русев си обявиха развод. При това не по взаимно съгласие. Претенциите отдавна са ясни. Работи се некачествено и затова няма да плащам твърди едната страна. Няма нарушения, незаконно се задържат заработените ни пари! - атакува другата. И като при всеки развод, когато пред съда трябва да се доказва вината на страните, заваляха взаимни обвинения.

Освен в праха от изкопите, в разбитите заради ремонтите улици, в затормозения ритъм на живот Сливен попадна в окото на ураган от всякакви писма, декларации и протести.

Коментарите за причините, довели до “военното положение” в Сливен, са различни. Най-спряганата версия е, че с появата си на политическата сцена Лечков е успял да омаломощи основни партийни играчи - БСП, СДС, НДСВ. Футболната звезда вкара първия си гол на елита от всички партийни цветове през 2003 г. Тогава се яви на местния вот като независим. “Е, да видим дали футболистите могат да бъдат политици”, шеговито завъртя интригата по този повод експрезидентът д-р Желю Желев. Точно в неговия мандат Лечков пожъна най-големите си успехи на зеления терен. Златното му теме вкара един от най-легендарните голове в историята на родния футбол. С попадението с глава на мондиала през 1994 г. сегашният кмет на Сливен ни направи четвърта футболна сила в света. Д-р Желев заслужено награди “златното момче” с орден “Стара планина”.

Е, Лечков доказа, че футболистите могат да бъдат политици. Нещо повече, самият Лечков е политик боец. Заради това рядко съчетание партиите взеха да флиртуват с кмета. НДСВ го кани и за министър, а и за депутат през 2005 г. Лечков удържа на жълтата атака. Причината бе, че не се съгласи с условието на НДСВ да води листа със столични парашутисти.

Бе сред учредителите на ГЕРБ, но не взе партиен билет. За втория мандат обаче прие подкрепата на ГЕРБ. Отново спечели доверието на съгражданите си. И до днес Лечков изтъква, че е сред съмишлениците на партията.

Кметът трудно прекланя глава и обича да говори “право куме в очи”. При това умее да си отстоява позициите с чар. Има своя харизма. Маниерът да бъде прям и отривист, казват, му е спечелил врагове, които предпочитат да го атакуват в гръб.

Живелият дълги години зад граница се е захванал да направи Сливен съвременен град по западен тертип. Започна газификацията на града, изисква модерен подход при ремонти и строителство. Обнови детските градини и училищата.

За политици, които обичат предимствата на задкулисните игри, Лечков е неудобният кмет. Той е един от първите, които отвориха дискусията за децентрализация на местната власт. Иска вместо 28 да има само 6 области, а РПУ-тата да бъдат подчинени на кметовете.

Понякога стъписва с нестандартни идеи като тази евродепутатите да работят без заплати, но да вземат процент от проектите, които успеят да докарат от Брюксел.

Разбира се, подобна идея не мина. Битката за европарите легна на кметските плещи. Лечков мъжки се пребори. Но ето че причина за бедите върху главата му са откритите обвинения на опозицията в града, че работи “на тъмно”, без да се отчита пред общинския съвет.

Самият кмет има различно от опонентите си обяснение: “Започва усвояването на милиарди евро по различни проекти. Намесват се големите играчи - икономически и политически. Тези проекти се изпълняват от общините. Само се шуми скандално. Нищиха кметовете на Хасково, Велико Търново. И какво стана? Нищо. Ама какви по-удобни мишени от кметовете? Който не е удобен, го притискат”. Класически метод за рекет на кметовете.

Сегашната атака срещу Йордан Лечков не е нито първата, нито последната през последните 7 г., откакто той кметува. Градоначалникът имаше войни с всички правителства, под огъня му попадаха мнозина министри, включително и съгражданинът му Асен Гагаузов. Образуваха му всякакви проверки, нееднократно. Самият той се шегува, че обикновено, като наближат избори, започват да го нищят данъчните, да го проверяват за произход на парите, за доходите му.

“Няма по-проверяван от мен човек в тази държава! И нищо не доказват!” - често казва той. И на сегашната атака отвърна така, както през изминалите години: “Нека проверяват! Искам да бъда проверен и от това правителство! Нямам какво да крия. Не изпитвам абсолютно никакви притеснения! Кого съм ощетил?! Ако дължа нещо, то е на банките по кредите си! Това е предизборна атака, тя беше планувана за догодина, но я започнаха твърде рано!”

Как ще приключи скандалът? Напрежението расте, страстите се поляризират. Особено след повдигнатите вчера обвинения.

В социалните мрежи вървят усилени подписки “за” и “против” популярния градоначалник.

“Ако не открият нищо, да излязат и да кажат: няма нищо! Да не стане така, както с бившия заместник главен прокурор Христо Манчев, който ме оклевети, че съм имал злоупотреби по САПАРД, а после дори не се извини! За мен най-важното са европроектите! Гарантирам, че до 2011 г. ремонтите ще приключат!” - заяви Лечков преди повдигането на обвиненията. Дано, въпреки предстоящите препятствия, кметът се окаже прав. Защото неговите съграждани - симпатизанти и противници, вече си задават следващ въпрос: Какво ще стане със Сливен, ако Лечков бъде отстранен от поста? Какъв ще е финалът на европроектите? И за жалост отговорът засега не вдъхва отпимизъм. Без европарите Градът на стоте войводи щял да остане надупчен като швейцарско сирене. Съдба, която не радва нито един български град, нали.

Както е видно има масирана кампания в някои ценрални ежеднивници в защита на Лечков.



Тагове:   служба,   Лечков,   обвинение,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Излагация за вестник труд
16.04.2010 10:50
Е, това вече на нищо не прилича. Моля господата или госпожите, писали тази статия да дойдат и да се срещнат с хората, да се поразходят и пообиколят гр.Сливен, та да видят за какво става въпрос. Тук вече и децата знаят за далаверите на кмета, то не останаха законни негови действия. Направо поръчкова статия, паднахте ми в очите, редовен читател на вестник "Труд" съм и до момента не съм се разочаровал така.
цитирай
2. анонимен - oUmfPzFO
25.05.2011 09:27
At last! Someone who understands! Thakns for posting!
цитирай
3. анонимен - lgddinrghQzQgC
25.05.2011 15:05
QcAYxo <a href="http://ivenosofntff.com/">ivenosofntff</a>
цитирай
4. анонимен - DRpemLwred
26.05.2011 18:52
cJpJ8l , [url=http://aomlfewdhsba.com/]aomlfewdhsba[/url], [link=http://iuklhoitzwlm.com/]iuklhoitzwlm[/link], http://ybvovmlpiexs.com/
цитирай
5. анонимен - YMCCbDwflPzfYNQLcS
31.05.2011 19:06
kzjF51 , [url=http://zofglhibltng.com/]zofglhibltng[/url], [link=http://vzlotajrwjre.com/]vzlotajrwjre[/link], http://miyekdkcpxfi.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693155
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031