Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 13:39 - Неграмотните да не гласуват, останалите – пред урните!
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Във въвеждането на образователен избирателен ценз някои привиждат дискриминация и недемократичност. Тази рестриктивна мярка, обаче не може да се разглежда в духа на липсата на избирателни права на жените в миналото, имуществен или етнически ценз. На първо място в сега действащата конституция напълно естествено са определени права, но и задължения на гражданите. В нея е дефинирано и задължението за минимално образование и тези, които не са го изпълнили не се санкционират по никакъв начин, дори на практика в изкривената българска действителност получават извънмерни права. Тук искам да отбележа, че конституцията не е свещена крава и често българският законодател си позволява да я компилира и направо преписва от други, понякога не съвсем близки до нашите реалности чужди нормативни актове. Вече повече от две десетилетия у нас главоломно се репродуцира неграмотно и маргинализирано население, което безнаказано нарушава закона, снижава развитието и стандарта на живот, като същевременно силно натоварва социалната система и здравеопазването. В същото време тези хора се използват като постоянни донори на гласове с цената на определени отстъпки като негласни договорки с монополистите да не се плаща ток и вода, не без участието да държавните социални служби. Разбира се в мащаб става въпрос за циганско население, но не само, защото в забравени от бога населени места има и неуки граждани с всякакъв произход, които често се манипулират от чиновници и червени и други функционери.
image 
Няма целенасочена държавна и социална политика такива хора да се образоват, социализират и да се контролира раждаемостта сред тях, да не говорим за налагане на дву и три семейния модел на репродукция.

Така на практика повече от две десетилетия на игра на демокрация мнозина от българските избиратели остават непредставлявани, процъфтява купения и корпоративния вот, който спекулира със сигурността и работата на хората. Кукловодите на политическото инженерство използват съзнателно заложените недостатъци на избирателната система и репродуцират проекти, които ловко манипулират медийно, за да може за пореден път да се изстиска максимума от изтормозения и разочарован български избирател. Тези наши реалности налагат според мен въвеждането на избирателния образователен ценз. Публична тайна е, че в много областни градове е невъзможно да станеш кмет без гласовете на циганите. Абсурдно е изборните резултати да бъдат предопределяни от търговията с гласовете на неграмотни хора, които дефакто предопределят бъдещето чрез управлението. Абсурдно е то да се посочва от хора, които само смучат национален продукт и социални и здравни услуги и са превърнали гениталиите си в оръдие на труда. Няма такава държава!

И този позакъснял вече дебат трябва да се състои в нашето общество, както и да се възобнови дебата за задължителното гласуване, което е другата дисциплинираща и ограничителна мярка за купения, корпоративния и манипулирания вот. Редица политически сили повдигаха въпроса, колкото да го използват за имиджова кампания и после всички отново си тръгваше по старому.

Според справка на ВМРО – НИЕ  сега задължително гласуване като практика съществува в 19 държави. Четири от тях са членки на ЕС - за евродепутати задължително се гласува в Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург, така че политиците не мотат да се измъкнат с дежурните оправдания за правила, които Европа ни налага. Суверенно право на всяка държава е да определи своята избирателна система, която най-много съответства на етапа на нейното развитие и даденостите. Още повече, че дори и най-малката глоба за негласуване в условията на перманентна криза ще бъде достатъчен стимул за избирателната активност. Посочването от някои гласуване с празен плик като протест срещу евентуалното задължително гласуване няма да бъде масово явление, защото задължението да посочиш избор не е като задължението да изтърпиш лишаване от свобода, напротив имаш свободата да накажеш и да гласуваш доверие, право от което българския избирател избяга именно заради системата от порочния, така наречен преход.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693020
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031