Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 09:06 - Искат от Гърция да върне останките на сливенски войвода
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1408 Коментари: 0 Гласове:
1



Местната организация на Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство /ВМРО – НИЕ/ Сливен организира кръгла маса по повод 107 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асеновimage

, племеник на Хаджи Димитър. В кръглата маса, която ще се проведе от 12 часа на 26 юли /понеделник/ в общинската зала „Май”, досега са потвърдили участие историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, областният управител Марин Кавръков, младежки клуб „Дебати” към Младежки дом Сливен и Младежки православен културно-просветен център "Ихтис", както и отделни свещеници. Ето накратко за какво става дума в инициативата:

Желаем да съберем в Сливен представители културни институти, общинари, патриоти, общественици, православен център, областният управител под надслов: "Да върнем останките на Кръстьо Асенов в Сливен!". Желаем да поставим това на дебат и ако има добър отклик сред гражданството, доц. Павлов предложи дори да излезем с документ до Външно министерство за съдействие по въпроса.

Сред другите цели са и по-широка публичност на по-малко известните деянията на Асенов и другите борци от Асеновия род, защото волю или неволю в известен смисъл те остават в сянката на Хаджи Димитър и на общинско ниво почти не се забелязва поддържане на някаква паметна традиция, въпреки усилията на някои музейни служители и нашата скромна организация, издаване на паметни листове и пр. в миналото. Ако тази инициатива от дискусия, бъде поставена на държавно ниво би могла да се окаже полезна, още повече, че кореспондира с идеята за ДНК – анализа на костите на Хаджи Димитър, изказана при представянето в Сливен на книгата „Кадрафил – върхът на безсмъртието”. Мисля, че Сливен дължи на Хаджията както изясняването на мястото на героичната му смърт, защото за това има две тези, както и да научим отговора на въпроса дали наистина разполагаме с тленните останки на националния герой! Ако клирът също застане зад тази идея, бихме могли да разчитаме на тяхната подкрепа пред Гръцката православна църква.

Мисля, че останките на Кръстьо Асенов следва да се търсят в днешното Кромни в Гърция, някога било село Корнишор. Четниците го убиват наоколо на 25 юли 1903 г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698943
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930