Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 14:26 - Тартор на ромски клан даде тържествена клетва пред губернатор
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1225 Коментари: 3 Гласове:
0



В личен план Борис - тарторът на ромския клан Борисови, от когото пропищя котленското село Градец е дал тържествени клетви, че семейството няма да прави бела, съобщи областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Борис щял да се въздържа да реагира първосигнално, дори когато е ядосан и помолил да му се намери каквато и да е работа.

„Дойдоха при мен с последните си пари и им дадох да се върнат”, сподели губернаторът.
image
Според него въпросът има две страни и администрацията трябва да намери законово решение да устрои семейството с покрив и да използва някои от постоянно излизащите социални програми, за да им осигури заетост.

„Затова са и социалните служби и работници. Ситуацията не е от вчера и не е от днес и има натрупване на несериозно отношение. Семейството, което има 10 деца и 17 внучета е прехвърляно като билярдна топка или горещ картоф от Медвен в Котел и оттам в Градец. Общинският съвет в Котел е направил нарушение и „решил” проблема по най-некадърния начин, за да се спаси от тях и той не може да ги настанява във ведомствено жилище, защото те не са чиновници, а безработни. Жилището било 32 кв. м и пълна руина. коментира още областният управител.

Кавръков каза, че за да се изпълни закона кланът трябва да бъде изгонен оттам, но не можело семейството да бъде оставено на снега и още, че такива решения на Общински съвет Котел започнали да стават система и приведе примери: първо с високи изкупни цени на право на строеж на жилища за социално слаби в Абланово като на Слънчев бряг, второ с отношението към инфраструктарата и трето с един вече закрит етнофестивал за 140 хиляди лева.

„Целия площад да покрият с петолевки и двайсетолевки, пак няма да излезе толкова”,  заяви Марин Кавръков.

 

Ето малко предистория, разказана от Светлана Димитрова от Дарик радио Сливен:

 

30-членна ромска фамилия тормози жителите на село Градец. Семейството на Борис Костов всява страх в селото, споделиха пред Дарик живеещи там. Според тях има опити за убийство, заплахи за саморазправа, извършват се кражби, дори когато хората са по домовете си. Две жени са бити с камъни, роми от фамилията заплашват с колове и показват на хората как ще им отрежат главите. Нападали са здрави мъже, които едва се възстановяват след побоя. В Градец живеят над 6 000 души, като около 90 процента от населението е ромско. До преди две години българи и роми са съжителствали спокойно, не е имало разправии между тях, нямало е етническо напрежение. Това се променя, когато Общинският съвет в Котел е настанил в Градец семейството на Борис в общински имот. Ромите са преместени, защото местната власт в Котел не може да се справи с агресията и престъпленията им. Областният управител на Сливен Марин Кавръков припомня, че най-напред фамилията е живеела в село Медвен. На нейните безчинства обаче не са издържали новите собственици на къщи в региона и те са ги прогонили от там. Бившият кмет на Котел ги прибрал, а сегашният ги преместил в Градец. Когато жителите на селото разбрали, че ромите ще бъдат настанени при тях, инициирали подписка. Никой не предприел мерки и не взел под внимание мнението на хората. Стартирала втора подписка, която спряла, защото нейният автор е бил заплашван от ромите. Тази година пет човека са създали инициативна група и през лятото са организирали подписка, в която се настоява селото да бъде освободено от фамилията и тя да бъде върната в Котел. Заради агресията на фамилията обаче подписката е спряна. Подписали са се около 273 души, от които 40-50 човека са от циганската махала. Жителите на селото са изпратили жалби до областна администрация - Сливен, прокуратура и полиция. Те имат намерение да сезират съответните министерства и омбудсмана на България. „Ако и от тези висши държавни институции не получим отговор, ще отнесем въпроса до Хага", казват те.

Марин Кавръков: „Фамилията Борисови е настанена незаконно в Градец"

Ромската фамилия Борисови е настанена незаконосъобразно в Градец. Това потвърждава проверката, назначена от областния управител на Сливен Марин Кавръков по повод жалба от жители на селото. Те искат фамилията да бъде върната в Котел заради агресивното поведение на нейните членове. „Те са незаконно настанени в този имот. Общинският съвет в Котел е гласувал 15 000 лева, с които общината закупува имот и ги настанява там. Това обаче е ведомствено жилище, а в такова жилище могат да живеят служители на общината или фирми от общинската структура", каза областният управител. Той е поискал набор от документи от общинската администрация в Котел, за да извърши проверката. От там са изпратени само някои документи, липсва настанителна заповед. „Случаят е емблематичен, когато местната власт не решава един проблем, а го отлага", каза губернаторът. Кавръков е убеден ,че фамилията трябва да се социализира, но това не трябва да става с непрекъснато местене. „Трябва да има сериозен административен и дори полицейски контрол. Защото в Градец има един полицай, а в Котел са 20. В Градец се чувстват още по-безнаказани и свободни да правят каквото си искат. Фамилията е с редица криминални деяния. „Не приемам аргумента, че те били съдени. Ако трябва сутрин, обед и вечер да бъдат викани да се подписват, но този клан да почувства, че държавата и общината имат отношение. Те са диви, това е асоциална фамилия", допълни Марин Кавръков. Той препоръчва сериозна работа с Борисови и решение къде да бъдат настанени, защото в жилището в Градец са незаконно пребиваващи. Областният управител изрази възмущение, че общината е похарчила 15 000 лева за имот, даден на фамилия, която ще го съсипе. „Тази фамилия катализира процеси, които до сега не са съществували. Имало е разбирателство между българи и роми в Градец. Там, където съотношението между българи и роми е както в това село и има такъв конфликт, могат да се получат много нежелателни процеси, които ще ни създадат много повече проблеми. Освен че вреди, тази фамилия е и лош пример за останалите роми", категоричен е областният управител на Сливен.

Със случая в Градец се ангажира лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след сигнал на Дарик радио. Депутатът Десислава Танева ще го запознае с подробностите.

Засега такава реакция няма.



Тагове:   клетва,   даде,   клан,   губернатор,   тартор,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Киртак
17.11.2010 14:51
Колко ли струва да праснеш циган, особено ако не си го събличал. Колко си струва да праснеш Кавръка отзааад? Нищо не струва, особено ако не си го обичал - циган комуноид.
цитирай
2. анонимен - Разделяй и владей
17.11.2010 17:23
Защо по скоро не ги разделят на по малки семейства защото очевидно са много и не ги населят на отдалечени места едни от други. Така поне няма да са силни и да тормозят хората.
цитирай
3. анонимен - Мурджо
17.11.2010 22:57
Братя българи! Праскайте жените си по-често и им правете деца. От утре да почвате да ги забременявате, а едно семейство да се задължава да ражда по три деца минимум.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698283
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930