Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 14:44 - Областен видя пръст на провидението в прехвърлянето на имот на митрополия
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
1



Договор за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имот – частна държавна собственост, намиращ се в Сливен на пл. „Хаджи Димитър” № 5 подписаха днес областният управител Марин Кавръков и Сливенският митрополит Иоаникий.
image
По този начин бе узаконено с решение на Министерски съвет по предложение на Кавръков съществуващото близо от 20 години фактическо положение на ползването на имота от митрополията.
Балансовата стойност на имота е 104 771,60 лв.

Той се състои от 356 кв. м терен и няколко сгради с обща застроена площ 171 кв. м, сред които една двуетажна сграда.

Това е едно дело, което в Сливен се опитваме да свършим от 20 години, заяви при подписването областният управител Марин Кавръков. Областният управител отбеляза, че през последните години от църквата само се взема, а не се дава. Той видя пръста на провидението и подкрепи виждането си със знаците, че актът за безвъзмездното предоставяне на Министерски съвет е от 1 ноември, а решението било с № 777. Освен това договорът бил изготвен на 4 ноември – именияд ден на владиката и по съвпадение рождения ден на областния управител

„Аз съм трогнат, радостен и благодарен за това, което е извършено, защото всеки град има своята история и минало, а историята е не само учителка и просветителка и тя записва всичко”, каза при подписването Сливенският митрополит Иоаникий. Той поучи, че различните държавни и куртурни институции трябва да са заедно и да вървят по един път – към доброто, просветата

В двуетажната къща сега се помещава неделното християнско училище, има и офиси.
image
Това е радостен факт, защото ще бъде запазена тази сграда, която носи духа на първата половина на
XX век в този архитектурен ансамбъл, това каза пред Дарик журналистът Петър Сяров, който си спомни своята стара борба за това сградата да не бъде разрушена. Сяров написал писмо до тогавашния първи секретар Симеон Славов с аргументи сградата да бъде запазена, защото под давление на тогавашен известен сливенец на висок пост в София, който заявил: „Тоя цирей да го махате оттам. Писмото на Сяров било подкрепено и от тогавашния кореспондент на БНР Венци Гандев и от бившия директор на художествената галерия Светослав Милев.

Когато председател на първия демократично избран Общински съвет бе сегашният секретар на митрополията Вълкан Янев, общината предостави владението на сградата. Сега вече имотите се предоставят юридически от държавата. Преди това в споменатата сграда е живеел първия секретар на околийския комитет на БКП и даже имало караулка за охрана, а преди 1944 година е била генералска къща.



Тагове:   имот,   митрополия,   областен,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692854
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031