Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 12:57 - Митрополит Иоаникий не знаел, че е „вербуван”
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 1827 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво досие видях няколко страници там, едни картончета. За пръв път чувам името Кирилиевич (агентурният псевдоним според досието). Никога не съм се подписвал, никакъв донос не съм правил. Това, че някой ме завербувал – той ще си отговаря. Това обяви днес пред журналисти Сливенският митрополит Иоаникий, който бил изненадан от това че има досие и за това пожелал да го прочете.
image
В  София чул, че при беседа с някои отговорни ръководители могат да те завербуват и без да са те питали и без да се подписваш.
„Радостно е да чувстваш вътрешно спокойствие”, каза в изявлението си владиката. По думите му когато се срещнал с посочения в картончето на бившата Държавна сигурност като водещ офицер на няколко митрополити, тогава епископи - Кирил Котов, Иоаникий заминавал на конференция в Шотландия през септември 1986 г., а през ноември свещениците били на конференция в Швейцария.
Иоаникий обясни, че не е тайна, че когато отивали в чужбина са идвали журналисти и политици да информират клира какво е външното положение. Обяснявали политическата ситуация в Европа или Америка.
За сливенския владика по-интересно било, че в картончето пише, че на основание на писмо е разпоредено делото му да бъде унищожено, но не става ясно кой е изпратил това писмо. Иоаникий отрече да е пращал такова писмо или молба, тъй като не е знаел въобще, че има досие.
„Много съжалявам, че това досие, ако е имало такова, е унищожено. Ако стоеше, щеше да се види, че в него няма никакви мои декларации, подписи, доноси и каквото и да било друго”, каза Сливенският митрополит.
Той не е притеснен за себе си, а за паството си, защото „малко или много, трябва да се възстановява Божият образ у човека, ако той е смутен и наранен, трябва да се изчисти и доближи до Бога”.
„Имали сме проблеми преди 10 ноември, кръщавал съм и съм венчавал тайно, но аз съм се молел и съм изживявал духовна борба, каза още владиката и обясни, че е имало опити да разпитват с кого се среща и с кого разговаря”, довери още владиката.
Той каза, че не е пожелал пред комисията по досиетата да прочете кой и какво е писал против него, за да не изживее второ разочарование.
„Който води борба срещу православието ще си носи последиците и трябва да се борим да няма нов разкол, а църквата е била най – силна, когато е подлагана на гонение”, заяви Иоаникий.
Наскоро народният гений на анекдота в града роди следното: Сливен, 80-те години. В коридора на ДС се разминават водещият офицер Марин Кавръков и новоназначеният митрополит Йоаникий. "Добър ден, др. Кавръков", бодро поздравява митрополитът. Кавръков го поглежда втренчено и вика: "Ооо, Кирилиевич, с тая брада не можах да те позная, бе..."...
Малко е объркан времево, защото не подхожда на възрастта на героите или както се чуха коментари по това време сегашният областен управител е носел кафетата но големите шефове в ДС.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1692810
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031