Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 14:30 - Новият избирателен кодекс - опит за служебна победа на управляващите
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 1547 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2010 15:01


Новият Изборен кодекс се опитва да спечели служебна победа за управляващите от ГЕРБ. Това каза на пресконференция председателят на предизборния щаб на ВМРО - НИЕ Борис Ячев

image
© снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова  
, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според Ячев амбицията, което ГЕРБ си е поставила със спечелването на изборите миналата година, че основно ще ремонтира изборните закони в позитивна посока, не се е осъществила. Според Ячев сериозно притеснение буди премахването на възможността на малки населени места с под 500 души население да избират свои кметове. От ВМРО-НИЕ заявиха, че около 35 % от населението в България живее именно в такива населени места тези хора са лишени от право на глас, от правото да избират и да бъдат избирани за кметове. Според Ячев - мотивът на управляващите, че така ще се спестят пари, е смехотворен. В тези малки населени места ще бъдат назначавани кметски съветници, които също ще получават заплата. „Целта е ясна – там, където ГЕРБ спечели общински кметове, служебно да се назначават кметски наместници и властта да се прехвърля автоматично върху по-малките населени места”, каза Ячев.
С Избирателния кодекс се намалява административно с 20 % броят на общинските съветници. Подобна мярка не може да бъде наложена без сериозен дебат и без позиция на ГЕРБ относно териториалното разпределение на селищата в страната, каза Ячев. Според ВМРО-НИЕ - намаляването на броя на общинските съветници цели ГЕРБ да си осигури стабилно присъствие и мнозинство в общинските съвети. „Целта е ясна - местните общински съвети да бъдат образ и подобие на парламента - да има не повече от 3-4 големи парламентарно представени партии, които чрез този Избирателен кодекс ще наложат своето присъствие”, каза Ячев.
„Управляващите от ГЕРБ и „Атака” не успяха да наложат в новия Изборен кодекс ограничаването на възможността за гласуване в чужбина в секции, които могат да бъдат формирани навсякъде. Добрата идея да бъдат откривани секции само в дипломатическите служби в чужди държави, ГЕРБ не посмя да го наложи, подчерта Ячев.
С намаляването на броя на общинските съветници ГЕРБ показва, че в България има само псевдореформа, каза председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов. По думите му новият Избирателен кодекс не решава проблемите на свободата и демократичността на българските избори.

 

Амбицията на ВМРО - НИЕ за местните избори е партията да има присъствие в повече от половината общини в България. Това каза на пресконференцията председателя на предизборния щаб на партията Борис Ячев. По думите на Борис Ячев - решението за самостоятелно участие на местни и президентски избори е важно, защото в момента ВМРО-НИE е най-широко представената в местната власт извънпарламентарна политическа формация.

ВМРО-НИЕ има свои кметове на общини, кметове на населени места и общински съветници в 72 общини на страната. Вторият по големина град – Пловдив се управлява от кмет, който е член на Националното политическо ръководство на ВМРО -НИЕ. „Амбицията ни е на следващите местни избори този резултат да бъде удвоен и да имаме присъствие в повече от половината общини в България”, каза Ячев. В момента в партията се обсъждат кандидатурите за кметове на Пловдив, Русе, Варна, водят се разговори за кандидат-кмет на София. „Това ще бъдат хора, които са публично познати, хора с висок обществен статус и съм убеден, че нашият резултат ще бъде повече от успешен”, заяви Ячев. По отношение на идеята за самостоятелно участие на изборите, той каза, че тя е продиктувана от факта, че ВМРО-НИЕ има близо 400 структури, с които партията има представители във всички общини в България, от сегашното присъствие на партията в местната власт и амбицията местни коалиции да се сключват само по изключение.



