Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 16:26 - ВМРО – НИЕ започва кампания срещу унищожаването на българското село
Автор: dodoiv Категория: Политика   
Прочетен: 24372 Коментари: 30 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2011 09:22


Партия „Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален Идеал за Единство” (ВМРО - НИЕ)
image
започва кампания „Другата България”, свързана с проблемите и процесите на разпадане и маргинализиране на малките населени места, съобщиха от партията. ВМРО – НИЕ ще разработи програма, съвместно с антрополози, демографи, икономисти и др., за възстановяване на българското село, малка община и град, съобщи официалният сайт на партията http://www.vmro-bg.org/.

ВМРО – НИЕ ще закрие показно утре – 16 февруари, в 10.00 часа село Любен, област Пловдив, съобщиха от партията. Закриването на селото е част от цялостната кампания „Другата България”. Чрез нея ВМРО – НИЕ се стреми да онагледи пълната абдикация на държавата от грижата за малките населени места. На малките села в България им се отне: правото сами да избират кмет; нямат право на здравеопазване; ще им се затворят пощенските клонове; нямат добра инфраструктура, както и връзки с общинските центрове.
От ВМРО – НИЕ предупреждават: „Това е началото на унищожаването на българското село”. Ето защо ВМРО – НИЕ ще покаже утре как държавата абдикира от малките населени места.
Първата част от кампанията е свързана с осветляване на причините, довели до процесите на обезлюдяване и на проблемите на хората, живеещи в малките населени места. Подготвя се и критичен анализ, част от който предоставяме в настоящето изложение.
Според партията, ако в най-скоро време не се разработи и изпълни национален план за възстановяване на България, големи части от територията на страната ще бъдат безвъзвратно загубени за българското общество. Процесът на тяхното „отвоюване” ще бъде скъпа и закъсняла реакция.
Проблемите на малките населени места са във всяка сфера на обществения живот като здравеопазване, образование, пътна и комуникационна инфраструктура, заетост, производство, демографско развитие.
В малките, отдалечени населени места няма достатъчно лекари, а на места те въобще липсват. Но дори и да ги има, в трудно проходимите райони те не могат да достигнат до пациентите, нуждаещи се от помощ, заради лошите пътни условия или въобще липсата на пътища. Освен, че млади лекари не желаят да практикуват в „затънтени” места, липсата на медицински персонал се засилва и от забраната за фелдшерите да изпълняват медицински услуги. Според последните промени в Закона за здравето всеки български гражданин има право на равен достъп до здравеопазване, т.е. до лекар, но поради липсата на такъв фелдшерите изпълняват тези функции, защото в техните правомощия влизаше диагностика и лечение.
В много райони местните жители се надяват да не се раболяват сериозно, защото „Бърза помощ” може да стигне до тях само с хеликоптер. Пътната инфраструктура на места е напълно разрушена, на което се дължи до голяма степен и обезлюдяването на тези региони. Изнасянето на различни производства към по-големите центрове води до рязък спад в трудовата заетост сред населението на засегнатите райони, демографска криза по места, пустеещи обработваеми площи, миграционни процеси, които натоварват приемащите градове. Последните не успяват да задоволят нуждите на населението и миграционният процес се насочва отново към селата, в които живеят над 2 млн. души. Според данни на Националния статистически институт за 2009 година вътрешната миграция „село – град” е почти изравнена, което е още една причина да се възстанови жизнеспособността на по-малките селища. Все пак за същия период миграцията към градовете е повече от два пъти по-голяма от тази към селата.
Вместо ускорени мерки в посока реставрация или изграждане на пътни трасета в малки и средни населени места, управляващите губят ценно време и ресурс, идващ по различни оперативни програми от ЕС. Крещящ пример е огромното забавяне по ОП „Транспорт”, чиято усвояемост не надвишава 5%, а бюджетът по тази програма е почти четири милиарда лева. Инфраструктурните проекти по тази програма са само три.
И тъй като инфраструктурата е и комуникационна, друг проблем за малките населени места е връзката с останалата част от държавата и не само. Такава връзка се осъществява обикновено от българските пощи, но и те са редуцирани като услуга. Поправки в Закона за пощенските услуги позволяват на Комисията за регулиране на съобщенията да определя гъстотата на пощенските пунктове. И тя определи – пощите на населени места под 800 души ще бъдат закрити в близките 5 години, или 500 пощенски станции в цифрово изражение. В малките населени места с преобладаващо население от пенсионери, пощите са единствената връзка с другите краища на света, а освен това там се извършват плащания за битови сметки, получават се пенсии.
