Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 12:44 - 70 предмета спасени от иманярите в Сливенско
Автор: dodoiv Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
0



"Успяхме да спасим общо около 70 предмета от българското културно-историческо наследство за поколенията. През тази година е героизъм да се отделят средства за разкопки", така ръководителят на експедиция ТЕМП Диана Димитрова

image
на снимката Диана Димитрова и Георги Кюпчуков
благодари на съдействието на община Сливен за станалото възможно, макар и кратко археологическо лято 2010.
Според Димитрова дни преди археолозите да отидат на обекта Крастава могила край Драгоданово е имало пресен иманярски изкоп, дълбок 8 метра с входящ отвор 5 на 5 метра.
Много странно е,че никой не ги е видял, защото могилата е край пътя. Но още първата вечер когато се появихме ние, по сигнал на бдителни граждани полицията дойде да ни провери. Очевидно се знаят хората, които са копали, но явно трябва да бъдат хванати на място, за да се приложи някаква санкция", коментира спътницата на покойния д-р Китов. Тя отдаде посегателството на предварително обявеното в медиите място на разкопките: "Ако още 1 година иманярите ни проследят какво правим, ще станат експерти в работата".
Иманялите обаче не уцелили богат гроп, вкопан под повърхността. В Крастава могила архолозите разкрили високо в насипа две ритуални площадки с керамични съдчета и една глинена лампа от средата на ІІ в.сл. Хр. от Римската епоха.На нивото на околния терен върху стария хумус са намерена ритуална площадка с много счупени керамични и стъклени съдове. В центъра имало огнище с паничка, която е възстановена и тънкостенна чашка. Северно оттам, почти до материка е открит богат гроб в едностъпална яма, в която имало добре запазени след трупоизгарянето греди от кладата. Според Димитрова там е погребан знатен тракийски аристократ.По останките може само да се предполага, че става въпрос за женско погребиние, защото няма никакво оръжие, а намереният златен пръстен е с много малка халка и върху него има гема от ахат с изибражение на пчела, а тя в древността е символ на плодородието и през Римската епоха понякога замества изображението на Богинята Майка.Гробът е съдържал, златна обеца и златна лумула /висулка/ от рядък тип, златна пластинка и рядка двуфитилна глинена лампа.
Сред най-ценните предмети за историческата наука са бронзов леген върху три крака във форма на сфинксове, вероятно изпалзан за ритуални преливания.
Основния извод е, че траките са спазвали своите традиции и през Римската епоха и са били еманципирани и материално независими от централната власт.
Предстои намерените предмети да бъдат реставрирани и консервирани.Общо разкопките тази година струваха 80 хиляди лева.
Амбиция на Регионалния исторически музей е последният етаж да бъде превърнат в трезор, каза директорът Георги Кюпчуков.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1701235
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930