Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 17:07 - 500 дози сперма от биволи ни поръчват от Австралия
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 2451 Коментари: 0 Гласове:
0



500 дози семенна течност от биволи искат за разплод от представителство на световна корпорация в Австралия, за да се направи пробно осеменяване, съобщи  доц. Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството.
image
Ако се окаже, че там популацията се развие добре потенциалните инвеститори са изразили готовност да продават материал от българската селекция по цял свят.

Как да се разрасне биволовъдството в Сливенска област и ролята на селекционния център обсъдиха на среща при областния управител Марин Кавръков, представители на земеделските служби, контролни институции и биловоъди от областта.

На срещата бяха поканени представители на японска банка с цел кредитори и бизнес да се заинтересуват от възможността за инвестиции в отрасъла с цел износ на продукти.

България много трудно може да се конкурира с Германия, Швейцария и Франция в областта на говедовъдството и производството на мляко и млечни продукти, смята Кавръков. Той заяви, че страната може да изнася в ЕС биволско мляко като единствен продукт в сектора без ограничителен режим и млечни квоти.

Според доц. Николов българските фермери все още са неориентирани, а смисълът на пазарната икономика е да се търсят алтернативни отрасли, които биха се развили по-добре и ниши, които са останали.

Популацията на българските биволи и много по-високопродуктивна от тази на отглежданите в Европа срдиземноморски биволи. 1200 литра достига млечността на българските биволи, като селекцията по подобряване на млечността е започнала преди около 70 години с вкарване на най-добрите азиатски популации, за да се стигне до създаването на кръстоската българска мура, която се отличава с много добра устойчивост. По-голямата част от популациите в Аржентина и Боливия са създадени след внос на български биволи през 80-те години на 20 век. Българските биволи са устойчиви на различни болести и „луда крава”. При синтеза на млякото радиоактивните елементи се задържат във вимето на животното.

В момента българската популация биволи силно намалява и мъжките влизат в родство за това са необходими спешни мерки и на държавно ниво да се търсят пазари и стимули, каквито липсват за сектора в ЕС. Темата трябва да намери отражение в законодателството, независимо дали цели развитието на ферми или водене на социална политика, смята доц. Николов

Биволовъдите биха могли да кандидастват за 200 евро на животно по европейска мярка за екологично животновъдство.



Тагове:   австралия,   сперма,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1701534
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930