Тагове:   победа,   опит,   новият,   кодекс,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Пиянството на един народ
26.01.2011 08:41
“ПИЯНСТВОТО И… МАХМУРЛУКА НА ЕДИН НАРОД”
от 1989-та…

Двадесет години “преход”….?! Към… Същото!
Двадесет години “реформи”….?! На… Нищото!
Двадесет години обещания…..?! От… Същите!
Двадесет години надежда….?! За… Нещото!
Двадесет години чакане …..?! За… Нищото!
Двадесет години избори….?! Без … избор!!!
Двадесет години “гласуване”…?! Като на…хазарт!!!
СЛЕД ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ…..вече и една,
ПАК Е СЪЩОТО И ПАК СА СЪЩИТЕ!!!
Един вожд, една партия и…“ченгета” със самочувствие на недосегаеми, които брутално и безцеремонно демонстрират, че цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа; че държавата не принадлежи на българските граждани; че наложената политическа и избирателна система произвеждат власт, която не е нито по волята, нито за интересите на народа;
че исконното човешко и гражданско право на избор е само хазарт, в който ние българските граждани /избирателите/ мълчеливо и безропотно можем единствено - да даваме или продаваме своя глас за вече избраното от властващите!
А преди двадесет години, даже и една, обещаваха ПРОМЯНА!!!
Обещаваха ДЕМОКРАЦИЯ!!!
Обещаваха прозрачност, открито управление, справедливост и благоденствие”;
ОБЕЩАВАХА И…”ИСКАХА” ВЛАСТ!!!
И НИЕ …”ДАВАХМЕ” ВЛАСТ с надеждата:
Да бъде “Времето наше”;
Да има “Сполука за България”;
Да дойде “Новото време”;
Да сме в НАТО и Европейския съюз…
Дадохме ВЛАСТ: на Филип, на Жан и на Иван,
на Симеон, на Сергей и на Доган..!
А днес и на Бойко!
И… КАКВО? ДАВАХМЕ ВЛАСТ И ЧАКАХМЕ!
ЧАКАХМЕ И М Ъ Л Ч А Х М Е!!!
Ликвидираха българското селско стопанство! МЪЛЧАХМЕ!
Унищожаваха горите и горската промишленост! МЪЛЧАХМЕ!
Продаваха земята ни на чужди граждани и държави! МЪЛЧАХМЕ!
Предоставяха свещената българска земя и нейните богатства за благото на чужди народи и държави! МЪЛЧАХМЕ!



Разгромяваха българското машиностроене, военно-промишленото производство, производството на електроника, енергетиката и хранително-вкусовата промишленост! МЪЛЧАХМЕ!
Наложиха хаос в банковата ни система и ограбиха парите на народа! МЪЛЧАХМЕ!
Предателски предоставяха територията на България и българската армия за постигане на чужди военни, икономически и политически интереси, а националната сигурност и суверенитета на държавата в пълна зависимост от тези интереси! МЪЛЧАХМЕ!
Принудиха младите хора да напуснат България и да търсят правото си на труд и реализация в чужди държави! МЪЛЧАХМЕ!
Днес когато сме равноправен член на Европейския съюз, цената на труда на българина в България е десетки пъти по-ниска в сравнение с тази на европееца - СРАМНО Е, но… МЪЛЧИМ!
Днес повече от половината млади, работоспособни и здрави българи са без работа и постоянни доходи и не създават семейства главно поради икономическа обреченост! МЪЛЧИМ!
Предизвикаха фатален за българите демографски срив – СТРАШНО Е, но МЪЛЧИМ!
Сториха така, щото днес в България:
- да се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана, жестока престъпност - МЪЛЧИМ!
- да нямаме гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини - пак МЪЛЧИМ!
- да нямаме сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом – УЖАСНО Е , НО МЪЛЧИМ!
Убиват децата ни! МЪЛЧИМ!
Правят децата ни неграмотни! МЪЛЧИМ!
Подслушват ни със СРС-та! МЪЛЧИМ!
Организираната престъпност и корупцията са в своя апогей! МЪЛЧИМ!
Направиха ни чужденци в собствената си държава! МЪЛЧИМ!
За 21 години външният дълг на България нарасна с пъти! МЪЛЧИМ!
За 21 години валутен борд и финансово-икономически диктат, България е под пълна икономическа и политическа зависимост от външни фактори! МЪЛЧИМ!
За срам и позор продадоха България за един лев!!! НИЕ пак МЪЛЧИМ!!!
Бедността на българите и в икономически и в духовен аспект непрекъснато катастрофално се задълбочава! НО…ТЪРПИМ и МЪЛЧИМ!!!
Още по-лошото, БЪЛГАРИНЪТ вече НЯМА МЕЧТИ! ОБАЧЕ, НИЕ МЪЛЧИМ!!!
Двадесет и една години преднамерено ни разделят и противопоставят посредством измислени партийно-идеологически и етнически модели с разните му там партийни ЕООД –та и ни лишават от основни конституционни, граждански и човешки права! ТЪРПИМ И МЪЛЧИМ!




