Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2010 14:45 - Личната карта на Лечков още е в полицията. Това може да е причина отстраняването му като кмет да се атакува
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 2063 Коментари: 1 Гласове:
0



Лечков се явил в съда без документи
image

 

Кметът на Сливен Йордан Лечков е заявил пред съда, че не носи лична карта по време на заседанието на 21 април, когато Окръжен съд го отстрани от длъжност. Това показа проверка на Дарик в протокола от заседанието. Съдът е снел самоличността на обвиняемия по негови и по данни от досъдебното производство. Според адвокатът на Лечков Иван Ангелов кметът имал призовка да си получи личната карта от 1- во РПУ в София, останала там след инцидента на алея „Яворов”.

В мотивите си за отстраняването съдия Галина Нейчева е записала, че е налице реална опасност Лечков да попречи за разкриването на обективната истина като би могъл да извърши прикриване и подмяна на документи и да въздейства на подчинените си като предстоят разпити на служители. От обвинението е видно, че престъпленията, които са вменени на Лечков, са пряко свързани с неговата работа, а разследването по досъдебното производство е в началната си фаза, заключва съдия Нейчева.

Апелативна прокуратура Бургас със свое постановление е удължила срока на разследването срещу сливенския кмет с 4 месеца, считано от 23 март.

Мярката за отстраняването на кмета е безсрочна и може да бъде отменена след отпадане на необходимостта по искане на прокуратурата или на Лечков, тече и тридневния срок за обжалване пред Апелативен съд Бургас.

Кметът е в отпуск до приключване на процедурите, замества го зам. кметът Недка Енергиева.

 

7 - те обвинения срещу Лечков

 

Срещу Лечков в хода на разследването прокурор Пламен Стефанов е повдигнал 7 обвинения. А именно: в периода 2008 – 2009 г. кметът в условията на продължавано престъпление, в нарушение на бюджета на Р България се е разпоредил нецелево със средства от МРРБ и МОСВ и от това са настъпили значителни вреди. Лечков е обвинен и в това, че през март 2009 г., използвайки служебното си положение, е въздействал на директора на НАП да прикрие резултати от ревизии на фирмите „БулГейт”, „Лукском” ЕООД и ГД „Спортпалас”, за да им набави противозаконна облага, въздействал на Илия Георгиев за облага от 5 хил. лв на ОФК Сливен. И още: през декември 2009 г. съставил документ от негово име до кадастъра и удостоверил неверни обстоятелства за имот, създал противозаконни облаги по малка обществена поръчка за Екоседиментс ООД с управител Константин Недялков, не е изпълнил решение на Общинския съвет за продажбата на сливенския битак и утвърдил в нарушение на договора приемо-предавателен протокол с цел да набави имотна облага за „Билдинвест”АД с управител Атанас Батаков, от което са настъпили значителни вредни последици, въздействал на Петър Томов, за да набави облага на „Промишлено газоснабдяване” АД Сливен.

По време на разследването са проведени разпити пред съдия на редица служители, част от тях бивши общинари. Назначена е тройна строително-техническа експертиза, която да изследва изпълнението на договорите по обществена поръчка на фирмите ГД „Стройинвест”, Билдинг ООД и Гради ООД. Поискана е финасова инспекция от държавна финансова инспекция за движението на средства по сметка в ТБ Инвестбанк за приведени авансови суми на фирма Гради.

 

Адвокатът на Лечков може да поиска процесът да бъде обявен за невалиден

 

Съдът е извършил процесуални и материални нарушения, като това, че кметът не се е легитимирал пред съда, има и съображения по съвест, коментира в интервю за Дарик адвокатът на Лечков Иван Ангелов. Съдът е снел самоличността на обвиняемия по негови и по данни от досъдебното производство. Според адвоката кметът имал призовка да си получи личната карта от 1- во РПУ в София, останала там след инцидента на алея „Яворов”. Ангелов твърди, че самоличността в съдебна зала трябва да се установи със свидетел, което съдът не е било направено.

Нарушение било и отказа от публичност на делото, като абсурдът приключил с това, че актът на съда е четен при закрити врата.

„Всички актове по конституция се постановяват в името на народа и съдията трябва да си каже решението открито и публично и ако той няма от какво да се срамува и притеснява, не виждам какво му пречи да го направи. Присъдите на Народния съд са били публични, а ние сега ще се крием”, коментира Ангелов.

Той заяви, че не е изненадан от мотивите на съдия Галина Нейчева , които били точно два пъти почти буквален препис на искането на прокуратурата. По тази причина защитата е искала отвод, защото е считала, че има предварителна подготвеност и предубеденост

„Интересът на цялата страна е концентриран към това дело, а ние сме се скрили трима души и прокарваме закрито заседание под предлог, че имало класифицирана информация което изобщо не е така. По Закона за съдебната власт и НПК производството може да се закрие само когато се обсъжда точно такава информация”, каза още защитникът.

Адвокатът ще пусне по пощата оспорването на отстраняването на Лечков. Срокът изтича в събота, но тъй като е почивен ден, следва да е понеделник.

Защитата още не е решила какво ще поиска. Единият вариант е искането да бъде за невалиден процес, който да бъде репродуциран от друг състав, а другия – въззивния съд да се произнесе по същество, като съобрази всички материални възражения, на най-вероятно ще бъдат съгласувани и двете искания.





Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Абсурдистан Бетеризан
23.04.2010 15:12
Безкоментарен. Безсилен съм да го коментирам тоя. Нямам епитет, с който мога да го нарека. Исторически срам за красивото ни градче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698289
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930