Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 16:32 - Стари сливналии не искали да идват на родова среща
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 2855 Коментари: 1 Гласове:
0



15 традиционна среща на потомците на старите сливенски родове ще се проведе утре в Сливен на бележитата дата 22 септември  - Независимостта на България, обяви Кета Пирдопска председател на сдружение "Мати Болгария".
image
Вида на града обаче в момента не е привлекателен и хората са доста разочаровани, разказа учителката Стефка Бакърджиева, член на сдружението. Представители на стари родове, живеещи в София и Бургас, с които тя контактувала, отказали да дойдат. Някога видните сливналии са дискутирали на тези срещи как да просперира града и как да се развива в културно отношение, а днес вече няма опера и летен театър. Тази традиция трябва да се възроди и всички потомци, които отдавна ги няма в града също трябва да помогнат кой с каквото може, смята Бакърджиева.
Организирането на тези родови срещи беше по идея на Ана Гюзелева, покойната председателка на Мати Болгария, бившата депутатка от СДС Кети Граматикова, сегашния секретар на общината Петя Руменова и Веселина Бакърджиева, която е направила списъка на сливенските родове. В тези срещи няма делене на сини и червени или други. Тази традиция е стара и някоя за нея се е грижело дружество „Майчина длъжност”. Такива срещи с организирали и Петър Димитров – Рудар и проф. Балабанов.
Над 200 са старите сливенски родове. Техните потомците утре ще си дадат среща в "Чакърови къщи" от 18 часа, като се очаква на тържеството да присъстват около 120 души. Много от изселилите се от Сливен потомци, обаче са разочаровани от днешното му състояние, каза Бакърджиева:
За 13 път ще бъде и издаден и вестник "Сливен"
image
, който тази година ще акцентира върху 125 годишнината от Съединението на България, съобщи главният редактор и идеен организатор Щиляна Василева. На страниците на вестника са поместени материали, свързани с финала на национално-освободителните борби, едно изследване около споровете и дискусиите за издигането на паметника на Хаджи Димитър интервю с Христо Колев- председателят на Фондация "Стоил войвода", както и редица материали, посветени на историята на Сливен. В своя статия Мария Кирова от Регионален исторически музей проследява как идеята за независима българска държава тръгва от хайдутите, които събират пари и съкровища за да осъществят идеала, а Хаджи Димитър съставя привременно правителство.
Организатори на срещата на старите родове са Сдружение „Мати Болгария – Сливен” и Женско дружество „Майчина длъжност”.



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - за старите сливналии
26.09.2010 19:18
аз съм потомък на кореняк сливналия-Стефан Василев Бакърджиев и много желая да направя родословно дърво ,да зная повече и за други стари сливналии от времето на дядо ми и прадядо ми
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697154
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930