Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 14:33 - Джулай под дъжда и църковен Джулай
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 1450 Коментари: 0 Гласове:
0



Ентусиасти на свободомислието от цялата страна отново излязоха да посрещнат слънцето в цялата страна.
image
В Сливен това от няколко години се случва на странно място, каквото е Хамамбаир – от една страна това е лесно достъпно издигната място, от друга е странно за някогашните бунтари да отдават почит на духа на рока и свободата в съседство с паметника на съветските воини, но от трета това показва, че България не е същата. И днес мнозина приветстваха слънцето, въпреки облачното време и валежите на много места.В нощта срещу 1 юли хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. „July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. От своя страна малцина пък знаят, че самата група носи името на странен герой на Чарлз Дикенс. Джулай на английски език означава юли и от там „Юлска Сутрин". Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България, отбелязва БГНЕС. Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват. Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от „старите хипари" решават да започнат да честват „ивнинга" („вечерта" - July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни. Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. А Васко Кръпката отдавна „кръсти” стария си бус Варвара.

 

Днес е първи юли. През последните две десетилетия този квази-хипарски празник все повече се утвърждава и обвива като че в някаква новоезическа пелена. Медиите у нас през последните дни непрекъснато ни поднасят информация за това къде ще има и къде няма да има посрещане на слънцето утре сутринта. А стотина души днес посрещнаха слънцето в храма на Рилския манастир край мощите на св. Иван Рилски. За тях изгревът на вещественото слънце на 1 юли не е по-различен от този днес или вдругиден. Те, а и хиляди други християни се интересуват от Слънцето на правдата и Неговия верен почитател св. Иван Рилски. Защото на 30 юни, през 1469 г. чудотворните мощи на светеца се завръщат с дълго шествие от Търново в обителта на св. Иван, а на 1 юли 1469 г. се отслужва първата света литургия в присъствието на мощите в малкия тогава манастирски храм.
Вчера вечер при залез слънце започна всенощно бдение в манастира, оглавявано от игумена на Рилския манастир, Адрианополски епископ Евлогий. На дясната певница се събраха отбрани наши църковни певци начело с първопевеца Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На лявата певница и тази година имаше гости от Румъния, които пяха преведената на румънски служба на светеца, но са научили редица песнопения и на църковнославянски.
Днес сутринта св. литургия оглави еп. Евлогий, а в нея участваха монасите от обителта и гости-клирици от различни епархии, дошли заедно с вярващи за третия празник на св. Иван Рилски, дошли, за да отбележат по християнски и в съвсем друг смисъл и дух паметта на всебългарския светец.

двери.бг




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1696778
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930