Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 08:15 - Направихме ново ВМРО, защото Каракачанов пазаруваше коалиции
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2010 08:17


image Снимка: plovdivlive.com Председателят на ВМРО-НИЕ и зам.-кмет на Пловдив Петко Атанасов пред vsekiden.com: Г-н Атанасов, каква политика ще води новата партия – ВМРО-НИЕ. Не правите ли дублираща структура на ВМРО?

Защо да е дублираща? Напротив – освобождаваме ВМРО. Ние се казваме Вяра, морал, родолюбие, отговорност – национален идеал за единство.

Тоест да не ви бъркаме изобщо с ВМРО?

Може да ни сбъркате по идеите, които са почти едни и същи с ВМРО. Защото ние сме от 20 години в политиката и сме тук заради тези идеи. За жалост тези идеи не можаха да се осъществят през тези 20 години. ВМРО-БНД се превърна в една оперетна партия, която обслужваше различни политически интереси. Най-голямата цел бе да сключим коалиция, за да вкараме няколко депутата.

За НАПРЕД ли говорим?

Не само. Ако погледнете назад, всичките ни участия са в коалиции. Това беше голямата грешка на Краси Каракачанов, че никога не повярва в нашите сили - че сами можем да направим нещо повече от това, което правихме досега. Освен това не смятаме да повтаряме грешката, да бъдем като коз в ръцете на някой от играчите, които играят политическата игра в България. Да ни вадят, когато сме им нужни, после да ни приберат във фризера за някакви по-добри времена. Ние веехме знамената през 1996-1997 г. и след това в един момент първата коалиция, която беше имахме 2 депутати в ОДС. Така че това е, с което искахме да се отличим – ние ще водим наша независима политика – български патриоти националисти сме. Предпочитаме говора на разума. В България трябва да има политически консенсус- че когато се отнася за национални интереси, всички партийни трябва да отидат назад. Няма да правим шоу, защото не искаме да правим такова шоу. Българският политически живот се превърна в чалга. Ние не искаме да ни сравняват с всички други шоуменски партии или партии от лидерски тип. Затова в началото ще ни бъде по-трудно. Но мислим, че лека- полека разумните хора и патриотите ще предпочетат да се присъединят към нас.

Ще привличате основно избирателите на ВМРО, защото говорите за заложените ценности?

Не само на ВМРО, защо? На всички патриотично настроени българи – това е много по-голям дял от избирателите на ВМРО. Плюс това държим да подчертаем, че кажи речи повече от половината от структурата на ВМРО ще се прелее при нас.

Казвате, че около 3000 човека са се отцепили и идват при вас?

Не казвам, че са, но започват. Вчера от Петрич, днес от Пловдив, Хасково и от други места из цяла България. Този процес ще бъде лавинообразен.

Разчитате, че голяма част от тези хора ще дойдат при вас, а ВМРО-БНД ще останат в малцинство?

Няма значение кой ще остане. Ние оттук-нататък с ВМРО-БНД нямаме никакво намерение нито да водим сблъсъци, нито да делим нещо. Днес дори ни изкараха, че е тръгнали да правим това заради имотите. Нямаме никакви подобни намерения, тъй като нашата партия няма общо с имотите на ВМРО, освен това те не са на политическата партия. Така че нека не бъдем маргинализирани около имотите на “Пиротска” 5 (б.ред.- на ул. “Пиротска” 5 в София се намира централата на ВМРО-БНД) и другите места. Става въпрос за нещо съвсем различно. За чисти принципи на политическо поведение. Зад нас не стоят нито политически групировки, нито имаме чак такива възможности за медийно влияние. Надяваме се да извоюваме такова единствено с идеи.

А как ще отговорите на нападките на Каракачанов – че си купувате партия, че сте спонсори на РЗС и Никола Николов е собственик на имотите на партията на “Раковски”?

Глупости, глупости. Първо – не сме пазарували никаква партия. С г-н Николов се познаваме от доста време и се оказа, че с времето ни се припокриват почти навсякъде политическите разбирания. Точно затова решихме да направим и НИЕ и да преобразуваме партията с новото име. Що се отнася до пазаруване по-скоро пазаруването е от Красимир Каракачанов, защото той пазаруваше коалиции. През изминалите избори той пазаруваше коалиции.

Е, в такива случаи коалициите пазаруват…

Но нали разбирате, че пазарлъкът винаги е двустранен процес. Някой трябва да даде, друг да вземе. Кой давал, кой взимал е въпрос на историята, да реши това. И какво - дали влияние, дали нещо друго. Така че за пазарлъци тук въобще не става дума. Нямам никакво намерение нито да пазарувам, нито да продължавам този диспут с Каракачанов.

Това НИЕ към абревиатурата обаче не е ли губещо, след като проектът не беше много успешен.

Ние вече не сме проект. Не искам да сме проект. НИЕ е много добра абревиатура. Защо да е проект – проект може да бъде някой, който бързо расте и бързо прави шоу програми. Ние не искаме да сме проект и най-вероятно няма и да станем такъв. Ние ще сме една нормална политическа партия.

