Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 16:43 - Училища в Сливен се обезбългаряват
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 4951 Коментари: 3 Гласове:
0



Тенденцията се засили през последните години. 8-мо основно училище „Юрий Гагарин” е на път да стане изцяло ромско. Преди началото на учебната година като първолаци бяха предварително записани 15 българчета. Родителите на повечето ги презаписаха в училищата из центъра. „Искам детето ми да се учи в нормална среда и въпреки, че 8-мо е близо, предпочитам да го водя всяка сутрин до центъра, но да се чувствам спокоен”, казаха родители. Те споделиха, че учителката в осмо посрещнала разплакана желанието на родителите да преместят децата си, страхувала се и за работното си място. Така от три паралелки първокласници, след 15-ти септември се оказаха две, почти изцяло попълнени с ромчета. Директорката на училището Галя Илиева обвини репортера, че е дошъл едва ли не да закрие училището и обвини медиите, че нагнетяват проблемите и се интересуват само от лошите неща.
„Във всяко училище има местене и движение през летния период. Тук проблемът е, че в квартал Даме Груев няма деца, имаше 10-15. този проблем не е от вчера и става проблем на целия град, в момента на никой не помагате. Винаги сме се старали да запазим смесения етнически характер на училището и много малко му трябва да се разбие. Трябва ни спокойствие, за да работим”, заяви директорката.
Иначе през това лято училището по международна програма изведе 15 деца на ваканция във Франция на Марсово поле, но сливенският Общински съвет също отпусна средства в размера на 2 хиляди лева.
Практически смесено училище в Сливен е и 1-во СОУ „Хаджи Мина Пашов”, където се преподава и хореография и чужди езици и повечето от възпитаниците му успяват да завършат средно образование.
Не така стои въпроса в 6-то основно училище , което обучава само деца от ромския квартал „Надежда”. Показателен е факта на пирамидалното намаляване на броя на паралелките.
image
„Голяма част от родителите не чувстват образованието като приоритет за семействата си, задържат ги и те често отсъстват , другият голям проблем е този, че децата идват и говорят предимно майчин език. Обучението по български е много трудно. За това имаме засилено обучение по български език като ЗИП – в началния етап по 2 часа, а в прогимназиалния по още 1 час допълнително български език и литература”, разказа директорът Митко Митев.
image
Класните ръководители поне веднъж седмично контактуват със семействата в гетото.
Това училище не е подминато от проблема на ранните ромски „сватби”, но по-интересния факт е, че самите родители спират своите дъщери от училище, защото ги е страх да не бъдат откраднати на път за школото. 6-ти клас представлява и образователния Рубикон за момичетата.
Средния успех е 3. 40 – 3. 50. В момента са сформирани 3 подготвителни групи за обучение на 5 годишни, 6 групи от 6 годишни подготвителен клас, като основната цел е усвояването на говорим български и създаване на хигиенни навици. Нататък следват 7 паралелки 1 клас, 9 във втори, 8 паралелки са в трети клас, 6 в четвърти, в пети клас са 5 паралелки в 6-ти са четири и така в седми и осми клас паралелките се редуцират до 3.
18 719 семейства от област Сливен са получили месечна помощ за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст през май т. г. според официалната статистика на Областна дирекция „Социално подпомагане", а предходния месец бяха спрени семейните помощите за 445 ученика, заради повече от 5 отсъствие. Най-много ученици са бягали от час в общините Сливен и Нова Загора.

