Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 16:47 - Ябълки по половин кило растат в сливенско село
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 2922 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.09.2010 19:59


Две ябълки правят кило в сливенското село Камен. Около 400 грама средно тежат всички плодове в ябълкова градина край селото, видя Светлана Димитрова от Дарик радио Сливен.  Има и единични екземпляри по 500 грама и нагоре. Диаметърът на плодовете достига и над 35 сантиметра.
image
Ябълките са превъзходни на вкус. Отглежда ги 52-годишната Жужа Стоянова, заедно с двамата си сина и 72-годишния си баща. Жужа
image 
много иска министър Мирослав Найденов да дойде на място и да ги опита и да види какви чудеса има в родното производство. Ябълковите градини са две, общо 50 декара. Дръвчетата на едната са засадени преди 3 години и половина, а другата – преди 2. Всички плодове са сортови -„Равена”, „Мелроуз”, „Флорина”, „Белголден”, „Муцу”, „Грени Смит”, „Златна превъзходна”.
Стопаните твърдят, че площите са торени само веднъж. „ Когато хората видят, че ябълките са толкова големи, ще си помислят, че има много торове. Не е така. Всичко сме постигнали с правилна резитба, поливане, пръскане против заболявания и много труд. Торени са само веднъж”, казва Жужа. Тя ползва консултациите на професор Иван Желев, бивш преподавател в Института по овощарство, Пловдив. Преди седмица той е посетил градините и е останал изумен от продукцията. Споделил пред стопаните, че в България няма градина като тяхната. Освен ябълки, семейството отглежда и 10 декара с праскови, а от следващата година има намерение да засади 100 декара с череши. Жужа по образование е учителка, но не е работила по специалността си. Има частен бизнес в Сливен. Тя е инициатора в семейството. Според нея, ако знаеш какво искаш, разбираш как да го направиш и нещата се получават. Тя не е ползвала субсидиращи програми, а сама е достигнала до днешните резултати. „Всеки втори казва, че държавата му е виновна, не помага и чакат субсидии. Аз не съм на това мнение. Ще бъде добре дошло, ако ти помогнат, ама не значи, че като не са ти помогнали трябва да стоиш и да чакаш. Има и такива хора, на които държавата им помага и те пак нищо не правят”, смята Стоянова. Тя очаква тази година да си възвърне парите, които е вложила и да и останат.
Мечтая да имам хладилна база, да мога да ги  съхраня и декември да ги пласирам . Пазар имам. Хора казват, няма пазар. И ст ова не съм съгласна- не си си търсил пазар. Те едва ли не искат да им дойдат на място ,да им оберат и продадат и да им донесат парите. Пазара ми е с търговци на едро. Искам и за износ да работя.
В същото време неотдавна репортер на Труд видя как в сливенското село Крушаре с огромни ябълки селяните хранят кокошките. Няма къде да ги продадем, казват селяните.
Градината на Жужа се работи от цялото семейство, през активния сезон се включват около 15 души. Тя е оптимист, гледа само напред, знае, че нещата ще станат. Никога не е съжалявала , че започнала. Не е имала почивен ден от много време. Сама отгледала децата си. Единият син е на 28, другия – на 32 години. Участвала е  в благотворителност .
Единственото, което не харесва са субсидиите за младите земеделски производители. Не ги одобрявам. Някой тепърва започва и получава 50 000 лева, за да прави нещо. Болшинството не правели нищо. А който прави нещо и има резултат от работата му, няма право.
Много хора взеха пари по програмите, а нищо не правят. Жужа била икономист на пласмент в сливенското предприятие ЦОЧО.Тогава учила задочно института в Сливен. Има техника на лизинг- 2 трактора, пръскачка, прикачен инвентар. Първата година ,когато засадили ябълките, е имало кражба на около 200 фиданки. после – на още 200, а всичко било оградено. И пак засаждане.
Кметът на Камен Йордан Тодоров казва: „За да има успех в земеделието, трябва да се влага наука. Трябват консултанти, знаещи, можещи хора. Други не знаят кога да полеят, какви сортове да използват. Жужа е умен човек и знае какво трябва да прави. Ябълките са със страхотен вид и превъзходни вкусови качества. Това е градина за пример, от която може да се види, когато се предлага съвременна агротехника, приложение на науката. Трябва да се радваме на хора като нея. Други гледат да си взема субисиите, нищо не правят, купуват си коли, къщи , а не мислят за окрупняване, да развиват земеделие.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1697329
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930