За селските райони в България средства се предвиждат и по европейската Програма за развитие на селските региони. Така на територията на страната ни има 20 преобладаващо селски области или 231 общини, класифицирани като селски. Тези селски райони обхващат 81% от територията на България и 42% от населението. Програмата за развитие на селските региони е с бюджет 3 241 938 392 евро. От този солиден бюджет за 3 години са разплатени едва 19% от средствата. Вместо да се оптимизира и подобри усвояването на средствата по тази програма се набират нови проекти без да са разгледани стотици стари. А подадени проекти са отхвърляни след година забавяне на отговор поради изчерпване бюджета на различни мерки от програмата, докато фермери и производители са извършили разходи, които се оказва, че няма да бъдат компенсирани.
Докато общините се разоряват, фермери и земеделци остават без сериозна подкрепа от държавата, а плодородни земи пустеят няма как да се възстанови нито българското производство, нито потреблението.
ВМРО – НИЕ подготвя кръгла маса с представители на общините, държавните институции, медиите, както и програма за възстановяване на малките населени места.



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Имайте разум
15.02.2011 17:43
Смешни сте. Поне не пречете на онези, които работят.
цитирай
2. анонимен - На коляно
15.02.2011 17:58
Не виждате ли, че не само ставате за смях, за смях правите въобще ВМРО. Как можахте да напишете подобно съобщение!? Пълно е с грешки. Уважавайте поне себе си!
цитирай
3. grigorsimov - Българските села са оставени на доизживяване и затриване
15.02.2011 18:21
Европейските пари не се узвояват, защото изискванията и поставяните условия за 'усвояването им' преднамерено са проектирани да са неизпълними. И вместо помощи за селските стопани, с европейските изискваня, в селските райони целенасочено се прокарва окончателен фалит на семейните селски стопанстване, и се насажда мафиотски феодализъм.
А без селата си, Бълагарите и България - нямат бъдеще!
Но до неотдавна не е било и не беше така.
Ето ви само едно, от многото свидетелства:
У. Монро – автор на първата история на България на английски език. Вж. Bulgaria and Her People. Washington, 1914г:
"По никакъв начин не бих искал да подценявам българския селянин... Той е силен, трудолюбив, здрав, миролюбив и почтен, издръжливостта и упоритостта му нямат равни на себе си. Българският селянин освен това е грамотен, патриотично настроен и готов да учи… В страната няма нито богаташи, нито просяци, а селяните почти нямат нужди, които да не могат да задоволят сами…Хората консумират храна и алкохол умерено. Няма хазартни игри… В никоя балканска страна няма такава религиозна свобода както в България… Трудолюбието им е пословично. Издръжливостта им е забележителна. Бедността, в смисъла, в който думата се използва в Европа и Америка, в България е просто непозната…”
И още: откъс от разговор на гръцки учител със Ст. Чилингиров, 1938 г:
"Страната ви е същински земен рай. Където и да се обърне човек, вижда хубави нивя и градини. Особено впечатление ни прави трудолюбието на вашия народ. Вие вече сте ни задминали в лозарството. 1937 г. ние сме изнесли 4 млн. кг. грозде, а вие – 29 млн.
С преминаването на българската граница при Свиленград като че ли навлязохме в една приказна страна... Докъдето ни стигне окото се виждаха отлично подредени ниви, китни градини, дървета, безбройни стада, спретнати и здрави селяни, които разпръснати из полята, работеха с песни. За мен, който идвах от Азия, това бе първото ми най-хубаво впечатление от Европа. Вие сте чудесна страна и народ с блестящо бъдеще
цитирай
4. dodoiv - до на коляно
17.02.2011 09:25
Нещо много се дразниш, що не споделиш причината, поради която направи проблем за едно изпуснато "т", едно "й" не на място и някоя друга запетайка?
цитирай
5. анонимен - Дебел каракачански балет
17.02.2011 13:34
На "до на коляно" май са му предписали да си избива комплексите във форумите. Видно е, че този пациент се дразни от факта, че останаха твърде малко, че им набиха як шут и сега не могат да се правят на големи. Всъщност те са големи, ама много големи шутове. Щом чак ходят да танцуват по телевизията балет. Е кое е по-смешното?! Да се опиташ да спесиш нещо или да играеш дебел балет?!
цитирай
6. анонимен - NkfbgHkWdLh
24.05.2011 22:34
Thanks for sharnig. What a pleasure to read!
цитирай
7. анонимен - JnDsPRPJnUzYba
25.05.2011 10:06
That saves me. Thanks for being so sneislbe!
цитирай
8. анонимен - WEKYDheIAad
25.05.2011 12:47
Thanks for the inishgt. It brings light into the dark!
цитирай
9. анонимен - HnoiCAhfXLBIe
25.05.2011 13:38
YouВ’ve got it in one. CouldnВ’t have put it bteetr.