Възпитаниците на 6-то училище са 1340, но има и закъснели, които ще влязат в час след завръщането на родителите им – гурбетчии. Първолаците – ромчета много обичат приказките, но трудно разбират думите, особено традиционната битова терминология, например не знаят какво е хурка и вретено, защото родителите им никога не са гледали овце, но голяма част от тези битови елементи са трудноразбираеми за всички градски деца. Сред другите проблеми са и осигуряването на облекло, обувки и допълнителни помагала. Но педагозите в училището им се налага да се борят и със сегрегацията, които ромите сами си създават в квартала. Те държат тяхното делене на мюсюлмани /или турци/, лахове /или т. нар. голи цигани, роми, музиканти и прочее, а ръководството на училището се стреми да ги смесва.
6-то училище има педагогически съветник и логопед, два оборудвани компютърни кабинета, където големите се занимават с удоволствие. Училището е обновено изцяло и е много добре поддържано, с подменена дограма. Има хубаво игрище и спортни традиции в ученическите първенства, особено по тенис на маса. За подготвителните класове има и детски кът за игра.
Тук първолаците учат, че най-хубавите нещо на тоя свят са книгата, учението и труда, харесват най-много часа по четене, отговарят в хор децата. Сред големите има много будни ученици Красимир Ангелов, който свири във формацията „Карандила Джуниър” иска да продължи образованието си в консерваторията, Мария иска да учи дизайн в гимназията по текстил, други се ориентират към занаяти – двамата Исусовци и още поне трима искат да станат монтьори, след като завършат механото. Момичетата се стесняват, но никоя не отвърна, че след училище иска да стане майка, все пак видяхме една две кандидат фризьорки, а Златка твърди, че любимото и нещо е да учи музика, Зейнеб иска да вземе книжка и да стане едновременно и полицайка и докторка.
В Сливен действа програма на Ромска младежка организация за десегрегация от години деца от гетото са извозвани до много сливенски училища. Обхванати да близо 400 жители на квартала на ученическа възраст. Има стройна система, по която сътрудници обикалят къщите на учениците, събуждат ги и ги съпровождат и връщат от училище, разговарят и убеждават родителите да не ги задържат в къщи. Тъй като финансирането на превоза по програмата изтече, той вече се поема от общината. Във вторник Общинският съвет вероятно ще гласува 4 250 лева за транспорт.
 



Тагове:   Сливен,   училища,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - ХА,ХА,ХА,....НЕКА ДА ТЕ СВЕТНА....!!!!
23.09.2010 16:54
ТАКА ,ЩЕ Е НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА-ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ....!

ИДИОТСКАТА ПОЛИТИКА КОЯТО СЕ ПРОВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ, НЯМА ДА НАМЕРИ ПОДКРЕПА СРЕД БЪЛГАРИТЕ, И ТЕ ЩЕ ПЪТУВАТ ЗА ЕВРОПА И СВЕТА...ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ...!

ВИЖДАШ ЛИ ,ЗАПУСТЕЛИТЕ СЕЛА.......ТОВА Е СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ!
КОЙТО, ТОВА ГО РАЗБИРА.....ТУК ВЕЧЕ, НЕ СЕ СПИРА!

