Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 13:22 - Сливенски спортисти се хвърлиха във фонтан без кръст заради гаф на Богоявление
Автор: dodoiv Категория: Регионални   
Прочетен: 3214 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2012 13:30


Гаф от липса на координация между общината и клира помрачи Богоявленския ритуал в Сливен. Около 40 граждани, предимно журналисти, общественици, общинари, млади хора и поделение на охранителна полиция напразно чакаха
image
коло половин час някой да хвърли кръста в центъра на Сливен. Оказа се, че някъде се е скъсала координацията между общината, митрополията и клира от катедралния храм „Св. Димитър” и ритуалът, който бе обявен за 11. 30 часа, всъщност се е състоял между 10 и 10. 30 ч и е изпълнен от отец Павел. Полицията и общинарите също знаеха за предварително обявения час, както и гражданите, които го бяха научили от медиите. След като се разбра, че свещеник няма да дойде двама млади спортисти изпълниха ритуала без кръст и се хвърлиха в плитките води на езерцето от отдавна неработещия фонтан до сградата на общината в Сливен, където от много години насам Богоявленският кръст се хвърля. Двамата младежи – Мартин Михайлов и Петър Рахнев,
image
23 и 24 годишни, които се занимават със спортно катерене, бягане и алпинизъм, пожелаха на всички здраве, единият счете действието си за своеобразен протест.

 image

Едното от момчетата успя да хване кръста миналата година, сега заради объркването нямаше този шанс.

Отец Павел обясни първо, че така му е наредено от секретаря на Сливенска митрополия Вълкан Янев, а после от предстоятеля на храма отец Красимир Генов, а общински служител обясни, че напротив всичко е било съгласувано със секретаря.
В езерцето пред общината вода има единствено по Йордановден и всяка година мераклиите се сборват във вода с ниво малко над глезена. Някои през годините бяха изработили тактика, която разбира се няма нищо общо с плуването. Строителят Златко Георгиев, бивш футболист, бе неколкократен победител. Преди две години в ритуала участва и жена, въпреки, че обикновено църквата не допуска такова участие. Вяра Петрова, тогава камериерка в един от хотелите на Лечков се съблече по бански, но не успя да хване кръста.

Секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев отдавна се опитва да прокара идеята ритуалът да се извършва на река Асеновска в района на моста северно от Централния пазар. Преди 9 септември 1944 година кръстът е бил хвърлян в тази река, по-известна като Куруча, след това ритуалът, разбира се не се е провеждал до началото на „прехода”. Янев предлага в района на Клуцохорския мост улеят на реката да се вдигне с един метър и преди Богоявление да се прави изкуствено завиряване със савак. Тогава владиката ще може да хвърли кръста от моста отвисоко. Необходимо е водата да бъде поне до кръста, за да се получи истинско състезание.

Ако общината организира това, ние ще организираме по-тържествено честване на празника, включително с литийно шествие от сливенските църкви и така да се събере целия град, смята секретарят на митрополията. Общинарите, обаче отговарят, че не може да се направи, защото не е залегнало в проекта на едно от прословутите напоследък в различни български градове „водни огледала”. Днес в езерцето все пак кръстът е бил изваден от 13 годишния Мартин, като там според свещеника са влезли 5 младежи.

В някои села край Сливен кръстът се хвърля в Тунджа. Миналата година той потъна в тъмните и води край Самуилово, точно когато празникът за пръв път бе възстановен в автентичния му вид. Четири яки млади момчета дълго го търсиха в ледените води. Дни след това не успяха и опитите за пресяване на тинята и пясъка с техника.

На днешния Йордановен бе отслужена Богоявленска литургия във всички храмове, а бойните знамена на Центъра за подготовка на танкови подразделения бяха осветени от отец Йоан Петров, който някога бе военослужещ.

По традиция на Йордановден сливенският митрополит Иоаникий и днес участва в празнуването на Богоявление на брега на морето в Бургас.   





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1696650
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930