Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 12:26 - Петко Атанасов лидер на ВМРО-НИЕ: Националният дебат сега е да усвоим еврофондовете, а не кой е педераст и кой си е купил нов апартамент
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 2040 Коментари: 5 Гласове:
0



Националният дебат сега е да усвоим еврофондовете, а не кой е педераст, кой си е купил нов апартамент, каза лидерът на ВМРО-НИЕ пред http://vmro-nie.bg

 image

Петко Атанасов е председател на партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Нацио­нален идеал за единство" (ВМРО-НИЕ). Бивш зам.-кмет по общинската собственост на Пловдив.

Роден е през 1971 г. В Пловдив. Завършил е история и география във ВТУ "Св. Св. Кирил и Ме­тодий". Член е на ВМРО от януари 1990 г. Рабо­тил е като организатор за Централна и Северна България, а също и за Пловдивска област.

Бил е пълномощник на изпълнителния комитет за Централна и Южна Бъл­гария, и е  изградил структурите на войво­дите там.

Влиза в местната власт на Пловдив като зам.-кмет в управление­то на синия Иван Чомаков, а после и при Славчо Атанасов. Преди няколко месеца се оттегли, за да поеме ВМРО-НИЕ. Партията е сред поли­тическите сили, покане­ни да се включат в проекта АБВ на прези­дента Георги Първанов.

 

- Г-н Атанасов, приз­нахте, че сте сред пока­нените за срещата на АБВ на 11 ноември. Какво ще се случи там?

- Не знам. Вероятно ще започне да се обсъжда съ­здаването на новата фор­мация. Но подчертавам, че тогава няма да се учре­дява нито партия, нито някаква коалиция. Ще има само обсъждане. Седмица преди това ВМРО-НИЕ ще проведе заседание на националното ръководство и тогава ще разгледаме отправената покана. Как­вото се реши на съвеща­нието - това ще правим. Мина времето, когато във ВМРО решенията се взе­маха еднолично. Сега се опираме на хората.

- Не се ли притеснява­те, че сред поканените е много шарено - леви, дес­ни, всякакви?

Не, защото в България разделението на леви и десни е измислено, за да се лъже избирателят. През изминалите 20 години сме били свидетели как десни правителства взимат ле­ви мерки и обратно. У нас няма класическо разделе­ние на десни и леви, защо­то няма класическа леви­ца и десница, утвърждавани с години, както е на Запад.

Във ВМРО-НИЕ смятаме, че управлението трябва да бъде прагматично и на първо място  да бъде бъде поставен национал­ният и обществен инте­рес. Повтарям - няма да влезем в мача дясно-ляво ала "Левски" - ЦСКА.

- Какво разбирате под национален интерес?

- Добре направената сметка за България.

- По-конкретно?

- На първо място трябва обществото да се успо­кои и да разберат хората накъде вървим. Защото сега има хаос, породен от псевдореформи. Няма до­бри управленски решения, а само рязане на разходи­те - 20% на общините и т. н. Реформи не се правят, защото никой досега не е изготвил анализ - какво се е случило и какво трябва да се случи. И затова всичко се прави на парче, а нещата отиват все по-зле. Досега всички управления криеха истината от хора­та - било от користни це­ли, било от страх от про­тести. Последното е мно­го характерно за настоя­щото правителство.

Много бързо и ясно трябва да се обясни на хо­рата защо трябва да се затягат коланите и доко­га. За да могат да си пла­нират живота. А сега то­ва просто е невъзможно.

Във външнополитиче­ски план също трябва да защитим националния ин­терес. Примерно за член­ството на Турция в ЕС. Ние искахме референдума "за" или "против" да се про­веде сега. Защото има съ­брани 300 хил. подписа, следователно има голяма обществена подкрепа. Ние обаче повдигаме въ­проса за членството на Сърбия в ЕС. Външният ни министър и премиерът за­явиха, че безпрекословно подкрепят Белград за членство. Това е груба грешка. България трябва да поиска справедливост за сънародниците ни в За­падните покрайнини. Ние имаме признати малцин­ства в две общини - Боси­леград и Димитровград, които Сърбия асимилира доста грубо. Там няма до­ри родилен дом, родилките се пращат на 80 км навъ­тре в Сърбия и бебетата там им се записват със сръбски имена. Отделно българският не се изучава като майчин език, въпреки че сънарод­ниците ни имат право на това по международен договор. Двете общини са сред най-изостаналите в Сърбия, и то съвсем съзнателно, за да предиз­викат обезлюдяване. За да намерят препитание, хората бягат или във въ­трешността на Сърбия, или в България.