КАКВО ПЪК.....БЪЛХАРИСТАН....ЩЕ Е ДОБРО МЯСТО ЗА ЦИГАНИТЕ!!!!
...И НА ТЯХ ИМ ТРЯБВА РОДИНА!
ТЕ СА СВИКНАЛИ В "КЕНЕФА"...ЗА ТЯХ СОФИЯ И МОРЕТО СА ,ЧУЖБИНА!!!
цитирай
2. анонимен - osmo osnovno_traur za balgarite
25.09.2010 16:37
zastanete edin den pred u4ili6teto i 6te vidite kakvo stava
цитирай
3. анонимен - Сабри_БГ.МаФиАтА
04.11.2010 19:42
S__$$$$$$$__________ _$$$$$$$
_A___$$$$$$$$_______$$$$$$$$
__B___$$$$$$$$$_____$$$$$$$
___R____$$$$$$$$____$$$$$$$
____I____$$$$$$$$$__$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
_____M__________$$$$$$$$$
____A_______$$$$$$$$$$$$$
___N_____$$$$$$$$$$$$$$$$
__Q____$$$___$$$$$$$$$$$$
_K____$$$$$_$$$$$$$$$$$$$
A____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_______$$$$$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$$$$. . . . . . . . . .
__*##############
__################
_##################_________*# ###*
__##################_____*#### #######
__##################___*###### ########
___#################*_######## ########*
____########################## ########*
______############SEXY ###### # ########
_______#######MANIQSHKA ###### #########
________=##################### ######
__________#################### #####
___________*################## ####
____________*################# ##
_____________*################
_______________#############
________________##########
________________=#######*
_________________######
__________________####
__________________###
___________________#
__________________ ##
__________________###*
______________.*#####
_____________*######
___________*#######
__________*########.
_________*#########.
_________*#########*
________*###i#*####*
_______*#########*__*##
_____*##########*_____*
____###########*
___*##*########*
___*_____#######*
__________######*
___________*#####*
____________*#####*
______________*####*
_________________*##*
__________________*##*
____________________*##
_____________________*##.
____________________.#####.
_________________.##########
_______________________####### ###########
______________________######## ###########
_____________________######### ##########
____________________#####
____________________#####
____________________########## ##########
____________________########## ##########
____________________########## ##########
______________________________ _________#####
______________________________ _________#####
______________________________ _________#####
______________________________ _________####
_____________________######### ########
_____________________######### #######
_____________________######### ######
______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ___________________$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$
___________________$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$
______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ____________________%% %%%________%%%%%
______________________%%%%%___ __%%%%%
________________________%%%%%_ _%%%%%
__________________________%%%% %%%%%
________________________%%%%%_ _%%%%%
_______________________%%%%%__ __%%%%%
______________________%%%%%___ ___%%%%%
_____________________%%%%%____ ____%%%%%
qm_piq__i_biq_dushatami.... .............................. .............................. ..
v_raq__do_kraq.......... .............................. .............................. .....
______________________________ ______________________________
OBICHAM TE
SENI SEVIYORUM
I LOVE YOU
MANGAVA TU
TE QUERO
Vsqka Maika Maneken ne Rajda
Бях млад и смел,играех и печелех намерих пътя на живота си докато се целех във враговете си,пред мен изникна проблема-самият аз се бях превърнал в мишена.Зависта ги накара да ме мразят,умразата ги накара да пробват да ме прегазят.За кой шибаняк щеше да бъде утеха,да облече майка ми в черна дреха,а кой син може да легне и да заспи със образа на майка си обляна в сълзи.®
______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________SSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSS
_____________________SSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSS
____________________SSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSS
____________________SSSSSS
____________________SSSSSS
____________________SSSSSS
____________________SSSSSS
____________________SSSSSS
____________________SSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSS
_____________________SSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSS
______________________SSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSS
______________________________ __________SSSSSSSS
______________________________ __________SSSSSSSS
______________________________ __________SSSSSSSS
______________________________ __________SSSSSSSS
______________________________ __________SSSSSSSS
____________________SSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSS
____________________SSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSS
____________________SSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSS
______________________________ ______________________________ ______________________________ A_________________________ ___________________________AAA _AAA
__________________________AAA_ __AAA
_________________________AAA__ ___AAA
________________________AAA___ ____AAA
_______________________AAA____ _____AAA
______________________AAA_____ ______AAA
________________GGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGG
________________GGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGG
__________________AAA_________ __________AAA
_________________AAA__________ ___________AAA
________________AAA___________ ____________AAA
_______________AAA____________ _____________AAA
______________AAA_____________ ______________AAA
______________________________ ______________________________ __________________BBBBBBBB BBBBBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ _______BBBBBB
__________________BBBBBBB_____ _______BBBBBB
__________________BBBBBBB_____ _______BBBBBB
__________________BBBBBBB_____ _______BBBBBB
__________________BBBBBBB_____ _______BBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBBB
__________________BBBBBBB_____ ______BBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBBB
__________________BBBBBBBBBBBB BBBBBBBBBBB
______________________________ ______________________________ __________________RRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRRRRR
__________________RRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRR
__________________RRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRRRRR
__________________RRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRRRRR
__________________RRRRRRRRRRRR RRRRRRRRRRRRRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ____________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ _____________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ______________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ _______________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ________________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ _________________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ __________________RRRRRRRR
__________________RRRRRR______ ___________________RRRRRRRRR

______________________________ _IIIIIIIIII___________________ ______________________________ IIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
______________________________ IIIIIIIIIIIIII
______________________________ ______________________________ _____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
_____________________________I IIIIIIIIIIIIIIIII
___?Sexy?Sexy? S
___?Sexy?Sexy?Se
__?Sexy?Sexy?Sex
_?Sexy?Sexy?Sex
_?Sexy?Sexy?Sex
_?Sexy?Sexy?Sexy?
?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy
?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy?Sex
?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy?Sexs
_?Sexy?__?Sexy?Sexy?Sexs
___?Sexs____?Sexy?Sexy?
___?Sexs_____?Sexy?Sex
___?Sexs_____?Sexy?Sex
____?Sexs____?Sexy?Sex
_____?Sex____?Sexy?Se
______?Sex__?Sexy?Sexy
_______?Sexy?Sexy?Sexs
________?Sexy?Sexy?Sexs
_______?Sexy?Sexy?Sexy?Sex
_______?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy?
_______?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy?Se xy
_______?Sexy?Sexy?Sexy?Sexy?Se xy?R
________?Sexy?Sexy____?Sexy?Se xy?Sex
_________?Sexy?Sex_______?Sexy ?Sexy?
_________?Sexy?Sex_____?Sexy?S exy?
_________?Sexy?R____?Sexy?Sexy
_________?Sexy?R_?Sexy?Sexy
________?Sexy?Sexy?Sexy
________?Sexy?Sexy?R
________?Sexy?Sexy
_______?Sexy?Sex
_______?Sexy?
______?Sexy?
______?Sexy?
______?Sexy?
______?Sexy
______?Sexy
_______?Sexs
_______?Sexs
_______?Sexs
______?Sexy? ++++_________________________ 8 888 8888888
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697100
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930