Да, вече казахте, че няма да се задоволите с няколко депутати в парламента.

Естествено. Коя политическа партия не би искала да управлява? Тези, които се задоволяват с по-малкото и кретат, се обезсмисля тяхното съществуване. Точно затова решихме да правим Конгрес на ВМРО, който мина, защото 20 години като не си направил нищо – или трябва да смениш нещо в себе си и да се обновиш и реформираш. Или просто трябва да прекратиш съществуването в този вид. Решихме да направим промяната – тя не се оказа истинската промяна, защото всичките апаратни игри бяха само и само лидерът да си остане на същия пост. Сами разбирате, че една партия за жалост каквато беше нашата, се олицетворяваше с лидера си – Красимир Каракачанов.

Г-н Атанасов, бившите заместници на Каракачанов - Бойко Ватев, Борис Ячев, които основно искаха нов конгрес и нов лидер, ще се присъединят ли към вас? Лидерът на ВМРО-БНД заяви, че отцепниците са тези, които са били недоволни, че не са избрани в ръководството. С две думи – че пловдивското лоби прави новата партия.

Явно не са гледали както трябва съдебното решение. Нито Бойко Ватев, нито Борис Ячев са членове на партията, нито са на ръководни постове в партията. Те сами ще си преценят и са добре дошли. Защото между другото са хора, които добре вършат работа и то с години. Това са най-работещите ни дейци и депутати от миналия парламент. Така че не виждам тук някакъв проблем. Цялата работа е, че в момента се опитват да вкарат отново топката на къс пас – ние да казваме нещо, те да подават, и обратно, което е глупаво. Нямаме въобще намерение повече да се занимаваме. Напротив – във ВМРО има достатъчно добри и честни патриоти. Ако искаме да работим, може в един момент да стигнем до там да си помагаме. Нямам намерение да водя повече този вътрешнопартиен диспут, или диспут между две партии.

Г-н Атанасов, не се ли притеснявате, че ще объркате избирателите с тези две партии ВМРО?

Избирателят ще избере по-добрия.

Красимир Каракачанов заяви, че ще подаде жалба в съда заради дублирането на името…

Нека да завежда. Държа да подчертая, че регистрацията на една партия е сериозна работа.Това е охранително производство. Извършват се проверки от прокуратура и от съд. Така че при условие, че имаме регистрация… А и той загуби вече едно подобно дело. Но аз съм последният, който ще коментира нещо по този въпрос.

И все пак – кажете нещо специфично, нещо, с което да разпознаваме вашата партия. Казахте вече, че приоритет ще бъдат българите, живеещи в чужбина.

Не, това е един от приоритетите. Приоритет ще ни бъде България. По-различното ще видите в бъдеще.По-различното, което трябва да направим сега, е да се структурираме като цяло. Имаме приета политическа декларация.

Имате изградени структури?

На някои места вече имаме и продължаваме. Ето вчера в Петрич цялата структура на ВМРО-БНД – цялата структура с едно решение на Общинска конференция с 94 делегата се вля в нашата партия. Очакваме подобен процес в цялата страна.

В крайна сметка нямате нищо общо с РЗС?

Не, нито познавам г-н Янев, нито имам нещо общо в случая. И това е пак опит – ето вижте ги тези са онези…Ние нямаме нищо общо с РЗС, но защо не питате г-н Каракачанов за кой гласувахме на миналите избори и кой има общо тогава. На миналите избори бяхме така да се каже присъдружни на РЗС. В случая се получава “Крадецът вика: Дръжте крадеца.”

А с какви големи играчи свързвате лидера на ВМРО-БНД?

Явно с конюнктурните на деня. Ако погледнете каква политика и какви коалиции сме правили през последните години…А има и една приказка – “От прилеп пари ке ми дадеш, маймун ке се сторам…” Тук не става дума само за пари, а за конюнктура.

Вие как ще се отнасяте към ГЕРБ?

Ще бъдем просто обективни. Това, което е хубаво, ще го адмирираме, което не ни харесва, ще го критикуваме. Напълно нормално отношение.

Като дясна партия ли да ви схващаме?

Не, няма да влизаме в тая битка на Левски и ЦСКА. Ще бъдем партия, която сама определя своята политика. По-скоро може да я смятате за консервативна донякъде.

В тая територия има свободно място.

Стига толкова шоуменски истории, трябва малко да се опрем на по-здравите неща в българското общество.

Тук част от пресконференция на новата партия:

Dim lights Download Embed
 



Тагове:   ново,   направихме,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - 101-и Вовода
17.03.2010 08:59
Ако тоя агент Каракачанов се беше махнал от полезрението, нямаше да има разцепление. Той обаче не само, че не са махна, ами почна да върти курвенски номера, като почна да слага свои агенти за ръководители на местно ниво. Тези, които работиха за него преди бяха наплюти и наритани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693074
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031