Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 15:53 - В Сливен тръгна дело за гешефти на Карандила
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 2398 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2010 17:35


Дело за гешефти с терени на Карандила и вилната зона тръгна днес в Окръжен съд Сливен. Делото нe приключи днес и бе насрочено второ заседание за 4 ноември, каза зам. председателят на съда и съдия – докладчик по делото Мартин Данчев. Той допълни, че е необходимо да бъдат разпитани над 20 свидетели.

Обвиняеми са бившият шеф на общинската служба „Земеделие" Добрин Банчев, началникът на  Службата по геодезия, картография и кадастър в Сливен Добрин Иванов и като подбудител Жечко Стоянов, по известен като Жечо Брадата.

Окръжна прокуратура - Сливен повдигна 4 обвинения срещу Добрин Банчев. Едното е по чл.282 ал.2 от НК, за това, че в качеството му на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения, с което е допуснал неправомерно да бъде възстановено право на собственост върху гори, находящи се в Природен парк "Сини камъни", местността "Карандила"
image 
и върху земи, находящи се във вилна зона в землището на Сливен. В резултат от осъществената престъпна дейност са били причинени щети на Държавно лесничейство - Сливен в размер на 11 587,00 лв., както и щети на Община - Сливен в размер на 56 610,00 лева.

На Банчев са повдигнати и две обвинения за извършени престъпления по чл.311 ал.1 от НК за съставен официален документ с невярно съдържание.

Добрин Иванов е обвинен в извършени престъпления по служба по чл.282 ал.2 от НК, за това, че в качеството му на длъжностно лице не е изпълнил служебните си задължения, при което неправомерно се разпоредил да бъдат издадени скици за имоти от землището на Сливен. В резултат от осъществената престъпна дейност са били причинени значителни вредни последици за Община Сливен в размер общо на 39 630,00 лв. Срещу Иванов е повдигнато и обвинение за съставяне на официален документ с невярно съдържание.

Жечо Брадата е обвинен в това, че подбудил Добрин Банчев да наруши служебните си задължения, да превиши правомощията си и да извърши неправомерни действия по служба във връзка с възстановяване правото на собственост върху гори в Природен парк "Сините камъни", местността "Карандила". В резултат от извършеното в съучастие с Банчев деяние са били причинени значителни вредни последици на Държавно лесничейство - Сливен в размер на 11 587,00 лв.

 

За тези гешефти Божидар Божков от в-к „Сега” публикува обширно разследване преди година. Ето текста:

 

Как баба Пенка си приватизира Карандила

 

Доклад на ДАНС разкри схемата, по която Брадата и бодигардът му завземат защитения Природен парк Сините камъни и сега правят планове да го превърнат в луксозен хотелски комплекс

В сливенското село Тополчане от 77 години кротко си живее баба Пенка. Дните й минават между къщата и двора. За цялото това време е ходила само в Сливен и един път на Рилския манастир. От работа не й оставало време за много забавления, та и единствената любов й се случила наоколо - оженила се за момчето от съседната къща. Баба Пенка можеше да продължи да си живее така тихо в Тополчане, ако преди четири години не бе решила да възстанови 20 дка гора около селото, която народната власт отнела навремето от свекъра й. От този момент започнали нейните премеждия. Най-напред попаднала в полезрението на няколко тарикати, а това лято от нея се заинтересува и ДАНС.

"Дойдоха едни хора от властта и ми рекоха, че тъй като аз съм била вече собственичката на Карандила, искали да ме питат нещо. Така се уплаших, че после цяла нощ сърцето ми щеше да изскочи. Викам си - трябва някакви бандити нещо да са сторили с името ми, без да знам, и сега сигурно ще дойдат да ме търсят и да ми отмъщават. А може и да ме убият. Не знам как не умрех тогава", кахъри се възрастната жена. В момента Пенка е главна героиня в доклад на ДАНС. Той разкрива механизма, по който една групичка приятели с височайша помощ си присвояват уж защитения Природен парк Сините камъни, част от който е и местността Карандила.

От поземлената комисия обяснили на старицата, че няма как да й върнат в реални граници горите на фамилията. Те били отдавна изсечени, а оформилите се на мястото 20 дка чукари държавата преди време продала на друг. Поради това, с помощта на наследниците си, баба Пенка завела дело в съда с искане да й предоставят равностоен терен в общината. Служителите на ДАНС обаче са установили, че миналата година бившият шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков разрешил на собственика на чукарите да ги замени за горски масиви по Черноморието. Та този случай в момента се разследва отделно.

Веднага щом делото било спечелено, децата на Пенка й докарали човек от Сливен, който броил 11 000 лв. Жената останала с убеждение, че той чисто и просто купува от нея горите, и то на много изгодна цена. "Бях с перде на очите, нищо не виждах, те ме закараха при някакъв нотариус, хванаха ми там ръката и все едно се подписвам. Ама какво точно подписах не знам, сигурно за продажбата", обяснява Пенка. Според доклада на ДАНС тя е подписала пълномощно, с което му дава пълни права оттук-нататък да задвижи от нейно име процедурата по придобиването на равностойните терени. Този човек се пробвал няколко пъти, нищо не успял да възстанови и на свой ред продал пълномощното на Жечо Стоянов-Брадата от гр. Кермен. Според ДАНС Брадата е от близкото обкръжение на сливенския кмет Йордан Лечков и двамата често са засичани на софри из Карандила. Жечо пък изготвил пълномощно на своя охранител Георги Радев и го пратил наред из ведомствата да задвижи процедурата. През това време баба Пенка била разкарвана още два пъти до нотариуса. Единият път, за да поднови старото пълномощно, чийто срок бил изтекъл, а вторият - за да издаде друго, вече на името на Жечо Брадата. Но тя си мислела, че преподписва нови документи за продажбата на гората, тъй като старите се затрили. Така й обяснявали.