Днес Ние, гражданите на България нямаме и никога не сме имали реални избирателни права! Дори нямаме право на мнение! За двадесет и една години в България не е проведено нито едно всенародно обсъждане, нито едно допитване до народа, нито един референдум! МЪЛЧИМ!
В продължение на 21 години елита на управляващите политически партии в България, самопровъзгласил се за “политическа класа” направи всичко възможно и си присвои изключителното право безконтролно да формира и осъществява цялата власт в държавата, съобразно собствените си идеологически, икономически, корпоративни и тясно партийни интереси, да нарушава Конституцията, грубо и безцеремонно да потъпкват народния суверенитет, човешките ни и избирателни права, да се отнасят към нас, избирателите, суверена в българската държава, като към безлична маса от хора наричайки ни пренебрежително “гласоподаватели”, “електорат”, “електорални единици”..! НИЕ МЪЛЧИМ !!!
Превърнаха ИЗБОРИТЕ в хазарт! МЪЛЧИМ!
Нещо повече, Върховната законодателна институция на българското общество /Народното събрание/, вместо работеща институция на демократизма, на народовластието, на гражданите, преднамерено стана придатък и инструмент в ръцете на олигархия за реализиране на собствените й интереси. В инструмент за потисничество, корупция и безконтролно властване! Законодателството и държавната власт, вместо да се осъществяват в интерес на България и нейните граждани, целенасочено обслужват интересите на чужди икономически и политически субекти. Узурпирала целият властови ресурс в държавата, управляващата политическата класа затлачи демократичното развитие на българското общество и наложи диктатура на олигархична основа. Фактически “изборът на народа” е изборът на олигархията. ТЪРПИМ и МЪЛЧИМ!!!
И днес “ИЗБОРЪТ” на гражданите на България, е изборът на властващите! Изборът на Бойко!!!
Така е уважаеми български избирателю.
Ако БОЙКОВАТА ОБЕЩАНА ПРОМЯНА е “новия” Избирателен кодекс значи тя ще е както според народната мъдрост:“Пременил се Бойко, натъкмил се Бойко – погледнал се… пак си е Бойко”!
Очевидно, ФИЛОСОФИЯТА на “новия”избирателен кодекс с нищо не се различава от философията на досега действуващите “избирателни закони”:
Първо, защото “избирателния кодекс” не е за радикални промени, а за повърхностна незначителна козметика както на политическата така и на избирателната система, за утвърждаване и по-нататъшно укрепване властовите позиции на наложения партийно-политически модел / модела на политическите ЕООД – та/, на властващите ДНЕС субекти.
Второ, “реформирана” така избирателната система пак ще ражда това, което е раждала до сега – безразличие, апатия, ниска обществено-политическа и избирателна активност. Тя не осигурява свободен и осъзнато ангажиран избор, а гласуване за вече избраното от власт имащите.