Ако отворим и въпроса за българите в Македо­ния.

- Започнахте да гър­мите по списък срещу съседите?

- Не, но ако сега не по­ставим въпросите на ма­сата на преговорите, скоро няма да имаме такъв шанс.  Ние трябва да говорим за тези неща ка­то приятели и братя.

И като заговорихме за национален интерес, не­ка да видим еврофондовете. България има шанс да вземе над 8 млрд. евро до 2013 година. А досега са усвоени 8%, това е ката­строфа?! Ако вървим с това темпо, за остава­щите три години ще стигнем не повече от 20 на сто, което е отчайва­що. Затова основната задача на управляващи­те трябва да е работа по еврофондовете. Това съ­що е защита на национал­ния интерес.

- Добре, но веднага ще ви опонират, че община Пловдив, в която рабо­техте доскоро,е на по­следните места по спе­челени проекти. Един Сопот ни засрамва. Как­во ще кажете?

- Почти всички градове у нас са на този хал. За­щото няма централно изградена стратегия, а се работи на парче и всеки се спасява поединично. Аз затова говоря, че е нуж­на организация и държав­на политика. А това озна­чава обучени чиновници, които, ако трябва, ще обикалят общините, ще пишат типови проекти, но пари трябва да се усвояват. Това трябва да е основният дебат на правителство­то и на обществото. А не кой е педераст, кой имал нов апартамент и други мръсотии от ъндърграунда. Половината от евро-парите да влязат у нас  ще ни изстрелят вън от кризата за кратко време. И тези средства не тряб­ва да отиват само в маги­страли, а и в третоклас­ни и четвъртокласни пъ­тища. Защото цели райони на страната се обезлюдяват и се циганизират.

- Заговорихте като „Атака"?

- Напротив, проблемът не е в циганите, а в усло­вията на живот.

- Ако Първанов е плей-мейкърът в АБВ, вие ка­къв пост ще заемете? Ляво крило, дясно..

- Нашият отбор е Бъл­гария и само ако преце­ним, че тази бъдеща фор­мация се вписва в нашите цели, ще се включим.

- Някак общо звучат аргументите ви. Как така да няма ляво и дяс­но?

- Разделението на цве­тове е много удобен на­чин да се манипулират хо­рата. Затова ние казва­ме, че поставяме интере­са на страната над пар­тийните постулати. За пример ще ви дам плов­дивския общински съвет, където си сътрудничим и с БСП, и с десни форма­ции. Не може да се говори за лява и дясна пенсионна реформа, а "меки" и "твърди" мерки. На България не и трябват сини и червени отбори, а дружина юнаци.

- Вероятно имате предвид дружина Войво­ди?

- Никога не съм искал да ме наричат войвода. Несе­риозно е да се сравняваме с онези храбри мъже, заги­нали за свободата на роди­ната. Днес измеренията са други, пък ако можем с времето да се докажем ка­то войводи - дай боже.

- Ще извади ли ВМРО-НИЕ свои кандидати за президент?

- Идеята ни е да учас­тваме и на президентски­те, и на местните избори като отделна формация.

- Но ако АБВ издигне свои претенденти, как­во ще правите? Ще изле­зете ли от президент­ското ветрило?

- Решението на нацио­налното ни ръководство е за самостоятелно учас­тие, а ако е в коалиция - да сме равноправни партньо­ри.

Разбира се, ако преце­ним, че има достойни кан­дидатури, които можем да подкрепим, тогава ще решаваме допълнително.

-  Примерно посочени от Първанов?

- Аз не мога да гадая как­во ще стане. Нека да мине срещата на 11 ноември. След това ще има и други срещи. В крайна сметка сме самостоятелна политическа сила. Ако ни хареса ще работим заедно, ако не -  ще излезем. Няма нищо сложно.

- Славчо Атанасов ли ще е вашият кандидат за кмет?

- Ние си имаме добър кмет.

- Но той казва, че жена му не дава да се кандида­тира пак?

-  Какво казва жена му е важно, но ще се случи то­ва, което той мисли и же­лае. Ако реши да се канди­датира, той ще бъде на­шият   човек. Нямаме друг.

- Възможно ли е АБВ да застане зад Славчо Атанасов?

- Не знам. Би трябвало да е възможно.

