Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2010 13:10 - Нагли гешефти в селище за умствено изостанали
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 2397 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 22.05.2010 13:12


На няколко километра от Сливен в посока село Бяла, в местността „Качулка”, вляво от пътя е скрит малък едноименен комплекс, който се състои от три жилищни блока и няколко помощни сгради.

В годините преди демокрацията тук е кипял бурен живот. В модерната за времето си база се подготвяла чуждестранни кадри, основно от Куба и Виетнам, които след тримесечен курс по български език били разпределяни в различни направления на българското производство. Сега вместо чуждата работна ръка, в бившите общежития са настанени близо 260 мъже и жени с умствена изостаналост, на възраст от 20 до 80 години.

Охранява ги общинска полиция, която е завардила трите достъпа до селището и щателно проверява всеки, дръзнал да надникне оттатък КПП-та. Да не си помисли някой, че строгите пропускателни мерки са заради сигурността на болните? Няма такова нещо – бариерите са сложени единствено, за да спират любопитни журналисти. Защото, оказа се, в това притаено в гората местенце се вършат сладки сделки, от които печели единствено общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Руси Големанов,
image 
който е от ромски произход, както и неговата вярна свита от доктори, фелдшерки, ветеринари, че даже и двама овчари.

Опитахме да влезем в дома на 7-ми май, който ден се оказа почивен, заради гергьовските празници. Искахме на място да проверим сигнал на наши читатели, че през уикендите лудите били оставяни на грижата на две медицински сестри и 2-3 възрастни санитарки. На Гергьовден миналата година, когато пак се събрали повечко почивни дни, лекарите толкова бързали да слязат при семействата си в града, че забравили да оставят лекарства на болните в единия от блоковете. Така се стигнало до екцесии, които рехавият персонал не бил в състояние да овладее. На практика оставени без контрол и без лечение, питомците на дома се разбягали из гората, потрошили пейките в района и посрещнали дошлите на помощ охранители с пирони и парчета стъкла. Някои от пазачите не издържали на стреса и веднага след като вакханлиите били прекратени, напуснали работа. Тази година до подобни изстъпления не се стигна, но само по една случайност. По традиция психично болните за пореден път бяха поверени на не повече от четири жени, нито една от които – с лекарска специалност, видя на място екип на в. „Десант’. Всъщност, екипът ни видя много повече… Вместо линейка – раздрънкана УАЗ-ка извозва пациентите, ако недай си Боже, им се наложи да ползват спешна медицинска помощ в областния град. Както миналата година, по време на вълненията например.

Със същата допотопна „линейка”, която скоро може да се разпадне по пътя, от ‘Качулка” били извозвани и труповете на починалите луди. С подобна двойна употреба била и носилката – единственото „оборудване” в този специален автомобил. В същото време паркът, с който здравното заведение разполага, включва: една лека кола марка „Деу”, която обаче е само за директора Стойчо Данков; една „Лада” (средна хубост), наследство от бившия шеф Георги Маринов; микробус „Рено”, дарение от общината, в който се вози единствено висшият персонал в лицето на няколкото доктори; един автобус „Чавдар” за нуждите на помощния персонал; още два стари автобуса с по 50 места, които си стоят само на паркинг.

Цялата тази наличност обаче не топли болните, защото грижата за тях на това забравено от Бога място отдавна е на втори план. Голямата далавера там е от помощното стопанство със свине и овце. През 2002 година, със заповед на Министерството на труда и социалните грижи всички подобни стопанства към различни социални домове и болници е трябвало да бъдат закрити. Всички, без това в „Качулка”, което някак си останало да съществува. Оттогава, а и до ден днешен, за него отговаря ветеринарната лекарка Гидикова. Заради добрата й служба в отглеждането на прасета, в момента тя съвместява дейността на ветеринарен доктор с тази на началник сектор „Социални дейности” в дома за възрастни хора с ментални заболявания. Дали докторката е отклонявала средства към семейния бюджет, като е сключвали договори с фирма, в която на щат работи съпругът й, такава проверка никога не е правена. Единственият плах опит на комисия от министерството да провери на място какво се случва в „Качулка” приключил безславно.

През 2008 година домът минал на делегиран бюджет, който се определял от социалното министерство, но парите влизали по сметка на община Сливен и после се пренасочвали към селището. Когато разпределянето на средствата попаднало в ръцете на кмета Йордан Лечков, за дома настанали истински тежки дни. Като начало Лечков задържал 150 000 лева, спестени от старото ръководство на дома за закупуването на нова линейка. Повече никой не видял парите, а директорът Георги Маринов бил уволнен заради многото въпроси, които задавал.

„Истинската причина да ме махнат обаче бе друга. Целта беше да прикрият действията на Руси Големанов, който на гърба на болните от олигофрения си построи палат и тежкарска крайпътна механа”, разказва Маринов.

Пред персонала Големанов (присъствието му в базата е почти всекидневно) обичал да повтаря: „Докато аз съм Господ и вие ще се в Рая!”. По образование юрист, гербаджията с ромска жилка проучил възможностите за печалба от поддръжката на селището още преди две години. За да не се конкурира с друг общински съветник – Димитър Батаков (също от ГЕРБ), който зарежда всички социални заведения на територията на общината с гориво за отопление (при това на солени цени, без отстъпка)Големанов прилага и сега следния трик. Като началник на транспорта в дома за възрастни психично болни, той назначил Живко Желев, неуспял кандидат за кмет на с. Бяла от ГЕРБ. Така неговият човек (респективно Големанов)се докопал до пътните листи на целия автопарк, до фактурите за авточасти, смазочни материали, антифриз и естествено – за нафта и бензин. Горивото пък Желев зареждал от двете бензиностанции край Бяла, които се водят на името на баща му.

„Започнаха да ми носят за подписване фактури за бензин на някакви космически цени-двойни и тройни. Отказах първият път, върнах ги и втория, а на третия разкараха мен. Понеже нямаха никакви основания да ме изгонят, решиха да върнат на работа десциплинарно уволнения (за самоотлъчки) бивш директор Стойчо Данков, който две години водеше дела срещу общината за възстановяване на работа и ги губеше. До юли 2009 г., когато изненадващо решението на съда се обърна в негова полза и той се върна на бял кон”, разказва още Георги Маринов.

След неговото заминаване най-доволен бил Руси Големанов. Персоналът на дома разказва любопитна история, която се случила на 23 април т.г.: на тази дата съветникът взел три агнета от помощното стопанство, щял да им тегли ножа за Гергьовден. Вместо да си ги плати, след два дни Големанов се върнал и заявил, че животинките избягали и поискал други три.

Натъкнахме се на още нещо. Коли на сливенската „Чистота” се качвали в „Качулка” най-много 2 пъти месечно. И тази фирма си спестявала средства за сметка на нещастните олигофрени. За това за празника кофите за смет преливаха от боклук. Но на лудите какво им пука. Важното е, през повечето време те да са заключени по стаите, а външните лица да бъдат спирани на бариерите. За да не виждат любопитни очи как се прави бизнес на гърба на болните.

В. „Десант” -Бургас
Ако зам. председателят на Общински съвет Сливен Руси Големанов пожелае, съм готов да публикувам неговия отговор.



Тагове:   нагли,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. georgimarinov - Има известни неточности и невярни ...
21.02.2013 22:13
Има известни неточности и невярни твърдения, но като цяло нещата са така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692849
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031