Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2009 11:13 - Призоваха ни да празнуваме до последен дъх
Автор: dodoiv Категория: Забавление   
Прочетен: 2376 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.12.2009 11:18


„Празнувай до последен дъх!” Това не е модерно изобретение на някой нов д-р Менгеле, нито ужасяващ холивудски хорър, нито част от световния заговор.

Този призив отправя към гражданите и гостите на Сливен Драматичен театър „Стефан Киров” в своя празничен транспарант.
image
Настойчивата поскана за създателите си някак си логично следва след традиционния поздрав „Весела Коледа”. Тези „висши” анакреонтизъм и епикурейство предпоставят последното издихание като естествен завършек на веселието.

Едва ли обаче творческата инвенция на създателя на посланието е целяла чудовищното обобщение да призове християните да последват филипинските фундаменталисти и още по Коледа, да се саморазпнат, за да съпреживеят  мъките на Спасителя, вместо да се радват на Светлото Рождество.

Научихме, че след дълго умуване креативен съвет е одобрил заветния надпис да бъде нещо като лого на серията от празнични инициативи на театъра и едновременно с това да привлича интереса към храма на Мелпомена, макар и да няма чудесния и магичен рекламен ефект на вдигането на самолета. По-скоро се долавя далечен отглас на вакхичестата традиция и тракийския Орфизъм.

Един по-дълбок анализ и прочит на тази фасадна възхвала на вакханалията, обаче би ни подсетил, че вероятно мениджърите на театъра планират серия от постановки на класици на некроестетиката като Аполинер и дьо Сад. Такъв подход се родее с т. н. подготвяща и загатваща реклама, която заостря очакването, че нещо по-голямо и важно ще последва. По този начин у празнуващия до летален изход последовател на призива остава елемент на надежда, че и той чрез такова едно брутално празнуване едва ли не ще стигне до своята Голгота

Празнувай, народе! И както казват моят приятел Сашо Касиянов и едно чалга парче: „Като сме безделници, да не сме без празници!



Тагове:   Сливен,


Гласувай:
0



1. анонимен - Разгащени културтрегери ни възпитават в култура
26.12.2009 11:41
Браво! Съветът наистина е бил свръхкреативен! Все пак, ако има в България и съвет за добрия тон в културата (вероятно към Министерството на културата), нека членовете му да направят справка в медицинската литература за това как да направим диференциална диагноза между повишената креативност и шизофренната свръхактивност или маниакилната хиперактивност ... Но при многобройните примери-изцепки в празничната програма на националните телевизии, едва ли на някой от блюстителите на културата ще му направи впечатление сливенската активност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1698547
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930