цитирай
10. анонимен - AaLvdYkFGMLFIwlkjz
25.05.2011 14:03
StxaFV <a href="http://pchglourdokj.com/">pchglourdokj</a>
цитирай
11. анонимен - BbvByEOxt
25.05.2011 15:31
K8aHCD <a href="http://mzddzutxcumz.com/">mzddzutxcumz</a>
цитирай
12. анонимен - bOgkxtBGgZHbn
25.05.2011 16:28
Never seen a bteetr post! ICOCBW
цитирай
13. анонимен - yYzSWfnlXzLVlS
25.05.2011 20:08
TbMUyH , [url=http://tsdretpmolmk.com/]tsdretpmolmk[/url], [link=http://ulbllnxssyte.com/]ulbllnxssyte[/link], http://eqwwrxuywrjy.com/
цитирай
14. анонимен - UkMmFrLLB
25.05.2011 21:48
Wow! That's a really neat anwser!
цитирай
15. анонимен - hXXTtccKLedZoWAQPW
26.05.2011 13:12
2c7nXY <a href="http://lttelkswisdo.com/">lttelkswisdo</a>
цитирай
16. анонимен - TPFNyCnXNwLPMppIY
26.05.2011 13:44
1pUEjt <a href="http://oyqxbhhnvxfm.com/">oyqxbhhnvxfm</a>
цитирай
17. анонимен - LceIJdcmBfYSoAbctrh
26.05.2011 14:16
atdiFW <a href="http://qlmeptfykuor.com/">qlmeptfykuor</a>
цитирай
18. анонимен - bjTAGKfYmZaEF
26.05.2011 18:07
zSd2x7 , [url=http://cixchbezukpu.com/]cixchbezukpu[/url], [link=http://lscqibwkrjjz.com/]lscqibwkrjjz[/link], http://cfcmjxzjywml.com/
цитирай
19. анонимен - TyFtMNhufn
26.05.2011 18:13
83imhP , [url=http://kjbngxjrhjks.com/]kjbngxjrhjks[/url], [link=http://rxvpwpzkhxbl.com/]rxvpwpzkhxbl[/link], http://xnsyablmdwss.com/
цитирай
20. анонимен - foGftsOZLfsxImm
26.05.2011 18:14
fpVVRJ , [url=http://mdmjuuwrvcqe.com/]mdmjuuwrvcqe[/url], [link=http://jutrfxjhlmmv.com/]jutrfxjhlmmv[/link], http://khsjdrkrqsec.com/
цитирай
21. анонимен - GmyVwwotlgo
26.05.2011 20:06
aO19bO , [url=http://ntesqvyccvau.com/]ntesqvyccvau[/url], [link=http://oqbwottknfmf.com/]oqbwottknfmf[/link], http://pcoolthubkuu.com/
цитирай
22. анонимен - iFDeaFUBkpAaaIqY
28.05.2011 16:42
ICXPlz <a href="http://vbgnggtfmnvo.com/">vbgnggtfmnvo</a>
цитирай
23. анонимен - GTWPGZxVhcQHDtV
28.05.2011 17:04
G8ClEn <a href="http://spbjvlmjznft.com/">spbjvlmjznft</a>
цитирай
24. анонимен - uWoiVYnlztjogMlfWPQ
28.05.2011 17:17
Avt7IC <a href="http://vyrtyenofgem.com/">vyrtyenofgem</a>
цитирай
25. анонимен - BbrUSdcdAK
28.05.2011 17:46
tzOrn8 <a href="http://dbwspccglusr.com/">dbwspccglusr</a>
цитирай
26. анонимен - rsKqlNbtr
28.05.2011 18:22
SBrnEd <a href="http://ufjjsafmiokk.com/">ufjjsafmiokk</a>
цитирай
27. анонимен - HqRRnSwstnZ
31.05.2011 19:07
Ch3Usn , [url=http://bmonyvyxlmze.com/]bmonyvyxlmze[/url], [link=http://kkdootlqbzyp.com/]kkdootlqbzyp[/link], http://srxgsqjbdgvw.com/
цитирай
28. анонимен - vOIMHxDoEOKBSO
31.05.2011 20:18
b9DO5t , [url=http://hvlgmkvzxpvx.com/]hvlgmkvzxpvx[/url], [link=http://jfzmlmtjiuxr.com/]jfzmlmtjiuxr[/link], http://ifbglcwqoggz.com/
цитирай
29. анонимен - AJmudpzMOykztWdUP
31.05.2011 20:29
fXLWfA , [url=http://knmmdahithcx.com/]knmmdahithcx[/url], [link=http://blnowpirmjbt.com/]blnowpirmjbt[/link], http://iudxaysnpurb.com/
цитирай
30. анонимен - sgBNzFPplTEboIjNaAP
01.06.2011 12:41
fxFXPu , [url=http://ecorgkvdxvot.com/]ecorgkvdxvot[/url], [link=http://auyyoukfeddu.com/]auyyoukfeddu[/link], http://mdzyshldqowa.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodoiv
Категория: Политика
Прочетен: 1700106
Постинги: 610
Коментари: 1598
Гласове: 991
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930