Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 20:19 - Кукери бръснаха ергените и млатиха момите на Тодоровден
Автор: dodoiv Категория: Забавление   
Прочетен: 1235 Коментари: 4 Гласове:
1



Кукерите обърнаха света в типичен, запазен български карнавал в сливенското село Глушник навръх Тодоровден. Над 100 къщи бяха обиколени от дружината, като навсякъде изпълниха ритуала според обитателите. По традиция след 10 часа маскираните плъзват по улиците и шофьорите карат на полусъединител, защото е невъзможно да отместиш човек с гугла, козяк и хлопки, защото той е символ на магическата практика на превъплъщението в демон, за да бъде той отблъснат през цялата година. Всяка срещната жена бива млатена с т. н. помет като фалически символ за плодородие и сексуално здраве. Ергените биват обръснати и начервени от кукерската булка, която винаги е преоблечен мъж, с дървена сабя. И тази година главните персонажи двамата Ивановци и Златко, които са съответно попа, булката и младоженеца бяха посрещнати от стопаните с вино и мезе. За незапомнена поред година историкът Слав Славов бе обръснат,

image

благословен с хули и му дбе дадена възможност да се огледа като знак за инициация в триъгълника под полата на булката.

image

През това време попът разгръщайки имитация на библията запознава по-любопитните с неочаквано порнографското съдържание на нейните страници.

image

Дружината обръща правилата и морала в един-единствен ден от годината, за да бъдат те действащи до следващия карнавал. Така например цялата галимация строго се охранява от стражар, който често е в милиционерска униформа от годините на социализма.

В Глушник мало и голямо участва в празника, като всички са заразени до такава степен, че момичетата гонят момчетата с помети, като обръщат дори кукерските правила, които повеляват кукерите да са мъже.

image

Малката Божанка бе кукерка за трета поредна година. Някои малчугани дори бяха закачили на пометите си вместо традиционната тук заешка или ярешка кожа прастмасови шишета.

image

Кукерската дружина на селото неведнъж е печелила награди от фестивали, но по-важното е, че това е един празник, който ни помага да запазим традициите, колкото и това да е трудно днес, смята секретарят на читалище „Просвета" Златка Пеева. През тази година те отново се готвят за отличие на маскарадния фестивал "Кукерландия" в Ямбол.

За февруарския маскарад в селото се събират десеторно повече хора от жителите, защото почти във всяка къща има гости, а и се завръщат хора, преселени в цяла България и дори от чужбина.Магическите практики продължават през целия ден, а вечерта на селския площад се събира цялата дружина, която „оре" и засява мегдана, сериозно побийва за здраве насъбралия се народ и накрая извършва нещо, което местните наричат „мезето" на празника. Върху народа се изсипва една смешна вулгарна тирада от мръсни приказки, за които се вярва, че ще донесат на празнуващите сила и възпроизводство през цялата година, както и плодородие и берекет във всяка къща.



Тагове:   Тодоровден,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - KtYKrYFd
25.05.2011 05:58
I'm out of league here. Too much brain power on dislpay!
цитирай
2. анонимен - iyhUysfgziKcgxNKo
25.05.2011 14:38
YQDPNA <a href="http://xowhpiwvbzjp.com/">xowhpiwvbzjp</a>
цитирай
3. анонимен - JTtXVxJfQQOaIn
26.05.2011 18:13
GaHvnb , [url=http://dizhxedqbbfl.com/]dizhxedqbbfl[/url], [link=http://fiyvclwtqxlv.com/]fiyvclwtqxlv[/link], http://ldrgpjxbzzal.com/
цитирай
4. анонимен - KjJhvTNTZxce
28.05.2011 17:45
ALVpus <a href="http://ciccaqdzpuof.com/">ciccaqdzpuof</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1699434
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930