- Из партийните цен­трали вече се говори, че АБВ ще му даде рамо, а в замяна вие ще подкрепи­те техен кандидат за президент.

- Е, стига сметки. Това кой ще подкрепим, повта­рям, ще го реши национал­ното ръководство. Аз още за такива комбинации не съм чувал.

- СДС заявиха, че ще правят Синя коалиция във всички общини в Пловдивско. А вие?

- Някъде ще играем сами, другаде - с партньори. Но се надяваме да спечелим поне 6-7 общини в региона. Сред тях е Пловдив.

- В интервю пред „24 часа" преди няколко ме­сеца заявихте, че ваша­та цел е да управлявате България. АБВ част от тази цел ли е?

- Всяка следваща стъпка ще е към тази цел. Дали сме с Първанов или не, е друга тема. Ние вече 20 години сме в политиката като ВМРО и смятаме, че имаме собствен облик. Въпреки че никога не сме имали т. нар. здрав гръб, никой не ни е финансирал, не сме имали "наши" медии. Всичко сме изградили сами.

- Как реагираха коали­ционните ви партньори от БСП в Пловдив, че вли­зате в АБВ?

- Не сме говорили по те­мата. БСП е голяма пар­тия и сама ще си реши.

- Президентът заяви, че иска прозрачност в парите на партиите. Как се финансира ВМРО-НИЕ?

- Нямаме скрити доходи, ако това питате. Прав е Първанов да иска прозрачност,

защото от спонсорите става ясно чии интереси защитава дадена партия. Примерно защо трябва да има граница от 10 хил. лв. за физическо лице? Нека да дари колкото иска откри­то, а не останалите да ги носи в куфарчета. Публич­на тайна е, че куп пари от­иваха в политическите централи от митнически канали и т. н.

- При вас носили ли са куфарчета?

- Не сме толкова голяма партия, че да ни носят.

- Като казахте за мит­ниците. Преди седмица пушихте нелегални цига­ри под прозорците на Си­меон Дянков. А завчера арестуваха зам.-шефа на "Градини и паркове" Еньо Петров за контрабанда.

- Цигарите ги купихме от масички срещу КАТ в Шекер махала. Но това не е проблем на полицията, а на митниците и Дянков. За­това пушихме пред финан­совото министерство.

Еньо Петров никога не е бил активист на ВМРО. Беше съветник от ДПС, ползваше се с влияние в квартала си. Като човек с авторитет сред ромите той беше назначен в "Градини и паркове", тъй като голяма част от работни­ците са от малцинства­та. Доколкото знам, се е справял добре, умеел е да накара хората да работят, упражнявал е контрол.

- Напоследък коалиция­та с БСП не работи в синхрон. Бламират пред­ложения на администра­цията. Ще изкарате ли до изборите?

- Работим като всяка една коалиция. Нека не правим прибързани изво­ди, а да гледаме генерално на нещата.

- Но ако Славчо Атана­сов остане без подкрепа, как ще изкара мандата докрай?

- Това е трудна ситуа­ция, но ние сме така, от­както ГЕРБ се опитаха да изземат правомощията на кмета. Тогава бяхме принудени да съставим но­во мнозинство. Всъщност по-труден мандат кмет на Пловдив не е изкарвал. Централната власт бло­кира града, принудени сме далавираме и тук в общин­ския съвет, но ще се спра­вим.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - puEVNPmV
24.05.2011 22:17
That's 2 celevr by half and 2x2 clever 4 me. Thanks!
цитирай
2. анонимен - WBuLBSgQYPESbRVgs
25.05.2011 13:54
r3aC1P <a href="http://tkqbwzdesbfz.com/">tkqbwzdesbfz</a>
цитирай
3. анонимен - feofJHNFPfCURhPOiL
25.05.2011 20:10
UEbvDF , [url=http://wzpngsdxbzrm.com/]wzpngsdxbzrm[/url], [link=http://ptscdigbrxfc.com/]ptscdigbrxfc[/link], http://jmypndbiofpu.com/
цитирай
4. анонимен - AmrFoowEZU
28.05.2011 13:41
Ih5TBw <a href="http://qfvepnpivrcl.com/">qfvepnpivrcl</a>
цитирай
5. анонимен - lkPtPBrRpUwOsDJXu
31.05.2011 19:54
wzAV39 , [url=http://fyiknecjqzld.com/]fyiknecjqzld[/url], [link=http://mbdfkatoagzd.com/]mbdfkatoagzd[/link], http://wxpaivjfhehc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698508
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930