Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 08:57 - ЩЕ ИМАМЕ ЛИ ДЪРЖАВА?
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.08.2010 08:59


Становище на Национален алианс “Усмихни се с мен” – родители и приятели на деца с увреждания в България, разпространено от Радка Сиренкова, представител на алианса за Сливен  
 image

Вместо да изпишем вежди дали не вадим очи?

Няколко реда за благотворителната идея на Биг Брадър, Байландо, Великолепната шесторка и прочие благородни прояви на българските медии.

Благотворителността е благородно дело, благодарение на нея нашите деца с увреждания оцеляват, живеят и се лекуват- събират се средства за ежедневни нужди(храна, облекло, разходи за ток и прочие), събират се средства за терапии(рехабилитация, логопед, психолог и други) и скъпоструващи ежедневно приемани медикаменти, събират се средства за скъпоструващи животоспасяващи операции в чужбина.

Всеки ден обикновения българин спасява някой от нас, всеки ден благодарение на неговото добро сърце едно дете от нашите се усмихва, а нашите сълзи- на родителите са от радост и облекчение, а не от мъка.

Мда, благотворителността е прекрасно нещо и върши работа в екстремни ситуации, но благотворителността не може да спаси децата ни с увреждания, защото те се нуждаят от помощ и подкрепа всеки ден, всеки час, всяка минута и тук е ролята на държавата,  която от години е отписала децата ни от света на живите.

От момента на увреждането Държавата ни  е дала правото на  децата с увреждания и нас родителите им, близките и приятелите ни на мизерия и случайно оцеляване- случайно, защото всеки ден не е Великден, Коледа или 1-ви юни и средствата от една, пет или 20 благотворителни акции не могат да закърпят финансовата космическата дупка в която сме.

Всяка година за издръжка на едно дете с увреждания в институция държавата дава около 7000лв, в същото време за дете отглеждано в семейството си сумата е около 3500лв в най-добрия случай.Защо ли?!

Всеки  родител на дете с увреждане у нас се пита до кога Държавата ще продължава с тази политика на геноцид към нас, кога най-сетне медиите ще ни подкрепят в исканията ни за промяна, вместо да вдигат рейтинга си на гърба на нещастието на ДЕЦА.

В България неофициално има около 20 000 деца с увреждания, малка част от тях се отглеждат в институции, но както е тръгнало бройката им ще се увеличи въпреки, че всички знаем какво ще се случи с тях там- бавна и мъчителна смърт в самота и мизерия.

Преди да скокнете и да кажете-ааа, нещата се променят аз ще ви кажа в каква посока се променят:

Вместо всички заедно- управляващи, неправителствени организации и медии да се борим за истинска промяна започвайки със ЗАТВАРЯНЕ  на подобни на филм на ужасите места, се случва обратното- ПРАВИМ ИМ ЛИФТИНГ- увеличава се финансирането им , организират се пищни благотворителни кампании за разкрасяването на тези кочини и в един момент ние родителите се питаме- защо да  измъчваме децата си отглеждайки ги у дома без подкрепа и необходимото им лечение, ами не вземем да ги поверим на грижите на  някоя от тези приказни институции, за които така щедро всеки ден отръскваме обикновения човек да дарява и той го прави с идеята, че това е най-доброто, което може да направи обществото, без значение, че в един момент установява, че левчето му за хляб или книжка от които е лишил своите деца потъват в неизвестна посока, защото с дарените средства е построена една къщичка вместо 3, или че оборудваната зала за рехабилитация е заключена и децата отново са по цял ден в леглата си със зъби тракащи от студ, защото няма отопление и така нататък- примери мнооого.

Много важно, че първото право на всяко дете е да бъде обичано, да расте в семейството си където ще  получи любов и  грижа , ще развие потенциала си и най-важното- ще знае, че е значимо, а не просто част от статистиката.

И кой пак е губещия в цялата схема- децата с увреждания и обикновеният българин на който вече лееекинко взе да му омръзва всеки път да го отръскват като брашнян чувал, защото и той деца храни.

 

Национален алианс “Усмихни се с мен” – родители и приятели на деца с увреждания в България

 

 

 



Тагове:   държава,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697889
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930