Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 16:46 - Кметица поиска закриване на пунктовете за вторични суровини
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1701 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2010 16:47


Кметицата на Старо село, Сливенско, Ана Друмева
image 
поиска да бъдат закрити дори и лицензираните пунктове за вторични суровини, които според нея не водят никаква отчетност и документация, не се води отчет, че има продадени метали друг цветен метал и той се крие. Селата били най уязвими от набезите на организираните банди, а пунктовете били под път и над път.

„Искам да обърна внимание на премиера и вътрешния министър да престанат да говорят за страшните си акции, октоподи, нагли и не знам какви и да видят какво се случва и да се отнемат лицензите на фирмите за изкупуване на цветни метали. Ние с другите кметове какво да правим, опълчение ли? Да не би в село да имаме металургичен комбинат като в Перник или Кремиковци? Тая мафия е най-наглата е изнесе метала от цяла България, а в момента сигурно може кораб в пристанището да се товари със скрап", заяви кметицата.

Според Друмева трябва да има една организация, която да предава съвсем организирано отпадъците, а не населението да продава метали. В Старо село вече били хванати и установени хора, които задигали метали от къщите.

Причината за избухването на кметицата бе това, че в нощта срещу 12 октомври ромска банда задигнала на половин тон медни жици от 9 междустълбия в Старо село и това оставило без ток голяма част от селото. Това се случило за 3 път през тази година, крадците били случайно забелязани от селяни да се катерят по стълбовете и избягали през лозята. Те рязали по много майсторски начин и предварително проучвали през деня къде може да бъде изключен тока. При предишния случай преди два месеца крадците задигнали около тон и 300 кг кабели.

Кражбите на кабели в национален мащаб продължават да бележат ръст. На територията на Областна дирекция на МВР Сливен са регистрирани 226 кражби на кабели, от които 75 са разкрити, съобщи инспектор Борис Борисов. Преобладаващата част от посегателствата в областта са в Сливен и Нова Загора. Крадците са предимно роми, които са превърнали това в свой начин на живот. Проведени са редица специализирани операции в лицензирани и нелицензирани изкупвателни пунктове. Кражбите се подхранват и от високата изкупна цена на медта, която варира между 7 и 9 лева на килограм. Същината на проблема е в това, че стоката бързо се реализира, а лицензите на пунктовете, издавани от министерство на икономиката трудно се отнемат. Пунктовете в Сливенска област са около 50 и това е прекалено голям брой и законодателят може да помисли за определен брой пунктове в дадена община. Този род престъпления не е квалифициран в наказателния кодекс и там не е описано точно какво е отпадък, а наказанията са същите като за кражба на СД плейър от лек автомобил, отбеляза инспекторът.

В последния месец има спад на кражбите, заяви говорителят на Областна дирекция на МВР Георги Шейтанов. Според него това се дължи и на усилената работа на полицията. Намалели са кражбите и на телефонни кабели, които доскоро се изравяха. Шейтанов смята, че законодателят трябва да инкриминира с отделен текст тези кражби като застрашаващи националната сигурност, защото се прекъсват комуникации и това нарушава функциите на военни поделения и други обекти от национално значение, а понякога застрашава и живота и сигурността на гражданите.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. armorica - И аз искам да ги закрият
14.10.2010 17:15
Като престанат да се изкупуват, дано престанат и кражбите. Не само на медни жици, заради което спира токът, но и на релси - заради тяхната липса може да стане страшно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698311
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930