Миналия декември охранителят Радев и Брадата се появили в общинската служба по земеделие в Сливен с искане 20-те дка на баба Пенка да се възстановят под формата на три обособени терена с гори не другаде, а точно на най-апетитните места в защитените територии на Карандила. Единият - непосредствено до хотел "Миролио". Вторият - недалеч от Слънчева поляна, а третият - на брега на езерото. Шефът на службата Добрин Банчев обясни пред "Сега", че не можел да им откаже, защото така повелявал законът. "Брадата е в правото си да желае възстановяване на всяко място и ако законът не го забранява, аз не мога да му откажа. Тук законът е спазен изцяло и аз нямам никаква вина", е оправданието на общинския чиновник. Той им резолирал искането, че няма нищо против, ако то бъде подписано и от началника на Районната дирекция по горите (РДГ) Пейчо Върбанов и шефа на лесничейството Александър Василев. Банчев обясни, че не смята за своя задача да сигнализира компетентните органи всеки път, когато някой е решил да приватизира терени на Карандила.

Служителите на ДАНС са установили, че Банчев е замесен в още един подобен случай с Брадата от началото на 2008 г., когато той си присвоил по същата схема други 14 дка, пак на Карандила. Но нито тогава, нито сега шефът на общинската служба по земеделие е счел за нужно да алармира полицията или прокуратурата за това разграбване на парка. Дал резолирания документ на двамата и ги пратил при горските началници да си вземат съответните подписи. Така Банчев погазва чл.14 от Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд и чл.17 от Правилника за приложението му. Там пише, че реституирането на горски масиви или на такива в реални граници става само от комисия, съставена от представители на неговата служба, областната администрация, горските дирекции и лесничействата. Банчев обясни, че не свикал такава комисия, защото решил, че няма нужда.

Още същия декемврийски ден Брадата и бодигардът му цъфнали в кабинета на Александър Василев. Началникът на лесничейството се оказва единственият човек в цялата история, който категорично отказал да се замесва в подобен скандал. Той заявил на двамата, че неговите експерти са на мнение, че е незаконно по този начин с хвърчащи искания да се раздават терени от парка и няма да подпише. Така ги отпратил. Малко по-късно обаче шефът на РДГ Пейчо Върбанов, който му е и пряк началник, му заповядал да сложи подпис под искането им. Директорът на Природния парк Сините камъни Иван Иванов си спомни пред репортер на "Сега", че Василев му се обадил веднага, щом получил заповедта от шефа си. "Той беше видимо притеснен и ми каза: Ваньо, работата е много напечена. Ако не подпиша, с вероятност 95% ще ме уволнят от лесничейството. Ама, ако подпиша, пак ще ме уволнят, че съм подписал незаконен документ, но това ще стане при следващото правителство и вероятността е 70%". Василев наистина е познал. Подписал и за момента запазил поста си. Но на 11 септември тази година новият шеф на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов го уволни. За сметка на това издалият заповедта Върбанов, който смени доста правителства като началник на горската дирекция в Сливен, не бе пипнат.

Върбанов първоначално се направи, че въобще не помни скандала с Брадата. След като безуспешно опита няколко пъти да смени темата, се предаде: "Ааа, сетих се. Аз бегло го минах тогава този въпрос, защото не исках да се занимавам. Ми да, познавам много добре Жечо Брадата. То тогава имаше една суматоха. Те дойдоха и аз, за да ме оставят на мира, сложих там една резолюция на искането им, че сме съгласни. Ама мен за нищо не могат да ме пипнат, защото отдолу няма мой подпис. Аз никога нищо не подписвам". Само че с резолюцията си Върбанов и подчинилият му се Василев също правят компания на Банчев като нарушители на двата члена от Закона.

В ДАНС са установили, че тримата са извършили още едно нарушение

Експертна оценка на възстановените 20 дка е показала, че те струват няколко пъти по-скъпо от терените край Тополчане. Но и това не е всичко - оказва се, че тримцата са издали и документ с невярно съдържание. Единият от възстановените на Брадата терени - този на брега на езерото на Карандила, официално е описан като поляна, а реално е букова гора, което го оскъпява допълнително. Източник от ДАНС каза, че техният доклад е вече пратен в прокуратурата в Сливен за изготвяне на обвинителен акт. От обвинението обаче отказаха да предоставят информация, докато не приключат следствените им действия.

Охранителят Георги Радев обяви пред "Сега", че заедно с Брадата имали сериозни инвеститорски намерения към общо 34-те дка, придобити в Сините камъни. "Една малка част сме решили да препродадем, а другата ще застроим с хотелски комплекси и вилни селища. Но ми се обадете другата седмица, за да ви дам по-подробна информация за строежите", каза той. Радев и Брадата едва ли ще имат проблем да изпълнят намеренията си - досегашният опит на техни побратими в защитения парк Странджа например показва, че няма нищо по-лесно от това да построиш на подобно място онова, което си наумил. Ако трябва, може дори да закриеш парка. Винаги ще се намери съдия, готов да вземе такова решение.

Тази горичка на брега на езерото вече е частна собственост на Жечо Брадата. По документи обаче държавните чиновници са му я дали като поляна.

Добрин Банчев не смята, че е в задълженията му да алармира полицията, когато се извършва съмнителна приватизация на Карандила.

Пейчо Върбанов е напълно спокоен: Мен за нищо не могат да ме пипнат.



Тагове:   Сливен,   дело,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1693122
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031