Не веднаж сме декларирали, че грубо се нарушава чл.6 на българската Конституция, който не допуска привилегии или ограничаване на права включително и по политическа или партийна принадлежност! Въпреки, че текста на този конституционен член е вмъкнат дословно в кодекса , на практика безапелационно се осигуряват, НЕ, гарантират се, привилегии за партиите!
Нещо повече за една конкретна партия – тази която е на власт и е автор на този така наречен кодекс, като още повече се ограничават правата на гражданите и свободните граждански формации!
Ако действително депутатите на Бойко Борисов, а и не само те, бяха радетели за промяна в политическия модел, радетели за демокрация, то непременно трябваше да са дълбоко убедени и да се съобразяват с това, че единствено народът е, този който дава власт и никой не може да се поставя над НЕГО, че без участието и съгласието на целият български народ не може да се решава съдбата и бъдещето на БЪЛГАРИЯ. Със сигурност нито те, нито Борисов са убедени, защото и те както прежде властващите не желаят да питат народа! Да се съобразяват с неговите интереси, с неговата воля!
И сега, както винаги правилата на избора се определят и налагат от тези, които са на власт и искат власт! А тези, които следва да избират и единствено дават власт, нямат думата! Преднамерено се лишават избирателите от право да участвуват пряко, както в определянето на правилата за даване на вота, така и за активно участие в организирането, провеждането и контрола на изборния процес!
И сега привилигировано се предоставя изключителното право за това, единствено на тези, които са на власт и отново искат властта! По точно казано, избирателите се задъжяват да избират по правилата на тези, които искат непременно да бъдат избрани!?А тава е диктат! ТОВА Е ДИКТАТУРА!
ДИКТАТУРА за която задължително се “гласува” 99.99 %
ПАК Е СЪЩОТО И ПАК СА СЪЩИТЕ!!!
А НИЕ, българските граждани, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, СУВЕРЕНА в българската държава ПАК …и ПАК… и ПАК…, за кой ли път мълчаливи, равнодушни, робски смирени и търпеливи, чакаме за да “гласуваме” по сътворения от властващите днес “избирателен кодекс”! ЧАКАМЕ месията, който с гръмки и възвишени обещания отново ще дойде на бял кон за да ни поднесе на тепсия мечтаната свобода и благоденствия!!! ДО КОГА???
Изминалите години след 1989 – та доказаха порочността и безпереспективността на партийно-идеологическата система на управление на обществото. Епохата на нейното господство е епоха на диктатура, демагогия, пладнешки грабежи и нищета. Епоха, в която демокрацията /народовластието/ само се декларира, а властта се осъществява ОТ и ВЪВ интерес на определени партийно-политически и икономически групировки.





Няма и не може да има друго определение за разрухата в икономиката, за социалната нищета и духовния упадък, за липсата на държавност, за неспособността и нежеланието на държавните институции да се справят с престъпността, за растящата несигурност и увеличаващия се брой на имигриращите от България, за потъпканите конституционни, граждански и човешки права на българите, за отнетият държавен и народен суверенитет, освен НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
Няма и неможе да бъде наречено друго това МЪЛЧАНИЕ, това РАВНОДУШИЕ, това ТЪРПЕНИЕ, това ПРИМИРЕНИЕ, това БЕЗДЕЙСТВИЕ освен “ПИЯНСТВО”! Пиянство, при което и тялото, и волята, и съзнанието са живи, но не са в състояние да действуват въпреки надвисналата пропаст, въпреки нуждата за оцеляване! Пиянство, при което стоиш, не помръдваш и чакаш някой да дойде, да те хване за ръцете и да те поведе!
ДО КОГА ЩЕ Е ТОВА ПИЯНСТВО!!!
ПИЯНСТВО НА ЕДИН ЦЯЛ НАРОД!!!
МОЖЕ БИ ДО ТОГАВА ДО КОГАТО НАБЕРЕМ КУРАЖ ЗА ДА ИЗКРЕЩИМ:
ДА СИ ВЪРНЕМ ВЛАСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ!



Марин Станев – Председател на Съюза на българските избиратели
цитирай
2. анонимен - Е да де, ама с крещене не става
28.01.2011 13:09
Минахме го това упражнение. Друго?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1701545
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930